Gündem
  • 4.11.2015 15:04

Tuğrul Türkeş ve 'Baba Oğul siyasetçiler'in hikayesi...

Genel seçimler öncesi kurulan geçici hükümette Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen ve 1 Kasım Genel Seçimlerinde AK Parti'den Ankara 2. bölge 2. sıradan aday gösterilen Tuğrul Türkeş, artık AK Parti milletvekili. Türk siyaset tarihine damgasını vuran isimlerden Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı olan Alparslan Türkeş'in oğlu olan Tuğrul Türkeş'in siyasi başarısı, akla babalarının ardından siyasete atılan isimleri getirdi.

23, 24 ve 25. dönemlerde Milliyetçi Hareket Partisi'nde Ankara milletvekili olarak yer alan Türkeş, bir süre MHP Merkez Yönetim Kurulu üyeliği de yapmıştı. 1 Kasım seçimleri öncesi kurulan geçici hükümette Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Türkeş, bu görevi kabul etmesinin ardından disiplin kuruluna sevk edilerek MHP'den ihraç edildi. Ve ardından AK Parti'den milletvekili adayı gösterildi. 1 Kasım seçimlerinde Ankara listelerinden seçilerek siyasi hayatında yeni bir döneme girdi.

 

26. dönem AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş

 


İş adamlığından siyasete
1 Aralık 1954 tarihinde İstanbul'da doğan Tuğrul Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi. Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı ve Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Türkeş, Akşam ve Son Havadis gazeteleri ile Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yaptı. Çeşitli şirketlerde müdürlük, genel müdürlük, yönetim kurulu başkanlığı yapan Türkeş, 1997'de babası Alparslan Türkeş'in ölümü üstüne MHP genel başkanlığı için aday oldu. Kurultayda seçimi kaybetmesinin ardından Aydınlık Türkiye Partisi'ni kurdu. Genel başkanı olduğu parti DYP ile koalisyon yaptı. Kasım 2002 seçimlerinde partiler barajı aşamayınca genel başkanlıktan istifa etti. 2007 yılında MHP'ye geri dönerek Ankara 1. bölge 1. sıradan meclise girdi. 26 Ağustos 2015'te Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için yaptığı teklifi kabul edene kadar MHP sıralarında yer alan Türkeş, partisinden ihracının ardından AK Parti sıralarında siyasete devam edecek.

Türkeş, geçici hükümet sürecinde aldığı görevle babaları Türk siyasi tarihine geçen önemli siyasetçi ve parti kurucularının varisleri içinde Erdal İnönü'den sonra Başbakan Yardımcılığı görevine yükselebilmiş ilk isim oldu.

Babalarının ardından siyasete atılan 'varis'lerin siyaset tarihindeki seyri ise şöyle:
 

 

İsmet İnönü'nün oğlu Erdal İnönü


40 günlük Başbakan
Türkiye'nin ilk başbakanı, ikinci cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü'nün oğlu Erdal İnönü, 1983 yılında Sosyal Demokrasi Partisi'nin Kurucu Genel Başkanlığı görevini üstlenerek siyaset sahasına girdi. SODEP'in Halkçı Parti ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)'nin Genel Başkanı oldu. 1986 yılında İzmir milletvekili olarak meclise giren Erdal İnönü, 1987 ve 1991 genel seçimlerinde vekilliğini sürdürdü. 1991 yılında gerçekleşen genel seçimlerde Doğru Yol Partisi ve SHP'nin koalisyon kurması ile Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı görevlerini üstlendi. 1993 yılında bu görevden ayrıldı. İnönü, SHP'nin bu kez de Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesiyle 1995 yılında 7 ay süre ile Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttü. Bu görevin ardından 1995'de siyaseti bırakan Erdal İnönü'nün, Özal'ın hayatını kaybetmesi ve Demirel'in Cumhurbaşkanı olmasıyla boş kalan Başbakanlık görevini 40 gün süreyle üstlenmesi siyasi kariyerinin en büyük başarısı oldu.
 

 

Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes


En çok parti değiştiren varis
1946 seçimlerinde Demokrat Parti'den Kütahya Milletvekili olarak meclise giren ve 14 Mayıs 1950 seçimlerinde oyların 53,5'ini alarak iktidar olan, 10 senelik DP iktidarının tek Başbakanı olarak döneme damgasını vuran Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes de bir diğer varis.
1946'da dünyaya gelen, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde tamamlayan Aydın Menderes, 1970'de baba ocağı Aydın'da, Demokratik Parti'nin İl Başkanlığı göreviyle siyasete atıldı. 1977'de Adalet Partisi'nden Konya milletvekili seçildi ancak 12 Eylül'de siyasi yasaklılar listesinde yer aldı ve uzun yıllar siyasete ara verdi. 1993 yılında Büyük Değişim Partisi'ni kurarak siyasete geri dönen Menderes, daha sonra Demokrat Parti'nin başına geçti. 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi'ne katıldı ve İstanbul milletvekili oldu. RP'nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi'de göreve devam eden Aydın Menderes, 1999 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak tekrar parlamentoya girdi. Ve ardından Doğru Yol Partisi'ne geçti. 2002 genel seçimlerinde Aydın'dan milletvekili adayı oldu fakat meclise giremedi. 2009 yılında Demokrat Parti'den istifa etti. 1996 geçirdiği trafik kazasının ardından 15 yıl boyunca yarı felçli olarak yaşayan Menderes, 23 Aralık 2011'de vefat etti.
 

 

Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal

 


Kısa süren serüven
1983-1989 yılları arasında 5 yıl 10 ay boyunca başbakanlık yapan Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı ve Anavatan Partisi'nin kurucusu olan Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, 1955 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Lisans eğitimini North Carolina State University'de tamamladı. Babasının vefatından sonra siyasete atılan Ahmet Özal, 1999 yılında 21. dönem Malatya bağımsız milletvekili oldu. 2009'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde aday oldu ancak kazanamadı. Ve siyasi hayatını noktaladı.
 

 

Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan


Babası gibi mühendis
1969'da Konya'dan bağımsız aday olarak dahil olduğu siyasi yaşamını 2010 yılına kadar sürdüren ve kurduğu partilerle Türkiye'nin siyasi tarihine adını yazdıran Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, babası gibi mühendis. 1979'da dünyaya gelen, Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden dereceyle mezun olan Erbakan, aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora derecelerini de aldı. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi ve Genel başkan başdanışmanı olarak Saadet Partisi'nde görev alan ve 2014 yılında yapılan 5. Olağan Kongrede başkanlık yarışına katılıp kazanamayan Erbakan, şuanda Necmettin Erbakan Vakfı Genel Başkanlığı görevini yürütüyor.

YENİ ŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:45

İLGİLİ HABERLER