Sağlık
  • 30.6.2015 15:54

Güneş yanıklarını maydanozla yok edin

Güneş yanıklarını maydanozla yok edin Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu

 

Özel Elit Polikliniği Hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, yaz mevsiminde deride güneş yanıklarına dikkat çekerek, maydanoz maskesinin yanıklara iyi geldiğini belirtti.

Saraçoğlu, “Yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde ısının ve dışarıda geçirilen zamanın artması, bazı deri sorunlarının daha kolay gelişmesine neden oluyor. Yaz aylarında görülen hastalıklardan en sık karşılaşılan deri sorunlarından biri de güneş yanıklarıdır.” dedi.

Güneş yanığının cilde gerek kısa vadede gerekse uzun vadede çeşitli zararlar verdiğini kaydeden Dr. Şerafettin Saraçoğlu, şöyle konuştu:

“Güneş yanığından kaçınmak için mutlaka güneşle direkt temastan uzak durulması ve koruyucu kullanılması gerekir. Ancak çoğu kişi bu kurala uymaz ve bu da ciltte pembelik ya da kırmızılık şeklinde kendini gösteren yanıkların oluşmasına neden olur. Sorun dar bölgede olduğunda sağlığı çok etkilememekle birlikte tüm vücutta oluşan güneş yanıklarında bazen acil müdahaleyi gerektirebilir. Birincil tedavi güneş koruyucu kullanma ve güneşte kalım süresini 20 dakikadan uzun olmayacak şekilde kısıtlamaktır. Şemsiye altında gölgede güneşlendiğini sananlar yanılıyorlar. Güneşlenme, gölgede de olsa devam eder. Bu nedenle mümkün olduğunca kapalı kıyafet ile korunmak esastır. Güneş yanığı oluştu ise birincil önlem aspirin veya bir anti-enflamatuar içmektir. Deriden su kaybı artacağı için bol su içilmelidir. Deriyi rahatlatacak yağlı kremler, sızma zeytinyağı gibi ürünler sürülmelidir. Islak pansuman rahatlatıcı ağrı azaltıcı olarak sık tekrarlanmalıdır. Yaygın yüzey tutulumunda mutlaka bir acil ünitesine başvurulmalıdır. Bunların yanında size güneş yanıklarına oldukça iyi gelen maydanoz maskesi tarifini vereceğim. Yarım maydanozu blendırda parçalayın, 1 çorba kaşığı yoğurt ve 1 dilim limon ekleyin. Cildinize ovalayarak sürün.45 dakika bekletin. 3 günde 1 bu maskeyi cildinize uygulayabilirsiniz. Limonun içeriğindeki asitten dolayı bu maske lekelerinizi geçirmede yardımcı olacaktır.”

AHMET AKBUĞA

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:36

İLGİLİ HABERLER