Gündem
  • 30.8.2007 09:09

TOPLU GÖRÜŞMELER ANLAŞMAZLIKLA SONUÇLANDI

ANKARA - Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı.
     Toplu görüşmelerin son turu yaklaşık 14 saat sürdü. Görüşmeler sonunda taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı imzalandı.
     Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmeler sonunda Başbakanlık Merkez Binası önünde yaptığı açıklamada, görüşmelerde memur sendikacılığı açısından çok önemli konularda mutabakat sağlandığını söyledi.
     Mali ve sosyal haklarla ilgili görüşmelerin, 60. Hükümet'in kuruluşuna denk gelmesinin farklı bir anlam ve değer kazandığını dile getiren Akyıldız, yeni hükümetin kurulmasının ardından, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Adalet Bakanı olarak atanması dolayısıyla, toplu görüşmelerle ilgili olarak görevlendirilen Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'yla toplantıya birlikte katıldıklarını belirtti.
     Son aşamada siyasi iradenin, Maliye Bakanlığından alınan bilgiler doğrultusunda taleplerinin karşılanma imkanının olmadığını ifade ettiğini söyleyen Akyıldız, kendilerinin ise kamu işçileriyle gerçekleştirilen toplu sözleşmeye yaklaşılması için iyi niyet gösterilmesini istediklerini kaydetti.
     Uyuşmazlık tutanağı imzalamak üzere ilgililer çalışırlarken Şahin'in teklifler arasında çok büyük fark olmadığını, yaklaşık 1 milyar YTL'lik bir farkın kaldığını ifade ettiğini anlatan Akyıldız, şöyle konuştu:
     ''Çünkü yüzde 2+2'lik zam kabul edilmiştir. 20+20 YTL denge tazminatı kabul edilmiştir. Artı 5 YTL'lik toplu görüşme primi kabul edilmiştir. Fark bulunan tek konu, taban aylığındaki bizim 30+30 YTL talebimizdi. Siyasi irade ise bunun bir defa 10 puan olarak gerçekleştirilmesini teklif etmiştir. Yani taban aylığında 20+30'luk bir fark kalmıştı.''
     Taleplerinin, kamuoyunda algılanan 120 YTL'lik artışa paralel bir noktaya indirmeyi kabul ettiklerini anlatan Akyıldız, son tekliflerinde taban aylıktaki taleplerini 20+20 düştüklerini bildirdi. Akyıldız, bu talebin maliyetinin 3.290 milyar YTL olduğunu kaydetti.
    
     -5'er YTL'lik fark-
    
     Bakanların son tekliflerinde taban aylığını 15+15 YTL artırmayı teklif ettiklerini dile getiren Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Telifimizin 120 YTL olarak algılanan miktarın altına düşmemesi için arada kalan taban aylığı üzerindeki 5+5 YTL'lik farkın inisiyatif kullanılarak uygulanması konusunda talimat verilmesi ricamız maalesef kabul görmemiştir. Burada mutabakat zabtı imzalanması konusundaki gayretin, samimiyetin karşılıksız kalamayacağı inancını sürdürüyoruz. Zira hukuki zeminde Uzlaştırma Kurulu kararlarının görüşülmesi aşamasında konuyu bir kez daha masada değerlendirme şansı bulunduğuna inanıyoruz. Bu süreç içerisinde siyasi iradenin teklifi ile bizim talebimiz arasında sadece taban aylığın 5+5 YTL gibi çok cüzi bir fark kalmıştır.''
     Uzlaştırma Kurulu'na başvuracaklarını da bildiren Akyıldız, ''Kurul kararlarının görüşülmesi aşamasında kamu çalışanlarının oldukça masum, mantıklı ve minimum seviyede talebi haline dönüşen bu rakamların gerçekleştirilebileceğini umut ediyoruz'' dedi.
     Akyıldız, bir soru üzerine, görüşme sonunda uyuşmazlık tutanağı imzaladıklarını bildirdi.
     Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da 4688 Sayılı Yasa'nın ''azizliğine'' uğradıklarını ve toplu görüşmelerde istediklerini alamamanın sıkıntısını yaşadıklarını ifade etti. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:37

İLGİLİ HABERLER