Gündem
  • 28.11.2014 11:52

Tunceliler Bahçeli'yi havai fişekle karşıladı

MHP lideri Bahçeli Tunceli'de konuştu, "1937-1938’de Tunceli'de baş gösteren hadiseler isyandır, buna karışanlar da devrin bölücü teröristleridir" dedi. Kentte protestolar var, Bahçeli'nin esnaf ve cemevi ziyaretleri de iptal oldu.

Bahçeli'nin ziyaretini protesto eden gruplar toplandı, polis havai fişek atan bir gruba müdahale etti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geceyi Elazığ'da geçirdi. MHP'lilerin konvoyuyla sabah saatlerinde Tunceli'ye gitti. Partililer Keban Baraj Gölü'nde çalışan feribotlara sığmayacağı için MHP konvoyu yaklaşık 135 kilometre yol aldı. Tunceli'de de valiliğe yakın Elazığ Caddesi üzerinde toplanan bir grup Bahçeli'nin ziyaretini protesto ediyor. Gruptan havai fişek atılması üzerine polis biber gazıyla müdahale etti.

Bahçeli'nin Tunceli Valiliği'ne girişinde bir kadın, "Bahçeli bu topraklara giremez" diye bağırarak tepki gösterdi. Korumalar bu kişiyi uzaklaştırdı.

Bahçeli, Valilik ziyaretinden sonra cuma namazı için camiye gitti. Kepenkler kapalı olduğu için Bahçeli'nin esnafla görüşmesi ve cemevi ziyareti de iptal oldu.

Ziyaret nedeniyle kentte sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Yaklaşık 10 ilden takviye polis ve TOMA'lar geldi.

Bahçeli'nin konuşması

Valilik bahçesinde bir konuşma yapan Devlet Bahçeli şöyle konuştu:

"Bin yıllık kardeşliği, kaderdaşlığı, kucaklaşmayı perçinlemek için geldim. Tuncelili kardeşlerimle hasret gidermeye,m uhabebet ve dosltuk bağlarını güçlendirmeye geldim. Aramıza örülen nifak duvarlarını yıkmak için Tunceli'deyim. Tuzakları bozmak, kapatılmak istene n gönül yollarını açmak için Tunceli'deyim."

"Buluşmamızı çekemeyenler dedikodu yaptılar. Tunceli'ye gelmemizi sanki yabancı bir ülkeyi ziyaret ediyormuşuz gibi engellemeye sabote etmeye kalkıştılar. Vesayet altında başbakanlık yapan Davutoğlu geçtiğimiz Salı günü işahsıma meydan okumuştu. Öylesine çıldırmıştı ki buyurun gidin, bu söylediklerinizi Tunceli'de de saöyleyin. Cesaretini ve yüreğiniz varsa diyerek denge vbe kontrolünü bütünüyle kaybetmişti."

"İşte Tunceli'deyim. Devlet devletiyle, devlet milletiyle Tunceli'de. Bizim vatan topraklarında gidemeyeceğimiz bir yer yok. Türkiye'nin her karışında anımız iddiamız vardır. Biz Türkiyeyiz. Büyük Türk devletinin onurlu evlatlarıyız. Türkiye'nin her yerinde birlik ve beraberlik mesajı veriyoruz. Yolumuza devam ediyoruz."

"Sayın Davutoğlu bilmiyorsa öğrenmediyse kendisine hatırlatıyorum. MHP'de mangal gibi yürek, demir dağları eritecek kadar devasa bir cesaret vardır.
Biz ne insanımızdan cayarız, ne vatanımızdan vazgeçeriz. Ne ihanetten korkar ne de haram yiyenlerden çekiniriz. Bunlar hayatımızın, varlığımızın, davamızın anlam ve değeridir. Sığ zihniyetlerin bizimle iddialaşması mümkün değildir. Yufka yüreklerle çetin yolların aşılamayacağını iyi biliriz. Bölücü yıkıcı amaçlarla bir gelecek olmayacağını aklımızdan çıkarmayız. Geçmişte yaşananları bugüne getirip özür lobisi kurmanın iç barışımıza katkı sağlayamayacağını da asla unutmayız. Tarihten husumet çıkarmak için el ovuştuıranlara açık açık sesleniyorum: Dünyanın neresinde olursa olsun halkının güvenini ve desteğiniş almış meşru bir devlet kendisine yönelmiş tehlikeleri önlemekle mükelleftir. Hukuk bunu emreder."

"1937'deki hadiseler isyandır"

"Hiçbir ahlaksız sürece müsamaha göstermemiz beklenemez. Bölmeye çalışan hiçbir habis ve çevreye boyun eğilemez. 1937-1938’de Tunceli'de baş gösteren hadiseler isyandır, buna karışanlar da devrin bölücü teröristleridir. Hiçbir teröristin dini, milliyeti, mezhebi, kimliği, etnik kökeni önemli olmayacak ve önemli sayılamayacaktır. Elinde silahla dağda, bayırda, ovada gezen, topraklarımızdan pay kapmak isteyen masum vatandaşlarımıza kasteden hiçbir bedbaht mazlum görülemeyecektir. Bunların özürler dilenerek kıymetle bahsettiğimiz evlad-ı Kerbela'dan sayılması zillettir."

"Başbakan ne yapacak?"

"Biz buraya sizlerle aramıza demir perde çekmek için provokasyonlar kurmak isteyenleri engellemek için geldik. Devlet devletinin her yerinde, milletinin her değerinde sapasağlam durduğuna göre başbakan ne yapacak? Mahçup olmuş, Tuncelili'nin hassasiyetleriyle oynayarak oy devşirmeye çalışan bu şahsiyet bundan sonra nasıl başbakanlık yapacak. Özürle erdemli davrandığını sanan Davutoğlu istifa ederek kalan haysiyetini kurtarabilecek mi?"

"Devlet diz çökmez"

"Devlet diz çökmez, devlet el de etek de öpmez. Devlet düşer ve zayıflarsa milletin bozgunu kaçınılmaz olacaktır. Türk devleti tarihte hiçbir zalimin karşısında diz çökmemiştir. Diz çöküp taviz verseydik son yurdumuzda bağımsızlığımızdan bahsedemeyecğimiz gibi Tunceli diye bir ilimiz de olmayacaktı. Etnik aidiyeti, mezhebi ve yöresi ne olursa olsun Türk milletine ruh ve mana katan aziz ecdadımız bizlere gözümüz gibi bakacağımız bir vatan ve kardeşlik mirası bırakmıştır. Bu kutlu vatan hepimizindir. Türkiye 77 milyon vatandaşının kutsal hazinesidir. Acılarımız ortak, sevinçlerimiz ortak, dünümüz bir geleceğimiz birliktedir. Elazığ neyse Tunceli odur. Hakkari neyse Ankara aynısıdır. Bu toprakların ayrılmayacak bir parçasıdır. Kardeşçe yaşamak varken içimizi karıştırmaya çalışanlara niçin göz yumalım, oyunlara aldanalım? AKP-PKK arasındaki ihanet müzakerelerini hangi vicdan körlüğüyle görmezden gelelim?"

Bahçeli konuşmasını "Ne mutlu Türküm diyene" sözleriyle bitirdi.

Bahçeli'nin konuşması sırasında aynı avludaki Adliye'den çıkan bir grup "Dersim onuruna sahip çık" diye bağırdı. Bu sırada Bahçeli'yi dinleyen MHP'lilerle grup arasında kısa süren bir kavga çıktı.

Tartışma grup toplantılarında başladı

Başbakan Davutoğlu, salı günü partisinin grup toplantısının Dersim olayları sonrasında idam edilen Seyit Rıza’yı “Terörist Rıza” diye tanımlayan MHP liderine, “Bu sözleri orada insanların gözünün içine bakarak söyleyebilir misin?” demiş, bu sözlerin ardından sürpriz bir adım atan Bahçeli, Tunceli’ye gitme kararı almıştı.

Bazı Alevi dernekleri tepkili

Devlet Bahçeli'nin ziyaretine bazı parti ve sivil toplum kuruluşları Bahçeli'nin Tunceli ziyaretine tepkili.

İptal öncesi Bahçeli'nin ziyaret programında bulunan Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, "Bu ziyaret Sayın Bahçeli'nin içinden gelen ve samimi duygular ile Alevileri ve Tuncelilileri kucaklama ve onların sorunları ile ilgilenme, Tunceliler ile hasbihal olma yönünde bir ziyaret değildir. Dersim'in acı hakikatleri noktasındaki düşünceleri sebebi ile derneğimizde ve derneğimiz bünyesindeki cemevimizde ağırlamak düşüncesinde değiliz. Sayın Bahçeli, 1937- 1938 ile ilgili söylemiş olduğu sözlerinden ötürü özür dileyerek ancak bu mekanın kapısından içeri girebilecektir" dedi.

Tunceli İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Muzaffer Yerlikaya ise, "Dersim'in değerlerine bunca zaman laf eden bir insanın, 'Bunları gidip Tunceli'de de açıklayacağım' demesi provokasyona açık bir davettir. Devlet Bahçeli'yi bu tavrı ve kastını aşan sözlerinden dolayı şiddetle kınıyoruz. Kendisine tavsiyemiz Dersim'e gelmemesidir. Dersim hakkının göstereceği tepki ve çıkabilecek olayların sorumlusunun hükümet ve Devlet Bahçeli olacağını kamuoyuna duyuruyoruz" diye konuştu.

Avrupa ve Türkiye'de faaliyet gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Merkezi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Federasyonu ve Avrupa Dersimi Yeniden İnşa Cemiyeti'nin de yer aldığı 30 Alevi kuruluşu Bahçeli'nin Tunceli ziyaretinin 'provokasyon' olacağı açıklamasını yaptı.

TKP ve ÖDP istemiyor, DBP yürüyüş yaptı

Mazgirt ilçesinde ÖDP'den Belediye Başkanı seçilen ÖDP'li Tekin Türkel, Ovacık Belediye Başkanı TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu ve Demokratik Haklar Federasyonu Tunceli Temsilcisi Tahir Demirtaş da ortak basın toplantısında, "Devlet Bahçeli ve onun siyasi anlayışının Dersim'de propaganda yapmasına izin ve geçit vermeyeceğiz" dedi. Ziyaret öncesinde toplanıp Tunceli Valiliği'ne yürüyeceklerini duyurdu.

Demokratik Bölgeler Partisi'nden (DBP) bir grup da akşam saatlerinde Bahçeli'ye tepki için meşaleli yürüyüş düzenledi.

Kaynak: Al Jazeera ve DHA

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:01

İLGİLİ HABERLER