Gündem
  • 13.7.2012 00:55

Tekeden süt çıkardı!..

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir tekeden süt çıktı.
İnegöl'ün Alibey köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Baki Tüle (47), bir ay önce tekenin şişen göğüslerini sıkınca, süt çıktığını görünce şaşkına döndü. Kamil adı verilen 2 yaşındaki teke, çiftleştirildiği keçiden yaklaşık bir hafta içinde 4 yavru bekliyor.
Uzun yıllardan bu yana Alibey Köyde ikamet eden Tüle, 2 yıl önce özel sektördeki işini bırakıp, hayvancılık sektörüne atıldığını belirterek, "Kendi işimin patronu olabilmek için hayvan yetiştiriciliği sektörüne atıldım. Yaptığım araştırmalar sonucunda bana keçi beslememin maddi getirisi olacağını söylediler. Ve sonucunda bu sektöre atıldım. Yaklaşık 50 tane keçi satın aldım. Keçiler, arasına bir de teke aldım. Fakat ilk aldığım tekenin ayağı kırılınca bir teke daha almak istedim" dedi.
2 oğlak (keçi yavrusu) verip Kemalpaşa'dan gelen hayvan satıcısından Kamil adını verdiği tekeyi satın aldığını kaydeden Tüle, "Kamil Teke'yi yaklaşık bir yıldan bu yana damızlık olarak kullanıyorum" diye konuştu.
Yaklaşık bir ay önce keçi sürüsünü otlatırken bir şeyin farkına vardığını ifade eden Tüle, "Bir ay önce hayvanları otlatırken, Kamil Teke'nin iki göğsünün şişkin olduğunu fark ettim. Erkek bir tekenin göğsü asla şişmez. Bir böceğin ısırıp göğüslerini şişirdiğini düşünerek, göğüslerini elimle sıktım. Sıktığım sırada, Teke'nin göğsünden beyaz bir sıvı çıktı. Sıkmaya devam edince süt olduğunu tespit etti ve çok şaşırdım. Kısa süreli olarak dilim tutuldu. O heyecanla akıl aldığım arkadaşımı telefonla arayarak, konuyu ilettim. Arkadaşım da çok şaşırdı. Teke'den süt çıkar mı? dedi. Bende onun şokunda olduğumu ifade ettim. O günden bu yana halen şaşkınlığımı saklayamıyorum. Eşime söyledim, arkadaşlarıma söyledim. Bazıları dünyanın sonumu geldi acaba şüphesine kapıldılar. Hep söylerdik, büyüklerimizde söylerdi, tekeden süt çıkarmak falan, bu atasözünün gerçek olduğunu gözümle gördüm" şeklinde konuştu.
Teke'nin üç günde bir süt verdiğini ifade, edip uygulamalı olarak gösteren Tüle, "Yaklaşık bir aydan beri Teke'yi üç günde bir yani göğüsleri şiştiği zaman sağıyorum. Her sağdığımda bir su bardağı süt çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Sağdığı sütü içmeye çekindiğinin altını çizen Tüle, "Sütü sağdığım zaman içmekten çekindim. Şu ana kadar hiç içmedim. Analiz ettirmeyi düşünüyorum. Eğer içinde her hangi bir zararlı madde çıkmazsa içeceğim" dedi.
Geçtiğimiz süre içinde bir kez çiftleştirdiğini fakat çiftleştirdiği Keçi'den doğan yavrunun hayatını kaybettiğini belirten Tüle, "Şimdi ikinci kez çiftleştirdim. Çiftleştirdiğimiz Keçi'den 4 yavru bekliyoruz. Bir hafta içinde doğacaklar inşallah. Kamil baba olacak" diye konuştu.
Böyle büyük bir mucizenin kendi beslediği hayvandan çıkmasının kendisine büyük mutluluk verdiğini de kaydeden Tüle, Kamil'i satmayı asla düşünmediğini de sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:46

İLGİLİ HABERLER