Gündem
  • 23.4.2014 21:07

Tayyip Erdoğan'dan adaylık açıklaması

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, "Sabır gerektirir, bir anda söylenirse olmaz" dedi. Erdoğan, Twitter konusunda ise, ''Verdikleri sözleri yerine getirmezlerse aynı noktadayız, gereğini yaparız'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sülayman Şah Türbesi’ne saldırı olduğu haberlerine ilişkin, “Generaller burada böyle bir şey yok. Yarım saat bir saat öncesine kadar böyle bir şey yoktu. Şu an olduysa bilemiyorum” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'in 94'üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla TBMM'de verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “Köşke çıkarsanız başbakan kim olacak?” sorusu üzerine esprili bir dille, “Sen şimdi bana çalım atıyorsun” diyen Başbakan Erdoğan, “Bugün biliyorsunuz gene barajı konuştular kürsüde. Şimdi bunlara sorun, sayın başbakan diyor ki yüzde 5 barajla daraltılmış bölge sistemi. Alternatif bir sistem daha çalışıyoruz biz. Barajı tamamen kaldıralım dar bölge sistemi. 550 bölge 550 milletvekili. Ben alternatifler getiriyorum onlarda alternatif var mı yok. Biz alternatiflerin dünyada nerelerde uyguladığını da söylüyoruz. Avrupa’nın birçok yerinde daraltılmış bölge sistemi var. ABD İngiltere dar bölge sistemini uyguluyor.
Şu anda arkadaşlarım çalışmalarını sona erdirmek üzereler. Simülasyonlarını yapıyorlar. Ondan sonra da biz nihai kararımızı verip ona göre eğer bu sistemlerden biriyle gireceksek bunu Meclise aktaracağız. Yok aynen gidelim diyorsak, yani 10 barajı yine duruyor, o zaman onunla gideriz. Mesele burada ideal olanı yakalamak. Ülkemizde daha katılımcı bir demokrasi anlayışını getirmek” dedi.
“Muhalefetin bir önerisi olmazsa tek başınıza getirme ihtimaliniz var mı?” sorusu üzerine Erdoğan, “Bu anayasa ile alakalı bir şey değil sadece yasal düzenleme” dedi.
Bir soru üzerine Erdoğan, Çankaya ile ilgili herhangi bir anket sonucunun
şu an olmadığını söyledi. “El Fetih ve Hamas arasında bir anlaşma olduğu yönünde bilgeler var. Size böyle bir bilgi ulaştı mı?” sorusuna Erdoğan, “Böyle bir anlaşma geldi. Bu akşam buradan çıktıktan sonra telefonla görüşmemizi yapacağız. Detayları hakkında kendilerinden bilgi alacağız. Buraya geldiğim için görüşemedik akşam görüşeceğiz” dedi.

SÜLAYMAN ŞAH TÜRBESİ’NE SALDIRI İDDİASI
İsrail ile tazminat konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Sülayman Şah Türbesi ile ilgili saldırı” haberlerinin olduğu yönündeki soru üzerine, “Generaller burada böyle bir şey yok. Yarım saat bir saat öncesine kadar böyle bir şey yoktu. Şu an olduysa bilemiyorum” yanıtını verdi.
Twitter ile ilgili soru üzerine Erdoğan, “Ben düşüncemi söyledim. Verdikleri sözlükleri yerine getirdiler getirdiler. Getirmedikleri takdirde aynı yerdeyiz biz. Gereğini yaparız yapabildiğimiz kadarıyla. Bazıları diyor ki kapatsanız da yine girebiliyorlar. Ama her şeyden önce bir vergi kaçakçısı şirket Türkiye’de faaliyet gösteremez. Ofisi yok. Faaliyet gösteremez. Gereği neyse onu yaparız. Olay artık tek yönlü değil birçok yön var” dedi.

YENİKAPI’DA GAYET GÜZEL BİR MİTİNG ALANI VAR”
1 Mayıs ile ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Tansiyonu başta anamuhalefet partisinin genel başkanı yükseltiyor. Şimdi Türkiye herhalde sadece DİSK yok KESK yok. Türkiye’nin bugün en büyük sendikası Hak-İş. Hak-İş Kayseri’de yapacağım diyor. Memur-Sen Türkiye’nin bir numaralı sendikası. Kamu-Sen bunlarla beraber hareket etmiyor. Anamuhalefetin genel başkanı diyor ki 2010’da böyle oldu mu diyor. Bunlar galiba bakar kör ya. Olmadı olur mu. o zaman Hak-İş’ten şu andaki genel başkanı o zaman kolu kırılmıştı. Mustafa Kumlu sahneden atılmıştı. Olaylar o zaman yaşandı ve gerek Kumlu gerekse Hak-İş’in şimdiki genel başkanı orada darbe yiyenlerden oldu. Bunlar bu olayları takip etmiyorlar herkesi kör sağır zannediyorlar. Böyle bir şey yok ve biz diyoruz ki bu ülkeyi üzmenin anlamı yok. Huzur içerisinde gelirsiniz Yenikapı’da gayet güzel bir miting alanı var. Gel orda mitingini yap. Ulaşım noktasında her türlü otobüs var deniz var. O gün için biz belediye ile bunları konuştuk ücretsiz olarak bu taşıma işlerini de yapabiliriz dedik. Böyle bir kudsiyet herhangi bir meydana atfedemeyiz. Burası tüm milletindir. Tüm insanlarındır. Böyle bir bayram gününü kimsenin zehir etmeye hakkı yok. Dünyanın her yerinde miting alanları vardır. Bu alanları belirleyecek olanlar da oranın mülki amirleridir. Talepler gelir değerlendirmesini yapar sonra der ki miting alanı olarak buyurun size Yenikapı Maltepe. Son olarak Kadıköy’de yapılacak bundan sonra Kadıköy de yok. Gerçekten esnafımızın halkımızın rahatsız olacağı yerleri kaldırmamız lazım ve belediyelere şunu da söyledim AK Partili belediyelere. Sizler uygun miting meydanları yapın. Onlar şimdi yeni planlamalarında bu tür hazırlıkları da yapıyorlar.
Bu konuda izin vermemek değil yasaları çiğnemek diyeceğiz. Yasayı çiğneyenlere karşı devlet yapılması gereken neyse bunu yapar. Biz sorumluluk mevkiinde olanlar olarak diyoruz ki bakın size alan. Mesele miting yapmak değil mi buyurun. İBB İstanbul’a iki tane dev meydan yaptı gel orada yap. Ama dert başka. Yasaları çiğneyen olduğu zaman kusura bakmayın kimsenin kimsenin özgürlük alanına girmeye hakkı yoktur. Böyle özgürlük mücadelesi olmaz. Bu bir bayram olmaz. Burayı bugünü tatil günü ilan eden biziz. Bugüne kadar gelen iktidarlar bunu böyle ilan etmediler. Bunu biz ilan ettik tatil günü ilan ettik. her türlü şeyi vereceksin ama bunlar hala… Onlar neyin yasaları çiğnemek olduğunu olmadığını anlamış değiller.”

DAĞLIK KARABAĞ MESELESİ BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ MESELE”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin, “Dağlık Karabağ meselesi bizim için öncelikli mesele. Dağlık Karabağ meselesi çözülmeden yani bizim iktidarımızda biz böyle bir şeye evet diyemeyiz. Orada ciddi bir haksızlık var. Karabağ meselesi çözülmesi lazım” dedi.
Başbakan Erdoğan, Meclis'in 94'üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla TBMM'de verilen resepsiyonda gazetecilerin 1915 olaylarıyla mesajına ilişkin sorusu üzerine, “Bu açıklamaları bunun için yapıyoruz. Şimdi yarın ABD’nin açıklamalarını da göreceğiz. Bakalım yani ben farklı bir şey beklemiyorum. Temenni ederim ki aynı istikamette açıklama yapılır ve süreci yani normalleşme açısından hızlandırılır. Tabi malum Almanya mahkemesinin verdiği bir karar var. Buna kendilerinin itirazı var. Biz her alanda normalleşmeye gitmek istiyoruz. 2014-2015 önemli adımların atıldığı bir yıl olur. Dışişleri Bakanlığımız büyük bir gayret içinde.
Dağlık Karabağ meselesi bizim için öncelikli mesele. Dağlık Karabağ meselesi çözülmeden yani bizim iktidarımızda biz böyle bir şeye evet diyemeyiz. Orada ciddi bir haksızlık var. Karabağ meselesi çözülmesi lazım” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili yaptığı ‘ters köşe’ açıklamasının sorulması üzerine Erdoğan, “Biraz sabır gerektirecek. Şuanda her şeye söylersek olmaz. Bugün zaten gerekli açıklamaları yaptık bu konuyla ilgili. Şuanda yarın büyük kongre delegelerimizle biliyorsunuz bir istişare toplantımız var. Daha sonra MKYK üyesi arkadaşlarımızla bir çalışmamız olacak. Akabinde inşallah Cumhurbaşkanımızla bir araya gelerek oturup, konuşup değerlendireceğiz. Ondan sonra inşallah ülkemize ülkemizi herhangi bir sıkıntıya sokmayacak nihai kararırımızı veririz. Adımımızı atacağız” dedi.

"UMARIM UZATTIĞIMIZ EL HAVADA KALMAZ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MHP Lideri Bahçeli'yle kısa süreli sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Gazetecilerin Gül'e, Başbakan Erdoğan'ın dile getirdiği şantaj kasetlerini sorması üzerine ise Gül yanıt vermedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, "Tarih siyah beyaz değildir. Herkes acıları paylaşma erdemini göstermeli. Umarım uzattığımız el havada kalmaz. Türkiye baskılar altında açıklama yapmaz, açıklama konjonktürel değildir" açıklamasını yaptı. Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon iddialarının da gerçek dışı olduğunu söyleyerek, bunun rutin bir sevkiyat olduğunu ifade etti.

 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:45

İLGİLİ HABERLER