Gündem
  • 13.8.2014 10:31

Uludağ'da her yerden mantar fışkırıyor

Uludağ'da Sarıalan ve Çobankaya'ya çadır kuran Bursalılar, bu yıl ormandan bol bol mantar topluyor. Bölgede uzun süredir kamp yapan eski çadırcıların gıda değeri yüksek zehirsiz mantarları iyi tanımaları sayesinde herhangi bir zehirlenme vakası yaşanmıyor. Ormanda yetişen ve halk arasında 'ayı mantarı' olarak bilinen mantarın kilosu 15-30 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Avrupa'da gıda değeri yüksek kabul edilen ayı mantarlarını kampçılar değişik tarzlarda pişirerek tüketirken, Çobankaya'da 25 yıldır çadır kuran Erden Açık, yıllardır bu kadar bol mantar görmediklerini söyledi. Açık, "Kampta artık çocuklar bile ormandan ellerinde mantarla çıkıp geliyor. Her yerden adeta mantar fışkırıyor. Uludağ'daki ormanlarda zehirli mantarlar da mevcut. Ancak ayı mantarı, kestane mantarı, melki mantarı gibi bazı mantarlar zehirsiz ve bol. Ayı ve kestane mantarlarını umumiyetle kavurma şeklinde yapıyoruz" dedi.

EMİNE TEYZEDEN LEZİZ TARİFLER
Topladığı mantarları satan Emire Açık, müşterilerine tarif vermeyi de ihmal etmiyor. Kararan ve kurtlanan yerleri temizleyip yıkadıktan sonra kendi suyunda bir süre kavurduklarını ifade eden Açık, "Daha sonra tereyağı ilave edip, ciğer, et sote gibi pişirip servis yapıyoruz. Ayrıca mangal yakılıyorsa, ince ince kesilip mangalda da pişirilebiliyor. Bir de yumurta kaplamalı ve türlü orman kebabı içine katılıyor. Mantar çorbası da çok leziz oluyor. Bazı arkadaşlar yıl boyunca yemek için konserve ve şoklamasını yapıyor. Avrupa'da çok aranan bir mantar türü olan ayı ve kestane mantarları Bursa halkına Allah'ın bir lûtfu. Bu yıl havaların yağmurlu olması sebebiyle mantar bereketi yaşanıyor" dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:36

İLGİLİ HABERLER