Gündem
  • 22.6.2018 18:45

Trump'tan Avrupa'yı sallayan tehdit

ABD Başkanı Trump ticaret engellerinin kaldırılmaması halinde Avrupa'dan ithal tüm otomobillere yüzde 20 gümrük vergisi tehdidinde bulundu.

ABD'nin 'ithal vergisi' Almanya'yı zora soktu

Trump, AB’nin ABD menşeli arabalara olan gümrük vergisi konusunda geri adım atmaması sebebiyle başka çaresi olmadığını belirtirken, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle denildi:

“AB’nin ABD’ye uyguladığı Ek Gümrük Vergisi ve Ticaret Engelleri kapsamında, eğer söz konusu engeller yakında kaldırılmazsa ABD’ye ithal edilen bütün AB menşeli arabalara yüzde 20 ek gümrük vergisi getireceğiz.”

Trumptan, Avrupalı otomotiv devlerine büyük tehdit

Trump'un tehdidi ABD’ye 34,1 milyar avroluk ihracat yapan Alman otomotiv firmalarını zora soktu.

ABD Almanya'nın önemli otomotiv müşterilerinden

Trump’ın bu açıklamaları, otomobil üreticisi ülke konumunda olan Almanya'da tepkiyle karşılandı. Zira ABD, Almanya'nın en önemli otomotiv müşterileri arasında yer alıyor.

ABD'nin yeni yönetiminin ithalat vergisine başvurması aynı zamanda Meksika gibi ülkelere yatırım yapan Alman firmalarını da kara kara düşündürüyor.

Trump'ın röportajı sonrasında BMW, Daimler ve Volkswagen'in hisselerinde düşüşler yaşandı

ABD, Almanya’nın en önemli ticaret ortağı

Almanya Federal İstatistik Ofisinden (Destatis) derlenen verilere göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, son verinin mevcut olduğu 2015 yılında 1 trilyon 193,5 milyar avroluk ihracat, 949,2 milyar avroluk ithalat ile rekor kırdı.

2015’te en fazla ihracatın yapıldığı ABD, Almanya’nın en büyük ticaret ortağı haline geldi. Almanya bu dönemde ABD'ye 113,7 milyar avroluk ihracat, bu ülkeden ise 60,2 milyar avroluk ithalat yaptı. Böylece Almanya ile ABD'nin ticaret hacmi geçen yıl yaklaşık 174 milyar avroya ulaştı.

ABD’ye yapılan ihracatın ana kalemlerini 34,1 milyar avroyla motorlu taşıtlar, römorklar ve yarı römorklar oluşturdu.

2015 yılında Almanya, dünya genelinde 226,7 milyar avroluk motorlu taşıt, römork ve yarı römork ihraç etti. ABD, yalnızca genel ihracat için değil aynı zamanda söz konusu ürün grubunda yüzde 15'le büyük satın alım yapan ülkeler listesinde birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 13'le Birleşik Krallık ve yüzde 8'le de Çin izledi.

 

Güncellenme Tarihi : 22.6.2018 19:21

İLGİLİ HABERLER