Gündem
  • 23.8.2016 00:04

Türkiye Viyana Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Viyana Büyükelçisi'nin geri çağrıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avusturya İslam düşmanlığının merkezi haline gildi. Viyana Büyükelçimizi istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağırdık" dedi.

Bakanlık konutunda Moldova Dışişleri Bakanı Andrey Galbur ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Avusturya'nın son dönemde giderek artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığının merkezi olan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Bu ülkenin Avrupa ve Avusturya halkında Türkiye karşıtlığını artırmak için attığı adımlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini sorgulamaya kalkması ve adeta tehdit etmesinin dostane yaklaşımlar olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Darbe girişimi ve sonrasında da Türkiye'ye destek vermediği gibi, tam tersi bir tutum içinde oldular" diye konuştu.

Türk vatandaşları ve soydaşlarının Türk demokrasisine destek vermek için yapacağı barışçıl bir gösteriye de bu ülkede izin verilmediğini ve hatta duydukları rahatsızlığın açıkça söylendiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'İŞBİRLİĞİMİZİN NORMAL SÜRDÜRÜLMESİNİN ZEMİNİ ORTADAN KALKTI'

"Biz de kendilerine 'toplanma özgürlüğü dersi vermeye çalışıyorsunuz ancak barışçıl bir yürüyüşe bile izin vermiyorsunuz' diye sitemimizi etmiştik. Fakat gördük ki PKK ve yandaşlarına Viyana'da gösteri yapma izni vermişlerdir. Bunun samimiyetle bağdaşmadığını biliyoruz. Dolayısıyla teröre destek veren bu tutumuna duyarsız kalamayız. Maalesef Avusturya ile ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin normal sürdürülmesinin zemini ortadan kalkmıştır. O nedenle bugün Avusturya maslahatgüzarını bakanlığımıza çağırarak tepkimizi gösterdik. Aynı şekilde Viyana Büyükelçimizi de istişareler ve Avusturya ile ilişkilerimizi gözden geçirmek için Ankara'ya çağırdık. İkili ilişkilerimizde biz de duyarsız kalmayacağız, bazı adımlar atacağız. Biz onlar gibi iki yüzlü olamayız. Terörün her türlüsüne karşıyız. Ama onlar bazı terör örgütlerine karşı ama Türkiye'ye saldıran terör örgütlerine destek veriyorlar. Ama biz ikili ilişkilerimizde başka tedbirler alacağız. O anlayış şu anda ortadan kalkmıştır. Önümüzdeki süreçte atacağımız adımları sizlerle paylaşacağız. Bize nasıl yaklaşırlarsa biz de kendilerine öyle yaklaşacağız."

Türkiye ile Avusturya arasında gerginlik artıyor

Avusturya'nın Ankara maslahatgüzarına protesto notası verildi. Protestoya Viyana Havalimanı'ndaki panoda yayınlanan manşet neden oldu.

Avusturya'nın Ankara maslahatgüzarı Viyana havalimanındaki panoda yayınlanan manşet nedeniyle protesto notası verilmek üzere Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ‘Türkiye 15 yaşından küçük çocuklarla cinsel ilişkile izin veriyor' yazısının Türkiye'nin itibarını zedeleyici ve mesnetsiz olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi ceza kanunundaki evliliğe yeterlilik maddesinin ‘15 yaşından küçük çocuklarla kurulan her türlü cinsel ilişkinin cinsi suiistimal addedilmesiyle ilgili bölümünün yasadan çıkarılması' yönünde görüş belirtmişti.

Viyana Havalimanı'ndaki panoda daha önce de bir Avusturya gazetesinin haberinden alıntı olarak, ‘Türkiye tatili sadece Erdoğan'ı destekler' yazısı yayınlanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, ‘Avrupa'da giderek artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yükselen merkezi konumundaki bir ülkenin (Avusturya) bu hastalığın giderilmesine odaklanması gerektiğini' duyurmuştu.

Türkiye'deki darbe girişiminin ardından iki ülke arasındaki gerginlik tırmanmaya başlamış ve Avusturya Başbakanı Christian Kern'in AB ile Türkiye arasındaki tam üyelik görüşmelerinin kesilmesini talep etmesi üzerine Ankara Avusturya'yı ‘radikal ırkçılıkla' suçlamıştı.

Güncellenme Tarihi : 23.8.2016 00:23

İLGİLİ HABERLER