Yaşam
  • 22.10.2008 10:11

GÜNEŞ ENERJİSİNDE MÜTHİŞ DEVRİM

Güneş enerjisi elde etmede büyük bir engeli aşan Amerikalı bilim adamları keşfettikleri bir materyalle güneş ışığındaki tüm enerjiyi soğurmayı başardılar.
Amerikalı bilim adamları, güneş enerjisi elde etmede büyük bir engeli aşan bir materyal keşfettiklerini belirterek, bu melez materyalin güneş ışığındaki tüm enerjiyi soğurduğunu açıkladılar.
Ohio Üniversitesi'nden araştırmacılar, yakalanmalarını daha kolaylaştıracak biçimde elektronlar da üreten bu yeni malzemenin, elektrik ileten plastiği, molibdenum ve titanyum gibi metallerle biraraya getirdiğini söylediler.
Ohio Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Malcolm Chisholm, ''Böyle başka melez materyaller de var ama bizimkinin avantajı, güneş spektrumunun tamamını elde edebilmemizi sağlaması'' dedi.
Güneş ışığının, çıplak gözle görülebilecek tüm renk spektrumlarını içerdiğini belirten araştırmacılar, gözün renk olarak yorumladığının, ışığın değişik enerji düzeyi veya frekansı olduğuna işaret ediyorlar.
Bugünkü güneş hücreleri yalnızca ışık frekansının küçük bir bölümünü yakalayabiliyor ve güneş ışığının içerdiği enerjinin küçük bir bölümünü elde edebiliyorlar.
Araştırmalarını Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayımlayan bilim adamları, yeni materyalin, ışıktaki enerjiyi bir seferde tamamıyla soğurabilen ilk malzeme olduğuna dikkati çekiyorlar.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER