Gündem
  • 10.12.2016 00:09

Suyundan benzin üretilen tatlı sorgum bitkisi Türkiye'de tuttu

Akaryakıt ve yem sektörü için "mucize bitki" olarak görülen tatlı sorgum, deneme amaçlı ekildiği bölgelere uyum sağladı. Proje sorumlusu HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öktem, "Bir dekar alandan 300-500 litre etanol elde etmek 300-500 litre benzin elde etmek gibi bir şey. Dolayısıyla bu bitkinin geleceğini parlak görüyorum" dedi.

Harran Üniversitesi (HRÜ), Çukurova Üniversitesi, Doğu Akdeniz, Karadeniz ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitülerinin, bitkilerden yakıt elde edilmesi amacıyla, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun desteğiyle yürüttüğü, "Farklı Tatlı Sorgum Genotiplerinin Çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-Etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanması" projesi meyve vermeye başladı.

Harran Ovası ve Çukurova'da ekilen bitkinin adaptasyonu, yetişme şartları ve kalitesi gibi çeşitli parametrelerin kayıt altına alındığı çalışmada, bitkinin bu bölgelere iyi uyum sağladığı, veriminin yüksek olduğu ve ilerde Türkiye'nin biyoyakıt ihtiyacının karşılanmasında kullanılabileceği belirlendi. 
Proje sorumlusu HRÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Öktem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkilerden biyoyakıt elde etmek amacıyla tatlı sorgum bitkisi üzerinde çalışma başlattıklarını söyledi.

Mucize bitki Türkiyede tuttu

ÖZ SUYU İŞLEMDEN GEÇİRİLEREK YAKIT ELDE EDİLİYOR

Dünyanın birçok yerinden getirdikleri tatlı sorgum çeşitlerinin GAP bölgesi ve Çukurova'ya adaptasyonunu incelediklerini ve yaptıkları denemelerde bölgelere en uygun çeşidi tespit etmeye çalıştıklarını anlatan Öktem, şöyle devam etti:

"Bitkinin kamışa benzeyen sap kısmından öz su, öz suyu çeşitli işlemlerden geçirerek etanol, etanolden de biyobenzin elde ediyoruz. Kaba bir hesap yapıldığında; bir hektar alandan 300 ile 500 litre arasında etanol sağlıyoruz. Etanol da bir nevi alkoldür ve yanıcı özelliğe sahiptir. Çevreyi kirletmeyen, oktan sayısı yüksek bir yakıt türü. Direk benzin olarak kullanılabilir, ancak bütün dünyada saf olarak kullanılmıyor. Benzin içine yüzde 5-10 oranında katılarak kullanılıyor. Bu şekilde kullanılan benzine de biyobenzin ismi veriliyor. Bir dönüm alandan 500 litre etanol elde edip yüzde 10 oranında benzine kattığımızda bir dekar alandan 5 ton biyobenzin elde edilmiş oluyor."

Özellikle GAP ve Çukurova bölgesinde bu bitkinin yaygınlaşacağına inandığını aktaran Öktem, "Gerçekten getirisi fazla bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bir dekar alandan 300-500 litre etanol elde etmek 300-500 litre benzin elde etmek gibi bir şey. Bu bitkinin geleceğini parlak görüyorum" ifadesini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2016 23:58

İLGİLİ HABERLER