Gündem
  • 24.10.2014 10:10

TÜBİTAK’a ‘Kripto’yla sızıp MHP ve CHP’yi dinlemişler

Emniyet’teki usulsüz dinlemelerle ilgili gözaltına alınan polisler ‘hiçbir yanlışımız yok’ dese de CHP ve MHP liderlerinin danışmanları, milletvekili ve il başkanları ile askeri projeleri yapan ekibin yasadışı yöntemlerle dinlendiği belgelendi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yasa dışı dinlemelerle ilgili hafta başında başlattığı ‘paralel yapı’ operasyonunda gözaltına alınan ekibin, hem sahte belgeler veya belgesiz suçlamalar, hem sahte isimler vererek aldığı hakim kararları, hem de tamamen yasadışı olarak 83 kişiyi dinlediği ortaya çıktı. Dinlenenler arasında AK Parti, CHP ve MHP il başkanları, yöneticileri ve milletvekilleri ile çok sayıda hakim, savcı, emniyet müdürü, gazeteciler ve gazeteci eşleri de var... Dinlenenler listesinde özellikle askeri ve stratejik projelerin yürütüldüğü TÜBİTAK, MKE gibi kurumların yönetici ve mühendislerinin de olması dikkat çekiyor.

Üç aşamalı dinleme sistemi

Dinlenenler listesindeki 40 kişinin, sahte delil ve gerekçesiz suçlamalarla bazı hakimlerden alınmış dinleme kararları ile yapıldığı, 26 kişinin sahte isimlerle dinlendiği, 17 kişinin ise tamamen usulsüz olarak dinlemeye alındığı belirlendi. Soruşturmaya esas İçişleri Teftiş Kurulu raporunda, “Bu kişileri dinlemek için bir gerekçe görünmemektedir” görüşü dikkat çekiyor. Hakim, savcı ve polisler de dinlendi: Soruşturmayı yürüten savcılıkla da paylaşılan belgelere göre dinlemeler 2010-2013 yılları arasında yoğunlaştı. Bu süreçte dinlemeye alınanların çoğunun siyasetçi olması dikkat çekerken, ekibin kendilerine potansiyel engel gördüğü hakim, savcı ve polis müdürlerini de dinlemeye aldığı belirlendi.  Kılıçdaroğlu’nun iki danışmanı: Dinlenen siyasetçiler listesinde ağırlıklı olarak CHP ve MHP’lilerin olması dikkat çekiyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun iki danışmanı Ali Kılıç ve Recep Cengiz ile çok sayıda il başkanı tamamen usulsüz olarak dinlenmiş.

Bahçeli’nin en yakınları: MHP’de ise dinlenenler arasında Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker ile Koruma Müdürü Murat Mantuş, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ile çok sayıda milletvekili ve il başkanı var.

Kripto Merkezi yakın takipte

Özel hedef TÜBİTAK ve MKE: Dinlemelerin yoğunlaştığı diğer kurumlar ise askeri ve stratejik projeleri yürüten TÜBİTAK, MKE ve TSK...

Eski TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ile eşi ve Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Başkanı Mehmet Önder Yetiş.  Ayrıca UEKAE Müdür Yardımcısı  Süleyman Gökhan Tanyer ile bu projelerde çalışan 5 mühendis, aynı konularla ilgili iki subay, Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi ve askeri silah ve mühimmat üreticisi MKE’nin Ağır Silah ve barut fabrikaları  müdürleri de dinlemeye alındığı belirlendi.  Aynı kapsamda dinlenenler arasında MKE’nin bulundugu Kırıkkale’nin alay komutanı ve burada görevli bazı subaylar ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı’nda bir şube müdürü de bulunuyor.

Hem El Kaide, hem DHKPC’li

MKE yöneticilerinin dinleme gerekçeleri ise şaşırtıcı. İki müdürün, hem El Kaide, hem DHKPC, hem de PKK ile ilişkilendirilerek dinlendiği belirlendi. Gazeteciler bu listede de var: Dinleme listesinde dört gazeteci ile   Ahmet Şık’ın eşi Yonca Verdioğlu Şık da bulunuyor. Gözaltına alınan polisler ‘askeri ve siyasi casusluk, kişisel verileri ele geçirmek, suç örgütü üyeliği, özel hayatın gizliliğini ihlal ve kamu görevlisi olarak resmi belgede sahtecilik’le suçlanıyor. Emniyette paralel yapı operasyonlarında bugüne kadar 51 kişi tutuklanmıştı.

TELEKULAK İÇİN ÖRGÜTLERDEN ÖRGÜT BEĞEN

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:50

İLGİLİ HABERLER