Gündem
  • 24.11.2015 19:40

Türkiye Rus pilotların peşine düştü

Ankara’daki güvenlik birimlerine göre, Türkiye-Suriye sınırında düşürülen Su-24 tipi savaş uçağının paraşütle atlayan pilotları sağ ve muhaliflerin elinde.

Rusya pilotların akıbetini açıkladı

Rusya Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına göre, pilotlardan biri öldü. Kurtarma operasyonu esnasında ise bir asker daha öldü.

Rusya Genel Kurmay Başkanlığı, düşürülen savaş uçağından paraşütle atlayan pilotlardan birinin öldüğünü açıkladı. İkinci asker ise kurtarma operasyonu esnasında öldü. 

MİT’in pilotların sağ olarak Türkiye’ye teslim edilmesi için bölgedeki muhalif gruplarla temas kurduğu öğrenildi.
Geç saatlerde açıklama yapan Türkmenler ise iki pilotunda ölü olduğunu bildirdi.

BAŞBAKANLIK: TEYİT ETTİK

Doğan Haber Ajansı'na bilgi veren Başbakanlık kaynakları da, Suriye sınırında düşürülen uçağın 2 pilotunun sağ olduğunu teyit ettiklerini, pilotların muhaliflerin elinde olduklarını belirterek, kurtarılmaları için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Sosyal medyada yer alan ölü Rus pilotu görüntüsünün ise muhaliflerce düşürüldüğü belirtilen helikopterin pilotu olduğu tahmin ediliyor.

’ATMA, ESİR ESİR!’

Pilotların paraşütle atladığı sırada çekilen görüntülerde esir alınmaları için ateş edilmemeleri yönünde uyarı yapıldığı görülmüştü.

Türkmen askeri yetkililerin DHA muhabiri ile paylaştığı, uçağın düşüş anını gösteren görüntülerde, paraşütle inen iki Rus pilota havadayken ateş açılırken gruptan bulunan bazı kişilerin, "Atma, atma. Esir geliyor esir esir" diye bağırdığı duyuluyor.

Bir grup Türk gazeteci, Hatay Valiliği’nin koordinasyonunda insani yardım gönderilen Suriye’deki Bayırbucak bölgesine götürülerek sıcak bölgeyi inceleme ve Türkmen komutanlar ile görüşme olanağı sağlandı. Burada kurulan çadır kenti gezen gazeteciler, daha sonra Türkmenlerin Esad güçleriyle çatıştığı bölgeye kadar gitti. Cephede çarpışan Türkmenler, uçağın düşürülmesi ve Türkmen Dağı’nın tekrar alınması nedeniyle zafer işaretleri yaptı.

Burada Türk gazetecilere Bayırbucak Türkmenlerinin 2’nci Sahil Tümen Komutan Yardımcısı Alpaslan Çelik gelişmeleri değerlendirdi.

ÖLDÜRÜLDÜKLERİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Türk uçaklarının düşürdüğü Rus uçağının pilotlarının paraşütle havadan atlarken vurularak öldürüldüğü söyleyen Alparslan Çelik, "Rus pilotları ölü olarak ele geçirildi. Paraşütle atlarken havaya açılan ateşle vurularak öldürüldü. Dağın karşı tarafından cesetleri, arkadaşlar bu tarafa getiriyorlar. Kimlikleri üzerinden çıkacaktır" demişti. Bugün Kızıldağ’a yönelik operasyon başlattıklarını belirten Çelik, şu açıklamayı yapmıştı:

’TÜRKMEN DAĞI TÜRK YURDU OLARAK KALACAK’

"Rus destekli havadan ve karadan saldırı oldu. Bu sırada bizim üzerimize bomba atan Rus uçağı manevra yaparken Türkiye sınırlarına geçince anında düşürüldü. Uçaktan atlayan pilotların birinin paraşütünün parçası elimde. Esad ve destekçileri haddini bilsin. Bu da onun kanıtlarından biridir. Bölge, Türkmen Dağı mültecilerinin elinde. Hiç bir şekilde kaybettiğimiz toprak yok. Kızıldağ tekrar bizim elimizde. Türkiye sağ olsun insani yardımlarıyla her noktada yanımızda. Türk milletinin dualar, Türk halkının yardımlarıyla dimdik ayaktayız, yıkılmayacağız. Türkmen Dağı Türk’ün yurdudur. Türkmen Dağı düşmeyecektir."

’TÜRKMEN DAĞI’NI GERİ ALDIK’

Türkmenlerin 2’nci Sahil Tümen Komutanı Beşer Molla, Türkmen Dağı’nı tekrar geri aldıklarını açıklarken, Tugay Komutanı Muhammed Abdullah ise, Kızıldağ’ın tamamen Türkmenlerin eline geçtiğini söyledi. Eski yerlerimizi tamamen geri aldıklarını ve biraz da ilerlediklerini kaydeden Muhammed Abdullah, "Rus uçağı Türkiye sınırını geçmiş, bu yüzden Türkiye tarafından vurulmuş, bizim bir bilgimiz yok. Kadınlarımız ve çocuklarımızı Türkiye sınırına gönderdik, biz erkekler burada mücadelemizi sürdürüyor. Türk milletinden Allah razı olsun" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:30

İLGİLİ HABERLER