Gündem
  • 20.1.2019 23:38

Tunceliler dağ keçisi avcılarına karşı ayaklandı

Tunceli’de bir grup avcının avlanmak üzere bölgeye gelmesi kentte tansiyonu yükseltti. Avcılar hakkında suç duyurusu yapıldı. Avcıları protesto eden altı kişi gözaltına alındı.

Tunceli’de birçok kesimin tepkisini çeken olay 14 kişilik avcı grubunun kente gelmesiyle başladı. Bunun üzerine doğaseverler tepki gösterdi.

İlk tepki Avukat Barış Yıldırım’dan geldi. Yıldırım avcılar hakkında suç duyurusunda bulundu. VOA Türkçe’ye konuşan Yıldırım avcılığın yasadışı olduğunu söyledi. Yıldırım,”2014 yılında dağ keçilerinin avlanma ihalesi yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. Biz buna dava açarak iptal ettirdik. Bu sene de yaban domuzlarının avlanması için idari karar alındı. Yaban domuzları Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşam alanını koruma sözleşmesine göre koruma altına alınan türler kapsamında. Dışarıdan yabancı avcılar geldi. Biz şunu diyoruz, Dersim’de yaban hayatına yönelik avcılık faaliyeti yasadışıdır, bunların engellenmesi lazım. Bu kapsamda suç duyurusunda bulunduk. Tekrar gelirlerse yine hukuksal süreci başlatırız. İnsanlar arasında büyük tepki var” dedi.

Yıldırım, tepkilerin bir nedeninin de bölgede yaygın olan Alevilik inancı olduğunu vurgulayarak, “Dersimde kültürel mirastan kaynaklı bir algı var. Yaban hayatı canlılarının öldürülmesi özellikle Alevilik inancına göre anlatmak gerekirse, her canlının yaşam hakkı olduğu ve korunması gerektiği düşünülüyor. Bu canlılar kültürel olarak korunduğu için bugüne kadar geldi” diye konuştu.

Kentteki bir otele yerleşen avcılara tepkiler dinmedi. Bir grup doğasever avcıların kaldığı otelin yakınlarında basın açıklaması yaptı. Bu sırada gruptan bazıları otele kartopu atınca polis müdahale ederek 6 kişiyi gözaltına altı. Dört kişi ifadelerinin ardından sevk edildikleri mahkeme tarafından, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İki kişi ise ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiası ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.Mahkeme bu iki kişiyi de serbest bıraktı. Bunlardan biri Doğa Aktivisti Haydar Çetinkaya’ydı.

VOA Türkçe’ye konuşan Çetinkaya, insanların doğal hayata müdahale etmemesi gerektiğini söyledi. Çetinkaya, “Avcılar ya da özendiren kurumlar hayvanların popülasyonunun kontrol altında tutulmasını gerekçe gösteriyor. Bu popülasyonun artmasını engelleyecek en son varlık insanoğludur. Bunların çoğalıp çoğalmadığını kontrol etmek insanın görevi değil. Hayvanlar kendisi sürdürüyor. Yasal olsun olmasın avcılığın olmaması gerektiğini savunuyoruz. Avcılığın ilkel çağlardan kalma olduğunu düşünüyoruz. Spor ya da av turizmi adı altında yapılan avcılık cinayettir. Avcılığı tamamen reddediyoruz. Geçen hafta çevre illerden 21 avcı bu araya geldi. Bunların ne avladığı, kaç tane avladığını nereden bileceğiz? Böyle yaparsak bütün avcıları buraya çekeriz” şeklinde konuştu.

Tepkiler üzerine avcılar akşam saatlerinde kenti terk etmek zorunda kaldı. Tunceli ve çevresinde yaşayan türler arasında dağ keçileri, vaşak, ur kekliği, kaya kartalı bulunuyor. Soyu tükendiği sanılan Anadolu Parsı’nın bölgede bulunduğuna dair izler var. Bölgede kutsal sayılan dağ keçilerinin avlanmasında da sınırlı sayıda izin veriliyor.

Bu arada, 2018-2019 av sezonunda yasadışı avcılık yapan 54 kişi hakkında işlem yapılarak 77 bin 600 lira para cezası kesildi.

Güncellenme Tarihi : 20.1.2019 23:43

İLGİLİ HABERLER