Gündem
  • 19.3.2017 12:22

Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması neleri değiştirdi

Suriye'deki savaş nedeniyle mülteci krizine acil çözüm üretmek için AB ile Türkiye arasında imzalanan 18 Mart mutabakatı 1. yılını doldurdu.

DW'nin haberine göre; AB Komisyonu, 18 Mart mutabakatının ardından nasıl bir ilerleme sağlandığına ilişkin son raporunda, “Bir yıl geçtikten sonra zor koşullara rağmen somut sonuç alınmaktadır.” tespitini öne çıkardı.

YUNAN ADALARINA GEÇİŞLER YÜZDE 98 AZALDI

Türkiye’den Yunan adalarına geçişler Ekim 2015’te günde 10 bin kişiyken bir yıl sonrasında bu rakam 43’e düştü. Buna göre, Yunan adalarına geçen kişi sayısı yüzde 98 azaldı.

Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatı neleri değiştirdi

ÖLÜM SAYISI AZALDI

Mutabakatın uygulanmaya başlaması Ege Denizi’nde hayatını kaybeden kişi sayısında da ciddi değişiklikler yarattı. Son bir yılda sadece 70 kişinin Ege Denizi’nde hayatını kaybettiği tespit edilirken, “Bu durum, insanlık trajedisi olma niteliğini korusa da 2015-2016’nın aynı döneminde yaşamını yitiren bin 100 kişi hatırlandığında, ciddi bir azalma görülmektedir.” denildi.

3 BİN 565 SURİYELİ AB'YE GÖNDERİLDİ

18 Mart mutabakatı Türkiye’nin Yunan adalarından alacağı her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye’deki bir Suriyelinin AB ülkesine yerleştirilmesini öngörüyordu ki, bu çerçevede AB ülkelerine yerleştirilen Suriyeli sayısı 3 bin 565 oldu. Yeni yerleştirme operasyonları kapsamında da Türkiye’den 34 bin Suriyelinin daha kabul edilmesi bekleniyor.

Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatı neleri değiştirdi

18 Mart mutabakatı Ege’de göçmen ölümlerin önlenmesi, insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasadışı göçün yasal göçle ikame edilmesini amaçlıyor ve bu yüzden ‘1+1 formülü’ne dayanıyor. Türkiye’nin Yunan adalarından alacağı her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye’deki bir Suriyelinin de AB ülkesine yerleştirilmesini öngörüyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2017 12:25

İLGİLİ HABERLER