Gündem
  • 1.7.2016 00:51

Türkiye ve Avrupa Birliği'nden yeni karar

Brüksel'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile vize serbestisi konusunu ele aldı.

Edinilen bilgiye göre, görüşme son derece olumlu ve yapıcı geçti. Vize serbestisinde eksik kalan beş kriterden Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik hariç diğerlerinde çok ciddi yakınlaşmalar sağlandı.

Taraflar, hem AB'nin hem de Türkiye'nin yeniden değerlendirme yaparak Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu neticelendirmek için yeni bir toplantı hususunda mutabık kaldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmede, Türkiye'nin şu anda birçok terör örgütüyle aynı anda mücadele ettiğini belirterek "Vize serbestisi çok önemli. Ama terörle mücadele bizim için hayati bir konu. Sırf vize serbestisi için güvenlik ve terörle mücadele gibi bir konuda taviz vermemiz mümkün değil" dedi.

Çavuşoğlu, AB'nin bu bunu anlayışla karşılaması gerektiğini söyledi.

VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan beşinin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.

Bu şatlar, Yolsuzlukla Mu¨cadele Ulusal Stratejisi'nin etkin s¸ekilde uygulanması, suc¸luların iadesi alanında AB üyeleriyle etkin bir is¸birligˆi, Europol ile operasyonel is¸ birligˆi anlaşması, AB standartlarıyla uyumlu kis¸isel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, örgu¨tlu¨ suc¸lar ve tero¨rle ilgili kanunların AB'ye uygun hale getirilmesi olarak sıralanmıştı.

Bu şartlar arasında yer alan terör tanımının değiştirilmesi, AB ve Türkiye arasında soruna neden olmuştu. Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin, terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunu değiştirmeyeceğini ifade etmişti.

Taraflar, şart konusunda çözüm sağlayacak ortak anlayışa varmaya çalışıyor.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2016 23:53

İLGİLİ HABERLER