Gündem
  • 28.6.2016 21:55

Türkiye uçak için tazminat ödeyecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektupla ilgili “Üzüntülerini ifade ettiler orada. Aileye kusura bakmasınlar denildi. Bu çok insani bir tavır. Sebebi ne olursa olsun orada bir insan öldü. Onun ailesine taziyelerini iletti. Bunun Rusya tarafından kabul edilmesi de memnuniyet vericidir” dedi.

Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine tazminat ödenip ödenmeyeceğine ilişkin soru üzerine Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunda ifade edilen, ailenin acılarının hafifletilmesi için biz gereken adımları atmaya hazırız. Ailenin bu yönde bir talebi olursa bunu bir insani zeminde değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kocatepe Camii Fuar Alanı’nda kendisinin kaleme aldığı “Ben Öteki ve Ötesi” isimli kitabın imza törenine katıldı. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, bir gazetecinin “İsrail ile varılan mutabakat çerçevesinde bugün imzalanan anlaşmada özellikle Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerinin açtıkları davalara ilişkin nasıl bir süreç izlenecek?” sorusuna şu cevabı verdi “Bu anlaşma yarın İsrail kabinesinde onaylandıktan sonra Türkiye’ye gelecek ve parlamentoya gidecek. Daha sonra da meclis süreci başlıyor. O neticelendikten sonra dava ile ilgili konularda belli bir netlik kazanacak.”

"6 YILLIK BİR SÜRENİN SONUNDA OLDU”  

“Başbakan Binali Yıldırım, İsrail’e 1-2 hafta içerisinde Büyükelçi atanmasına ilişkin karar alınabileceğini söyledi. Bir isim üzerinde duruluyor mu?” sorusu üzerine Kalın, “Büyükelçi ataması ile ilgili dün Sayın Başbakanımız söyledi. Anlaşma imzalandığına göre daha fazla gecikmeden bu süreci başlatalım kararı verildi. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz edildi. Zaten nihai olarak onaylamada kendisinden çıkacak. Bu agreman isteme süreci birkaç hafta süren bir süreç. Sürecin bu hafta başlayacağını söyleyebiliriz. Bu da umarız Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine katkı sağlar. Türkiye’nin İsrail ile normalleşme sürecine girmesi 6 yıllık bir sürenin sonunda oldu. Uzun devam eden müzakere süreci oldu. Türkiye’nin şartları yerine geldikten sonra bu anlaşma sağlandı. Burada Türkiye-İsrail boyutu var ve birde Filistin-Gazze meselesini ilgilendiren bir boyutu var. Bu anlaşma Türkiye’nin Filistin konusundaki politikasını değiştirdiği ya da değiştireceği anlamına gelmiyor. Bizim Filistin’in bağımsızlığı, iki devletli çözüm, Gazze halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, işgalin sona erdirilmesi gibi konulardaki pozisyonumuz bellidir, değişmemiştir. Bundan sonra da değişmeyecektir. Türkiye her platformda Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir. İsrail ile diplomatik ilişkilerin başlaması belki Filistin meselesinin çözümünde Gazze halkının günlük ihtiyaçlarının karşılanmasında Türkiye’nin elini daha da güçlendirecek bir etki yapacaktır. Bunu da fırsata çevirmeyi düşünüyoruz. İlk yardım gemisi Cuma günü Mersin’den yola çıkacak. Gazeli kardeşlerimizle bu anlaşmanın somut neticelerini hayatlarında hissedeceklerdir. Bundan sonra belli aralıklarla bu yardım gemileri Gazze’ye ulaştırılacaktır. Bu elektrik ve su miktarının arttırılması ile ilgili çalışmalar başlatılıyor. Bu hafta bir teknik heyet Gazze’ye gidecek. Elektrik ve su alt yapısı ile ilgili teknik çalışmalar yapılacak ve daha sonra biz oraya elektrik ve su ihtiyacının karşılanması için daha fazla nasıl katkı yapabilirizi değerlendireceğiz. Gazze halkının rahat bir nefes alması için gereken adımlar bu anlaşma ile beraber daha hızlı şekilde atılacaktır” cevabını verdi.
 
“TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI” 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı telefon görüşmesi ile ilgili de bilgi veren Kalın, “Bu görüşmenin yarın 12.00’da yapılması planlanıyor. Bu dün yapılan girişimler neticesinde Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesi için çok önemli adımlar atıldı. Gelecek perspektifi ile bakıp Türk-Rus ilişkilerini normalleştirerek neler yapabilirize bakmamız gerekiyor. Türkiye ve Rusya bölgenin iki tane güçlü ülkesi. Birbirlerine ilgisiz kalmaları düşünülemez. İki lider de burada büyük bir liderlik örneği göstererek bu krizin aşılması için çok önemli adım attılar. Bundan sonra da ikili ilişkiler ve aynı zamanda bölgesel konular Suriye, Ukrayna, Kırım gibi konularda da sorunların diyalog yoluyla çözümü için yeni bir sayfa açılacak. Bunun da ikili ilişkilerimize ve bölgedeki barış ve istikrara katkı sağlayacağına ümit ediyoruz” diye konuştu.

ERDOĞAN'IN MEKTUBU

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin’e Rus askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili gönderdiği mektupta özür ifadesinin yer alıp almadığı ile ilgili Kalın, şunları söyledi:  “Üzüntülerini ifade ettiler orada. Aileye kusura bakmasınlar denildi. Bu çok insani bir tavır. Sebebi ne olursa olsun orada bir insan öldü. Onun ailesine taziyelerini iletti. Bunun Rusya tarafından kabul edilmesi de memnuniyet vericidir. Bu temel üzerinde biz şimdi ilişkilerimizi yeniden normalleştirme adına nasıl adımlar atabiliriz bunlara bakacağız.” “

UMUDUMUZ KISA VADEDE BİR TAKIM SOMUT ADIMLARIN ATILMASIDIR”

Türkiye-Rusya arasındaki bu gelişmelerin kısa vadede olumlu yansımalarını bekleyip beklemediklerine dair Kalın şu açıklamayı yaptı:“Yarın iki liderin yapacağı görüşmede bunların detayları netleşecek. Somutlaştıkça bu adımlar sizlerle paylaşacağız.  Bizim de umudumuz kısa vadede bir takım somut adımların atılmasıdır.” 

TAZMİNAT ÖDENECEK Mİ?

Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine tazminat ödenip ödenmeyeceğine ilişkin ise Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunda ifade edilen, ailenin acılarının hafifletilmesi için biz gereken adımları atmaya hazırız. Ailenin bu yönde bir talebi olursa bunu bir insani zeminde değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 28.6.2016 21:59

İLGİLİ HABERLER