Gündem
  • 25.6.2016 17:38

Türk hukukçu Musa Toprak'ın büyük başarısı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Programı Danışma Kuruluna İlk Kez Bir Türk Hukukçu Seçildi.

17 Haziran 2016 günü Strazburg’ta gerçekleşen seçimlerde Av. Musa Toprak, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Programı Danışma Kuruluna seçildi. Seçimler 16-17 Haziran 2016 tarihlerinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’ın konuşması ile açılan Avrupa Konseyi Hukukçular için İnsan Hakları Eğitimi (HELP) Programının yıllık toplantısı dahilinde gerçekleşti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ulusal düzeyde uygulanması desteklemek ve Avrupa Konseyine üye ülkelerin hukukçularının AİHS ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadı konusunda daha iyi bilgi sahibi olmasını amaçlayan İnsan Hakları Programı; böylece tüm üye ülkelerin yargı içtihadının AİHM ile uyumlulaştırılmasını hedefliyor. Program dâhilinde “HELP Network” adı altında bir İnsan Hakları Eğiticileri Ağı da oluşturulmuş durumda. Bu ağ, alanında tüm Avrupa’yı kapsayan yegâne ağ olması nedeniyle önem taşıyor. Ayrıca bir e-öğrenme platformuna ve hukukçuların insan hakları alanında eğitimi için kendine özgü bir metodolojiye de sahip olan Program, Avrupa Konseyine üye olan 47 ülkenin hâkim, savcı ve avukatlarının insan hakları alanındaki bilgi seviyesini yükseltmeyi hedefliyor.

Programın hedef ve öncelikleri ile eğitim içeriklerinin belirlenmesi konusunda görev yapan bir de Danışma Kurulu bulunuyor. Program dâhilinde görev yapan 6 kişilik danışma kurulu iki yılda bir Avrupa Konseyine üye 47 ülkenin Baroları ve Hâkim Örgütlerinin temsilcilerinin oy kullandığı, gizli oyla yapılan seçim ile belirleniyor. 17 Haziran günü yapılan seçimlerde Danışma Kuruluna ilk kez bir Türk hukukçu seçilmiş oldu.

Danışma Kuruluna seçilen Türkiye Barolar Birliğinde Genel Sekreter Yardımcısı Avukat Musa Toprak, 2012 yılından bu yana Avrupa Konseyi İnsan Hakları Eğitim Programının Türkiye temas kişisi olarak da görev yapmaktadır. Ülkemizin insan hakları alanında en önemli otoritelerinden İoanna Kuçuradi’nin öğrencisi olan Av. Toprak, Kuçuradi’nin kurduğu Kuçuradi İnsan Hakları ve Felsefe Vakfı’nın da yönetim kurulu üyesidir.

 

Güncellenme Tarihi : 25.6.2016 15:21

İLGİLİ HABERLER