Gündem
  • 29.4.2005 00:00

YARBAY VETERİNER HEKİM DR. CAN DEMİR : "TARIM BAKANLIĞI BÜROKRATLARI İSTİFA ETMELİ"

AYHAN GONCA
SAMSUN (İHA) - Merkezi İstanbul'da bulunan Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Genel Başkanı Yarbay Veteriner Hekim Dr. Can Demir, Tarım Bakanlığı bürokratlarının istifa etmesi gerektiğini belirtti.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sahte Rakıdan Sahte Sucuğa" konulu panelde konuşan Dr. Can Demir, hükümetin meclisten geçirdiği 5179 sayılı Gıda Kanunu'nun AB normlarına uygun olduğunu ancak bu kanunla ilgili AB'nin rapor hazırladığını hatırlatarak, "Rapora göre sonuç fiyasko. Çünkü hükümetin çıkardığı kanunu bürokratlar uygulamadı" dedi.


AB'nin hazırladığı raporda veteriner hekimlik ve hayvan sağlığıyla ilgili telkinlerde bulunulduğuna dikkat çeken Demir, "Gıda Yasası çıktıktan sonra 500 gıda denetçisi alındı. Tamamı Gıda Dairesi Başkanının mesleğinden. Bir tane veteriner hekim yok. AB ülkelerine balık ihraç edildi. Denetçiler, gümrük çıkış kontrolünü yaptı. AB'den, 'balık hayvandır, gümrük çıkış kontrolünü veteriner hekim yapar' uyarısı geldi. Bu kadar. Bürokratların bariz hataları yüzünden hükümetin hazırladığı yasa AB'nin ihtarıyla karşılaştı. Tarım Bakanlığı bürokratları sınıfta kalmıştır. Hükümete ayak uyduramamıştır. İstifa etmelidirler. Yapamıyorsan gideceksin. Tarım ve Köyişleri Bakanına 'azlimi istiyorum, yapamadım' diyeceksin. Siz ülkemizi zora soktunuz" diye konuştu.


Türkiye'nin, AB normlarını bilimsel normlar olduğu için tercih etmesi gerektiğine değinen Dr. Can Demir, bilimsel değerlerin dinlenilmemesi durumunda gıda treninin devrileceğini söyleyerek, "Gıda treni devrilirse bütün halk altında kalır. İşte rakı olayı. Bu kadar da merdiven altında üretilen kolonyalardan dolayı ölümler oluyor. Sağlığımız, Anayasamız tarafından da güvence altına alınmış. Buna rağmen biz hala 'tarladan sofraya' diyoruz. Avrupa ise 'çiftlikten sofraya' diyor. Şimdiki hükümet de 'çiftlikten sofraya' diyor ama uygulamada buna yer verilmiyor. Eğer sen buna yer vermez ve veteriner hekime rolünü oynatmazsan hayvan hastalıklarını kontrol altına alamazsın ve peynir yiyen insanlar için tıp fakültelerinde bol bol intaniye servisi açarsın. Çerçeve yasalarla bu iş çözülmez. Bir gıda denetim ordusu da kursan uygulamayı doğru yapmaz ve kamu ile özel sektörü entegre hale getirmezsen sonuç alamazsın" şeklinde konuştu.


Panelde, OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ö. Hakan Muğlalı ve Veteriner Hekim Sadık Üçok açılış konuşmalarını yaparken, diğer panelistler Prof. Dr. Süleyman Çelik "Sahte Rakıda Acil Tedavi", OMÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Belgin Sırıken ise "Hayvansal Gıdalarda Hile ve Riskler" konularını anlattı.


Panele, Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Ay, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Pınar ve çok sayıda öğretim üyesi de dinleyici olarak katıldı.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:59

İLGİLİ HABERLER