Gündem
  • 6.12.2016 16:39

Türkiye ve Rusya'dan ortak yatırım kararı

TürkiyeileRusyayeni ortak yatırım fonu kararı aldı. Rusya BaşbakanıMedvedev, "Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz. Türk akımı gibi, bu proje zaten son derece detaylı. Önemli bir gelişmeyi kaydetmek istiyorum burada. Kısa bir süre önce Türk parlamentosu, hükümetler arası anlaşmayı onayladı. Sayın Cumhurbaşkanı da ilgili karara imza attı ve çok önemli bir gelişme bu. En yakın zamanda iş bu anlaşma, bizde de onay sürecinden geçecek ve süreç tamamlanacak" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ile Rusya Başbakan Medvedev Moskava'da bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.

Medvedev özetle şöyle konuştu: "Aramızdaki sorunlara rağmen, bugün de projeler üzerinde çalışmalara devam ediyoruz. Mevcut sorunların yol açtığı sorunların üstesinden geliyoruz kademe kademe. Ekonomik işbirliğimizde sürdürülebilir bir büyümenin kaydedilmesi lazım. Çeşitli belgelerin, bu alandaki altyapıyı hazırlamaya karar verdik. İlgili belgeleri, sıradaki ÜDİK toplantısına doğru hazırlayacağız. Aynı zamanda yeni mekanizmaların oluşturulması konusunu da ele aldık. Bir ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz. Türk akımı gibi, bu proje zaten son derece detaylı. Önemli bir gelişmeyi kaydetmek istiyorum burada. Kısa bir süre önce Türk parlamentosu, hükümetler arası anlaşmayı onayladı. Sayın Cumhurbaşkanı da ilgili karara imza attı ve çok önemli bir gelişme bu. En yakın zamanda iş bu anlaşma, bizde de onay sürecinden geçecek ve süreç tamamlanacak. Aynı zamanda Akkuyu Nükleer Santrali, Rus dizaynı üzerine kuruluyor. Umuyorum pojeyle ilgili tüm gerekli kararlar alınacak. Kültür alanındaki işbirliğimizi de ele aldık. Şunu söylemek istiyorum, ortak çabalarımız sayesinde, ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk. Yeni bir temele dayanarak ilerleyebileceğiz. Bugünkü müzakereler sürece gerekli ivmeyi kazandırdı. Geçmişten ders çıkarmamız gerekiyor ve pragmatik şekilde ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz."

BİNALİ YILDIRIM: ZOR GÜNLER GERİDE KALDI

Başbakan Binali Yıldırım ise şunları söyledi: "Öncelikle değerli dostum sayın Başbakan, bu güzel sıcak karşılaması ve ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Dışarda ne kadar hava soğuksa da, görüşmelerimiz ve konuşmalarımız gayet sıcak şekilde gerçekleşiyor. Ülkelerimiz arasında son bir yılda zor günler geçirdik. Ama artık bugünler geride kaldı. Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor.  Özellikle enerji alanında, Türkiye ve Rusya işbirliği içindedir. Mavi Akım, Batı Akım’ın yanı sıra Türk akımı konusunda da çok hızlı kararlar aldık. Aynı kararlar burada da alınıyor. Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu projesi, bizim stratejik bir proje olarak gördüğümüz alandır. Bununla ilgili kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonra, projenin biraz daha hızlandırılarak Türkiye’nin yüzüncü kuruluş yıl dönümünden önce bir fazının hayata geçmesidir. Bu konuda da çalışmalar gözden geçirildi. Yapılacak izinler konusunda da enerji bakanlığımız gereken tedbirleri alacaktır. Ayrıca tabi yaşanan bu bir senelik süre içerisinde bazı alanlarda istemediğimiz şekilde geriye düştük. Ticaret hacmimiz hedeflerimizin altına düştü. Halbuki sizin 2010’daki ziyaretinizde 100 milyar dolar hedef konmuştu. Bunu 36 milyar dolara da yükseltmiştik. Bunun yüzde 40 gerisindeyiz. Demek ki bundan sonra yapacak işimiz çok. Bunu başarabileceğimize yürekten inanıyorum.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler çok çok gelişti. Bunu aynı düzeye ulaştırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin ortak menfaatleri temelinde çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur diye düşünüyorum. O anlayışla Rusya ile pek çok anlayışla, Rusya ile ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İlişkileri Kasım 2015’in öncesine değil, daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımları, liderlerimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Devlet Başkanı Vladimir Putin Ağustos ayında başlattılar. Bundan sonraki hedef hızlanarak hedeflerin yakalanmasıdır. Biz bugün enerjiden, ulaşıma, turizmden, kültüre, tarıma bütün alanlarda ekonomik ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimiz bunların hepsini etraflıca konuştuk. Bakanlar karşılıklı görüştüler, yapılacak işleri karara bağladılar. Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki, Türkiye Rusya ilişkileri ekonomik bakımdan ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyelimiz mevcut. Önemli olan bu iradenin hayata geçmesidir."

Güncellenme Tarihi : 6.12.2016 16:40

İLGİLİ HABERLER