Gündem
  • 28.4.2017 08:43

Tabuttaki General Vasiliy mi?

TORUN KONUŞTU: DEDEM OLABİLİR

Sputnik’e konuşan Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’ın torunu Boris Akimov, Ardahan’da apartman inşaatı için temel kazısı yapılırken bulunan tabutun Rus Tümgeneral Geyman’a (1823-1878) ait olabileceğini düşündüğünü belirtti. Çok heyecanlı olduğunu söyleyen Akimov duygularını şöyle paylaştı: "Haberleri duyar duymaz çok heyecanlandım. Ben dedem ile ilgili çok araştırma yaptım. En son Ermenistan'ın Gümrü kentinde toplu mezarda toprağa verildiğini biliyordum. Fakat mezar listesinde dedemin ismi yok idi. Dolayısıyla bugüne kadar çok aradım. Nihayet haberi ve fotoğrafı görür görmez çok heyecanlandım. Çok şeyler örtüşüyor. Örneğin vefat ettiği tarih ve yer. Fotoğraftaki general rütbesi de. Tümgeneral rütbesinde 3 yıldız var."

Ardahan’ın Karagöl Mahallesi’nde bir inşaat kazısı sırasında bulunan Rus subayın cesedi büyük yankı uyandırırken Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, “Rus General Vasiliy Geyman o tarihlerde Ardahan’da görev yapmış. Ancak o olup olmadığı Rus askeri kaynaklarından ortaya çıkar” dedi.

Bir binanın temel kazısı sırasında mezarın bulunduğunu söyleyen Alp, şu bilgileri verdi: “Mezar odasında bir tabut bulununca bize haber verildi. 

General Vasiliy miİki arkeoloğumuz bölgeye gitti. Tabut kapağı açıldığında üniformalı bir Rus subayının olduğu anlaşıldı. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra malum Kars, Ardahan, Iğdır 40 yıl Rus işgalinde kaldı. O 40 yıllık sürede bu bölgelerde Rus garnizonları kuruldu. Ardahan’da da bir Rus garnizonu bulunuyordu. Bir ara 205. Piyade Tümeni Ardahan’da görev yaptı. O işte o piyade tümeninin komutanı General Vasiliy Geyman’dı. Ama bu ceset ona ait mi bilinmiyor. Odur demek için henüz erken. 

RUSLAR ARAYIP SORDU
Vasiliy Geyman Ardahan’da görev yapmış. Ancak o olup olmadığı Rus askeri kaynaklarından ortaya çıkar. Vasiliy Geyman’ın o bölgede ölüp ölmediği bilinmiyor. Hem Osmanlı arşivleri hem Rus askeri kaynakları hem de mevcut yayınlanmış tarihi belgeleri biraz inceleyip araştırdıktan sonra gerçek ortaya çıkacaktır.”
 
 
 



Tabutla ilgili yürütülen soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Alp, şöyle devam etti: “Şu ana kadar Rus kurumlarından birçok kişi aradı. Rus yetkililer olayın doğru olup olmadığını soruyorlar. Trabzon Rus Konsolosluğu da arayıp sordu. Doğru dedik. Cenazenin ne olacağı ise henüz belli değil. Bu konuda bakanlık tarafından bir heyet oluşturulur. Genel müdürlüğümüzün koordinasyonunda heyetin çalışmaları tamamlanır. Adli tatbikat sonuçlandırılır. Daha sonra cenazenin ne olacağına karar verilir. Şu an savcılık soruşturması devam ediyor. Rus subayın ölüm nedeni ise henüz belli değil” dedi. Tabut, Kars Müze Müdürlüğü’nde koruma deposuna konuldu. 

 

General Vasiliy mi

RUSYA DIŞİŞLERİ'NDEN DE AÇIKLAMA VAR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova, Ardahan’da bulunan tabutla ilgili açıklama yaparak, “Yakın zamanda açıklama yapacağız diye düşünüyorum” dedi. Sputnik muhabirinin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Zaharova şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de bizim soydaşımıza ait bir tabutun bulunduğuyla ilgili haberleri gördüm. Bilgim var. Türkiye'deki Rusya Büyükelçiliğimiz bu konuyla ilgili faal şekilde çalışma yapıyor. Yakın zamanda konuyla ilgili açıklama yapacağız diye düşünüyorum. Bu tür haberler hiç bir zaman yanıtısz kalmamakta, adımlar atılacak. Yakın zamanda ilk bilgiler ulaşır ulaşmaz açıklama yapabiliriz."

General Vasiliy mi

General Vasiliy mi

Güncellenme Tarihi : 28.4.2017 10:07

İLGİLİ HABERLER