Gündem
  • 28.10.2013 11:39

Valilelere Gizli Genelge!

Koruculara haber gönderip maaşlarını isteyen ya da koruculuğu bırakmalarını talep eden örgüt kadroları, bölgede yatırım gerçekleştiren işadamlarından veya ileri gelen aile / aşiretlerden haraç toplamaya başladı. Bu yönde şikâyetlerin ve tespitlerin arka arkaya Ankara’ya ulaşmasının ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler, valiliklere çok önemli bir genelge gönderdi.

Örgütün bu yöndeki eylemlerini artırması üzerine İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne talimat veren Güler, söz konusu genelgeyi hazırlattı.

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan, bakanlığın valilelere gönderdiği genelgeye ulaştı. Haberde yer alan genelgeye göre Güler, PKK’nın adını açıkça vermeyip “bölücü terör örgütü” nitelemesi yaptığı genelgesinde özetle şu görüşlere yer verdi:

ARAÇ YAKMA, ADAM KAÇIRMA

-Bölücü terör örgütünün, devam eden süreçte bölgede psikolojik alan hakimiyeti tesis etmek, devlet otoritesinde zafiyet yaratmak, vatandaşın üzerinde korku ve baskı oluşturmak, bölgeye yönelik yatırımlar ve kamu hizmetlerini önlemeye çalıştığı, bu çerçevede yol kesme, araç yakma, adam kaçırma eylemleri yaptığı görülmektedir.

PİKNİK VE FESTİVAL ADI ALTINDA PARA TOPLUYORLAR

-Bu değerlendirmelerle, örgütün, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da koruculardan maaşlarını istediği, yaylalarda koyun otlatan vatandaşlardan hayvan başına para istediği, yaz döneminde bölge genelinde piknik ve festival adı altında para topladıkları, propaganda yaptıkları, iş adamlarından tehdit ve şantajla para topladıkları, vermek istemeyenlerin zaman zaman alıkonulduğu, yol ve baraj işlerinde kullanılan araçların yakıldığı, uyuşturucu madde ekimi çalışmaları yapmaktadır. 

-Bölücü terör örgütü tarafından bu ve benzeri eylemlerin engellenmesi amacıyla, her türlü istihbarat çalışması yapılması, duyum alınan olayların üzerine ciddiyetle gidilmesi, bilhassa para toplama, vergilendirme fiillerinin yakalanması için adli makamlarla koordine kurularak yasal işlemlerin başlatılması.

Güler, genelgeyi valiliklere gönderip, tespit edilen suçlarla ilgili adli çalışmalar yapılması ve suçları işleyenlerin yakalanmasını istedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:53

İLGİLİ HABERLER