Gündem
  • 1.12.2016 01:58

Yıldırım ve Bahçeli bugün buluşuyor

Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı sistemini de kapsayan anayasa değişikliğini görüşmek üzere bugünÇankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. Mutabık kalınacak metnin kamuoyuna açıklanması bekleniyor

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı sistemi için yapılacak değişikliği görüşmek üzere bugün saat 14.00'te Çankaya Köşkü'nde bir araya gelecek. AK Parti MYK dün Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında toplandı. Toplantıdan sonra Parti Sözcüsü Yasin AktayCumhurbaşkanlığı sistemini kapsayan anayasa değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı. Aktay'ın açıklamasının satır başları şöyle:
 Şu anda MHP bir yandan muhalefeti yapıyor, bir yandan da Türkiye'nin geliştirilmesi, imkanlarının daha iyi artırılması hususunda gereken katkıyı vermekten de geri durmuyor.
 İlk etapta üç öneri sunuldu, ancak bunların ikisi tamamen elendi. Tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Yine adı Cumhurbaşkanı olacak, cumhurbaşkanlığı sistemi olarak devam edecek ama teknik itibariyle gereken değişikliklerin yapılacağı bir metin olacak.
 Ortada bir pürüz yok. Kamuoyunun beklediği gibi kriz veya anlaşmazlık yok. Bazı görüş farklılıkları elbette var ama görüş farklılıkları diyalog içinde çözülebilecek nitelikte bir ayrılık var.
 Cumhurbaşkanı'nın zaten fiilen şu anda partisiyle ilişkisi her ne kadar resmen değilse bile fiilen var olmaktadır. AK Parti, bütün kadrolarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın arkasında duruyor. Bir cumhurbaşkanının yıllarca partisine genel başkanlık yapıp, partisinin felsefesine olan bütün bağlılığını bir gecede cumhurbaşkanı seçildiğinde tamamen bırakması fiilen düşünülemez. Önceki cumhurbaşkanlarının tarafsızlık göstergesi de zaten göstermelikti. Hiç kimse tarafsız davranmamıştır. Biz anayasa metnini biraz daha gerçeklerle bağdaşan bir duruma oturtmaya çalışıyoruz. Biz burada anayasa metnini daha dürüst olmaya, gerçeklerle bağdaşan bir duruma oturtmaya çalışıyoruz. MHP'nin de yaklaşımı bundan çok farklı değil.
 Büyük bir ihtimalle mutabık olunan bir metin deklare edilebilir. AK Parti anayasa değişikliği önerisinin kamuoyuna daha iyi tanıtılması için gerekli bütün çalışmaları yapacak.
 Biz ne CHP'nin ne de başka herhangi bir kesimin anayasa metnine katkı vermekten uzak durmalarını istemiyoruz. CHP'yi dışarıda bırakacak, dışlayacak, yok sayacak bir yaklaşımın içerisinde asla değiliz. Biz hala kapıyı açık tutuyoruz. Kapıyı açık tutmaya da devam edeceğiz son dakikaya kadar. CHP'nin de bu süreçten uzak kalmamasını rica ediyoruz

2019'A KADAR İKİ SEÇENEK
AK Parti kurmayları anayasa değişikliğinin kabul edilmesinden cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı 2019'a kadarki yaklaşık 2.5 yıllık sürecin nasıl bir sistemle geçileceğine ilişkin bir çalışma yaptı. MHP ile görüşmeler sonrasında netleşecek modeller şöyle:
YARI BAŞKANLIK: Anayasa değişikliğinin halk tarafından kabul edilmesinden cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağı 2019'a kadar geçecek yaklaşık 2.5 yıllık sürede Fransa'dakine benzer bir yarı başkanlık modeli uygulanacak. Başbakan görevine devam edecek ancak Bakanlar Kurulu'na cumhurbaşkanı başkanlık edecek. Bakanları görevden alıp atayacak. Cumhurbaşkanı yeni sistemde kendisine verilen yetkilerin bir bölümünü kullanabilecek. Bu süreçte kurumlar yeni döneme hazırlanacak.
BAŞBAKAN YOK: İkinci formüle göre ise seçimler 2019'da yapılsa da sistem fiili olarak yürürlüğe girecek. Başbakanlık ortadan kalkacak. Bakanlar Kurulu doğrudan cumhurbaşkanına bağlı olacak. Cumhurbaşkanı kendisine verilen yeni yetkileri kullanacak. Bakanlar Kurulu'na geçiş döneminde milletvekilleri arasından da atama yapılması konuşuluyor.

Güncellenme Tarihi : 1.12.2016 02:04

İLGİLİ HABERLER