Gündem
  • 20.10.2018 16:37

Türkiye'den Suudilere şok!.. Cemal Kaşıkçı cinayetinini örtbas ettirmeyeceğiz

Dünya Türkiye'nin Cemal Kaşıkçı vahşetindeki tutumunu alkışlıyor.. Türkiye'nin kararlı olmasının Suudileri itirafa zorladığını belirten Uluslararası gazeteler AK Parti yöneticilerinin verdiği demeçlere dikkat çekti.
AK Parti hükümetinden gelen son mesajların Suudileri daha da köşeye sıkıştıracak türden olduğu belirtildi.

Türk tepkisi: Suudi cinayeti içinde "örtbas etme" ye izin vermeyeceğiz

Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluğundaki Suudi gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesine "asla örtbas etmeyecek",
Türkiye iktidar partisinin üst düzey yetkilisi, Suudi Arabistan'ın daha önce "sözde yumruk savaşı sırasında yazarın öldüğünü" duyurduğu Kaşıkçı ile ilgili tartışmalar sürüyor,

Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkan yardımcısı Numan Kurtulmus'un eleştirel tepkisi, Sudileri ürküttü. Kurtulmuş bu cinayetin kapalı kalmacağını bildirdi.

Kurtulmus, "Suudi yönetiminin bu suçtan kendini sıyırması mümkün değil," dedi. Ayrıca, Türkiye'nin Khashoggi'nin öldürülmesi hakkındaki kanıtlarını dünya ile paylaşacağını ve soruşturmanın “kesin bir sonucunun” yakın olduğunu söyledi.

Bir başka iktidar partisi yetkilisi, Suudi Arabistan'ı da eleştirerek, krallığın "durum bu noktaya gelmeden önce" açıklamasını vermesi gerektiğini söyledi.

AK Partili Leyla Şahin Usta, Suudi yetkililerin daha önce Khashoggi'nin diplomatik görevinde öldürüldüğünü kabul etmesi daha iyi olurdu. Ancak gerçeği açıklamamak için ayak sürüdüler" dedi.

Ömer Çelik: Bunun açığa çıkması namus borcumuzdur

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin olarak, "Dün akşamdan itibaren Suudi Arabistan'da bir takım gelişmeler oluyor. İstihbarat yetkilileri görevden alındı. 18 Suudi vatandaşı gözaltın alındı. Suudi Başsavcılığı şöyle bir açıklama yaptı; ' Cemal Kaşıkçı'nın öldüğünü teyit etti ve arkasından Suudi Arabistan konsolosluğunda bulunan bir takım Suudi vatandaşlarıyla arada çıkan arbede yüzünden ölmüştür' diye. Aradan bu kadar zaman geçtikten sonra bu şekilde teyit edilmesi süreci daha da hızlandıracağını düşünüyoruz. Bu emri kim verdi, sorumluları kimlerdir bütün dünya bunun üzerinde duruyor" diye konuştu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin olarak, "Bunun açığa çıkması namus borcumuzdur" dedi.

Suudi Arabistan, başlangıçta 2 Ekim'de konsolosluğuna girdikten sonra ortadan kaybolan Khashoggi'nin ortadan kaybolmasına dair herhangi bir bilgisinin olduğu iddialarını reddetdi. Ancak dün gece yarısı o bölgede öldürüldüğünü itiraf etti ve 18 Suudi şüphelisinin gözaltında tutulduğunu ve istihbarat görevlilerinin kovulduğunu söyledi.

Suudi devlet medyasında gecede yapılan duyuru, 59 yaşındaki Khashoggi'den sonra, Türk nişanlısıyla evlenmek için gerekli evraklar için İstanbul'daki Suudi Konsolosluğuna girmesinden iki haftadan fazla bir süre sonra geldi ve hiçbir zaman dışarı çıkmadı. Ayrıca, Türk medyasındaki iddiaların Khashoggi'nin konsolosluğun içinde işkence gördüğü, öldürüldüğü ve parçalara ayrıldığı yönündeki iddialarıyla çelişmesine karşın, krallığın "asılsız" olduğunu iddia etti.

Suudi Arabistan, Prensi Prens Muhammed bin Salman'a yakın yetkilileri kovarken, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan varisleri etkilemekten çekinmedi. Kral Salman, Khashoggi'nin öldürülmesinden sonra krallığın istihbarat servislerini yeniden yapılandıracak bir komite kurması için onu atadı. Suudi Arabistan'da, büyük muhafazakâr krallığın iktidardaki Al Suud ailesinin dışında büyük kararlar alınmamaktadır.
Türk yetkililer Prens Muhammed'in maiyetinden bir memur ve bir "otopsi uzmanı" da dahil olmak üzere bir "suikast ekibi" yolladığında ısrarcı.

Konsolosta Khashoggi için. Suudi Arabistan, anonim yetkililere atfedilen açıklamalarının ötesinde, iddialarını desteklemek için hiçbir kanıt sunmadı.

 Bir sözcünün yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 'in Khashoggi' nin şiddetli ölümünün doğrulanmasıyla "büyük sorunlu" olduğunu söyledi.

Sözcü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Guterres "Bay Khashoggi'nin ölümünün ve sorumluların sorumluluğunun tam ve eksiksiz bir şekilde soruşturulması ihtiyacını vurgulamaktadır." Dedi.

İstanbul'da Suudi konsolosluğu dışında duran bir medya grubunun başkanı, Khashoggi'nin öldürülmesinde "emir veren otoritenin" cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Türk Arap Medya Derneği başkanı Turan Kislakçı, Khashoggi'nin "kanlı katiller tarafından katledildiğini" ve grubunun katledilen meslektaşı için "gerçek adalet" istediğini söyledi.

White House basın sekreteri Sarah Huckabee Sanders, Cuma gecesi yaptığı açıklamada, ABD'nin Khashoggi'nin ölümüne ilişkin uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceğini ve "zamanında, şeffaf ve tüm gerekli süreçlere uygun" bir adaleti savunacağını söyledi.

 

Bu arada Trump Suudi duyurusunu "iyi bir ilk adım" olarak nitelendirdi, ancak Khashoggi'ye olanların "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Duyurular, cumartesi sabahı erken saatlerde devlet tarafından işletilen Suudi Basın Ajansı tarafından yürütülen açıklamaların bir araya gelmesiyle sonuçlandı.

Bildiride, "Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ön soruşturmalar, şüphelilerin vatandaşı Jamal Khashoggi ile görüşmek üzere İstanbul'a seyahat ettiklerini gösterdi, çünkü ülkeye dönme ihtimalinin belirtileri vardı." "Şüpheliler tarafından (ki) sanıkların İstanbul'daki krallık konsolosluğundaki mevcudiyeti sırasında vatandaşlar Jamal Khashoggi ile görüşmeler gerçekleşti ve bu durumun gereği gibi ilerlemesine ve olumsuz bir şekilde gelişmesine neden oldu. Ölümüne ve ölümüne yol açtı. Olanları gizleme ve saklama girişimleri. "

Khashoggi'nin krallığa geri dönüş için herhangi bir planının olduğuna dair bir işaret yoktu.

Suudi makamları, yetkililer tarafından tutulan 18 Suudiyi tanımlamamıştı ve bir çok insanın nasıl bir yumruk mücadelesine katılabileceğini açıklamadı. Açıklamada ayrıca ölümünden sonra Khashoggi'nin bedenine ne olduğu hakkında bir ışık kalmadı.

 

Bildiride, "Krallık, gerçekleşen acı verici gelişmelerden ötürü derin üzüntü duymaktadır ve krallıktaki yetkililerin gerçekleri kamuoyuna sunma, tüm bunları sorumlu tutma ve onları adalete teslim etme konusundaki kararlılığını vurgulamaktadır." .

Aynı zamanda krallık, Suudi ordusunun Yemen'deki Prens Muhammed'in bir sırdaşı olan kampanyası için bir kerelik bir sözcüsü olan Genelkurmay Başkanı Ahmed bin Hassan Assiri de dahil olmak üzere dört üst düzey istihbarat yetkilisinin ateş açıldığını açıkladı.

Prens Muhammed'in güçlü bir danışmanı olan Saud Qahtani de kovuldu. Qahtani, Suudi çabalarını, bir krallık ve üç Arap ülkesi tarafından siyasi boykotun bir parçası olarak ülkenin boykotuyla Katar'ı tecrit etmeye yöneltti.

Qahtani'nin krallığın düşmanları olarak gördüğü şeylere karşı saldırgan saldırılar başlattığı Twitter'da, Suudi hükümetine “tüm o yıllar boyunca ülkeme hizmet etmemi sağlamaları için büyük fırsat” diye teşekkür etti.

“Her zaman ülkeme sadık bir hizmetçi kalacağım” diye yazdı.

 Assiri'nin hemen yorumu yoktu.

Türk hükümet yanlısı Yeni Şafak bu haftanın başlarında, Khashoggi'nin öldürülmesiyle ilgili bir ses kaydı olarak nitelendirdiğini belirterek, Suudi suikast takımının gazeteciye el koyduğunu, parmaklarını kestikten ve daha sonra da onu öldürdükten sonra gazeteciyi ele geçirdiğini söyledi. Perşembe günü sızdırılmış bir gözetleme fotoğrafı, bu yıl Khashoggi'nin gelişi öncesinde konsoloslukta Prens Muhammed'in bu yıl ABD, Fransa ve İspanya'ya yaptığı gezilerden biri olan Maher Abdulaziz Mutreb'i getirdi.

 
 
 
Güncellenme Tarihi : 20.10.2018 16:51

İLGİLİ HABERLER