Bilim
  • 6.10.2008 02:17

GÜNEŞİ DÜNYAYA İNDİRECEKLER!..

Araştırmacılar, bu hafta kurulması için çalışmalar başlatılan nükleer füzyon (çekirdek kaynaşması) reaktörü ile Güneş'ten elde edilen enerjiye benzer bir gücü elektrik üretiminde kullanacak. Projenin toplam maliyetinin 26 milyar dolar olabileceği öngörülüyor.
Bilimadamları, bu tür bir enerji reaksiyonunu sadece hidrojen bombalarında görebiliyordu. Ancak şimdi, ilk kez böylesi bir gücün laboratuar ortamında kontrol altına alınarak kullanıma sunulabileceği belirtiliyor. Proje sayesinde İngiltere'deki bütün evleri aydınlatabilecek güçte enerji sağlanacak.
Eğer proje başarılı olursa, yeni nesil reaktör gelecekte temiz ve güvenli enerji üreten nükleer santrallerin bir tür prototipi olacak. Nükleer fizyon (atom çekirdeğini parçalama) yöntemini kullanan şimdik nükleer santralller, doğayı kirleten yüksek derecede radyoaktif atık üretiyor. Ancak nükleer füzyon sistemiyle çalışacak yeni santraller, 'deuterium' ve 'tritium' hidrojen atomlarının sıkıştırılması yöntemini kullanacağı için çevreye zararı olmayan helyum atıklar bırakacak. Deterium ve tiritium suda kolaylıkla çözülebiliyor.
Oxford Üniversitesi'nin yanındaki Rutherfor Appleton Laboratuarı bilimadamları, yeni nükleer santralin kullanılabilir temiz enerji üretmede çığır açacağını belirtiyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden fizikçilerin oluşturacağı bir konsorsiyum, 3 yıl boyunca 'Yüksek Güçlü Laser Araştırması' (HIPER) adı verilen bu proje üzerinde kafa yoracak.
Rutherford Appleton Laboratuarı'ndan profesör Mike Dunne, "Bu yeni kaynak sayesinde karbon salınımı azalacak ve küresel ısınmanın önüne geçilebilecek" dedi. 1 kilogram füzyon yakıtı sayesinde, 10 bin ton fosil yakıtın sağlayayacağı kadar enerji üretilebilecek.
CİHAN

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:42

İLGİLİ HABERLER