Gündem
  • 29.9.2016 00:20

Türkiye 184 ovayı kurtardı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Şu an Türkiye'de 184 ova belirledik. Yağmadan kurtardığımız ovalarımızdan 184'ünü tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Topraktan silahlar falan değil, topraktan bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağız" dedi.

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu" konferansına katılan Çelik, Türkiye'nin artık önüne bakması gerektiğine işaret ederek, her alanda bilgiyi üreten, kullanan ve teknolojiye dönüştüren bir kamu-özel birlikteliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

PETROL SAVAŞLARI GERİDE KALMAK ÜZERE

Bunda kamunun yanı sıra özel sektörün tutumunun da çok önemli olduğunu dile getiren ve bunun için kendilerine teşekkür eden Çelik, bundan sonrasında da çok büyük bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu, küresel siyasete yön veren, petrol savaşları diye bilinen savaşlar döneminin geride kalmak üzere olduğunu vurguladı.

"ÇATIŞMA ALANI GIDA VE SU OLACAK"

Çelik, 80 ülkede su kısıtı, 30 ülkede gıda sıkıntısının yaşandığı dünyada bundan sonra başlayacak çatışma alanlarının başında gıda ve suyun geleceğini belirterek, "Dünya nüfusu artıyor, 7,5 milyara dayanmış durumda. 2050 yılında 9,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada herkesi besleyecek gıda ortamı da aslında var ancak adaletsiz paylaşım ve israf yüzünden bir tarafta sefaletin, bir tarafta da sefahatin yaşandığını biliyoruz. 1 milyar insan yoksullukla, 850 milyon insan ise açlıkla karşı karşıya. Açlıkla karşı karşıya olanların oranı dünya nüfusunun yüzde 11'i. Diğer yandan yılda 1,4 milyar ton gıda israfı gerçekleştiriliyor, değer itibariyle 1 trilyon dolarlık gıda israf edilirken 850 milyon insan açlıkla karşı karşıya" diye konuştu.

Çelik, şöyle devam etti:

"Dünya nüfusunun yüzde 19'u, yani 1,4 milyar kişi aşırı kilolu. Bunun 500 milyonu ise hastalık derecesinde kilolu insanlar. 2030 yılında bu obez durumunun dünya nüfusunun üçte birine ulaşacağı tahmin ediliyor. Kalkınma ile tüketim ihtiyaçlarının da değişiyor.

Şu anda Türkiye'de 184 ova belirledik. Yağmadan kurtardığımız ovalarımızdan 184'ünü tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Topraktan silahlar falan değil, topraktan bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağız"

Güncellenme Tarihi : 29.9.2016 09:19

İLGİLİ HABERLER