Gündem
  • 16.5.2018 00:08

Türkiye ile İngiltere anlaştı

Erdoğan ile May İsrail vahşetinin durdurulması ve iki gündür süren katliamın soruşrulması noktasında anlaştı..

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Theresa May ortak basın toplantısı düzenledi. May yaptığı açıklamada "İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum." dedi.

May'in açıklamarından satır başları;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak konuşan Theresa May, Gazze'de yaşananlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini, hem ölen Filistinlilerin hem de Hamas'ın protestolardaki rolünün araştırılması çağrısında bulunduklarını söyledi ve ekledi:

"Filistinlilerin barışçıl gösteri hakkı vardır. İsrail'in İşgal Altındaki Filistin Toprakları'nda şiddet uygulaması kabul edilemez."

İngiltere ve Türkiye'nin önemli partnerler olduğunu söyleyen May, 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'ye teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Müttefikimiz Birleşik Krallık'ı ziyaret etmekten memmunum.

- 24 Haziran seçimlerinin yoğunluğuna rağmen ilişkilerin önemine atfen bu ziyareti gerçekleştirdi. İngiltere'nin darbe girişimi sonrası bakan düzeyindeki dayanışması bizim için önemlidir.İlişkimizi Brexit sonrası nasıl geliştirebiliriz bunları değerlendirdik.

- Birleşik Krallık ülkemizin Avrupa'daki 2. büyük ihraç pazarıdır.

- PKK, FETÖ gibi terör örgütü üyelerinin iadesi konusunda İngiltere ile işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz.

- ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasını tanımıyoruz. ABD'nin adımı İsrail'i cesaretlendirmiştir. Bu vahşeti bir kez daha lanetliyorum.

- (ABD) Tarih seni affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail'i hiç affetmeyecek, bunu da göreceğiz.

- İsrail 'güçlüyüm o zaman haklıyım' diyerek bu adımları atmıştır. İsrail orada işgalcidir ve terör estirmeye devam etmektedir.

- Birleşmiş Milletler, harekete geçip İsrail'e dur demelidir.

- Kudüs'ün gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan kaçınılması şarttır.

- Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum.

- (İİT Olağanüstü Zirvesi) Dünyaya çok güçlü mesajı İstanbul'dan vereceğiz.

TUTUKLU SÖZDE GAZETECİLER SORUSU

Her şeyden önce, Türkiye'de teröristlerden cezaevinde kaç kişi olduğuyla ilgili sizlere aktarılan bilgiler çok çok yanlış. Teröristlerle gazetecileri birbirinden ayırın. Bankamatiklerde paraları götürenler, silahla yakalananlar, insan öldürenler. Bunların elinde bir kart var diye her şey serbest değil bunlara. Sağlıklı haber öğrenin ki, sağlıklı haber iletin. Bilesiniz ki bu işin aslı budur. Teröristten gazeteci olmaz.

FETÖ VE PKK'YA KARŞI İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE'NİN BEKLENTİSİ

FETÖ ve PKK ile ilgili isim listelerini Sayın Başbakan'a (May) verdim. Bugün benim canım yanarken, yarın da İngiltere'nin canı yanar. Bu konuyla ilgili bizim hassasiyetimiz çok yüksek. Sayın Başbakan'a mesela ben şunu sorabilirim: Bugüne kadar kaç DEAŞ'lıyı öldürdünüz?

Ama biz sadece Cerablus'ta 3 bin DEAŞ'lıyı öldürdük. DEAŞ'a karşı mücadeleyi veren biziz, buna rağmen yalan yanlış haberler üretildi.

"TARİH İSRAİL VE ABD'Yİ ASLA AFFETMEYECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(ABD) Tarih seni affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail'i hiç affetmeyecek, bunu da göreceğiz." dedi.

"DÜNYAYA ÇOK GÜÇLÜ MESAJI İSTANBUL'DAN VERECEĞİZ"

Erdoğan, "(İİT Olağanüstü Zirvesi) Dünyaya çok güçlü mesajı İstanbul'dan vereceğiz." dedi.

"KUDÜS'ÜN STATÜSÜNÜ DEĞİŞTİRECEK HER TÜRLÜ ADIMDAN KAÇINILMASI ŞARTTIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs'ün gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan kaçınılması şarttır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu akşam bir gelişme daha duydum, onlar (İsrail) Kudüs'teki büyükelçimizle ilgili bir karar alma noktasına gelmişler. O karar eğer arzu etmediğimiz şekilde gerçekleşecek olursa, bizim de farklı yaptırımlarımız olacaktır."

Ayrıntılar Geliyor...

 

Güncellenme Tarihi : 16.5.2018 02:25

İLGİLİ HABERLER