GÜNEŞ'TEKİ DEV PATLAMA DÜNYAYA ULAŞTI

2 dk okuma
GÜNEŞ'TEKİ DEV PATLAMA DÜNYAYA ULAŞTI

Hızlı Özet

NASA, dev Güneş lekesi '1302'de pazartesi günü bir plazma patlamasının meydana geldiğini açıkladı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), güneş fırtınası konusunda uyarıda bulundu. NASA tarafından yapılan açıklamada, Güneş'in özellikle aktif olan bir bölgesinin Dünya'ya doğru dönmek üzere olduğu belirtildi. Dev güneş lekesi "1302"de pazartesi günü bir plazma patlamasının meydana geldiği kaydedilen açıklamada, patlamanın neden olduğu güçlü ile çok güçlü arasında derecelendirilen enerji yüklü parçacık fırtınasının Dünya'nın atmosferine ulaştığı bildirildi.

NASA uzmanlarına göre, güneş fırtınasının şiddeti, en yükseği 9 olan derecelendirmeye göre 8 büyüklüğünde. Güneş fırtınasının getirdiği enerji yüklü parçacıklar, Dünya'nın manyetik kalkanına baskı uyguladı ve bu parçacıklar uyduların yörünge yüksekliğine kadar ulaştı. Uzmanlar, uyduların doğrudan solar plazmaya maruz kalmış ve Dünya'nın manyetik alanında meydana gelen değişikliklerden etkilenmiş olabileceğini belirtti. Bilim adamları, fırtına nedeniyle kuzey ışıklarının da artacağını bildirdi.

NASA, 1302'de hafta sonunda da yoğun patlamalar olduğunu, Solar Dynamics güneş rasathanesinin bu esnada Güneş yüzeyinde, morötesi şimşekler tespit ettiğini belirtti. Bu patlamalar sırasında 1302'nin henüz tam Dünya'nın karşısında bulunmadığına, bu nedenle ışınların hedefinde yer almadığına dikkati çeken bilim adamları, ancak bunun önümüzdeki günlerde değişeceğini ifade etti. Uzmanlar, güneş lekesi 1302'nin büyümeye devam ettiğini ve faaliyetinin azalacağına dair işaret bulunmadığını bildirdi.

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Patlamaların, Güneş'in Dünya'ya bakan tarafında meydana gelmesi halinde Dünya'nın bundan etkilenme ihtimali yüksek. Normal koşullarda Dünya'nın manyetik alanı, yüzeyi güneş fırtınalarına karşı koruyor. Ancak şiddetli fırtınalar manyetik alana zarar veriyor ve enerji yüklü parçacıklar bu kalkandan geçmeyi başarıyor.

Birkaç dakikadan saatlere kadar sürebilecek solar patlamaların Dünya'ya etkilerinin ise günlerce, hatta haftalarca sürebileceği belirtiliyor. Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor.

Bu haber 4855 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kabuk ve mercanlardan yapılmış bu 2300 yıllık mozaik, Roma'nın altında gömülü halde bulundu.
Bilim

Kabuk ve mercanlardan yapılmış bu 2300 yıllık mozaik, Roma'nın altında gömülü halde bulundu.

Roma'daki Palatin Tepesi'nin yamacında beş yıldır süren kazılar, geçen hafta arkeologların MÖ 1. veya 2. yüzyıla ait, büyük, bozulmamış ve parlak renkli bir duvar mozaiği içeren lüks bir ziyafet salonu keşfetmesiyle bir hazine ortaya çıkardı.

Habervitrini10555 Görüntüleme
Yapay zeka altyapısında 31,6 trilyon dolarlık yatırım yarışının rotasını "elektrik" belirleyecek
Bilim
#Spor#haber#Kültür Sanat

Yapay zeka altyapısında 31,6 trilyon dolarlık yatırım yarışının rotasını "elektrik" belirleyecek

Küresel veri merkezi yatırımlarının, yapay zekaya yönelik talebin etkisiyle 2026-2050 döneminde 31,6 trilyon dolara ulaşması beklenirken, yatırımların yönünde yeterli, güvenilir ve uygun maliyetli elektriğe erişimin belirleyici olması öngörülüyor. | Anadolu Ajansı

Habervitrini13427 Görüntüleme
Yerli üretim robot teknoparkta danışma görevlisi oldu
Bilim
#Spor#haber#Kültür Sanat

Yerli üretim robot teknoparkta danışma görevlisi oldu

Bursa'da, Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bilişim firmasının tasarladığı yapay zekalı robot "Adam", teknopark binasında danışma görevlisi oldu. | Anadolu Ajansı

Habervitrini13561 Görüntüleme
Çin'in sessiz 'makine devrimi': Fabrikalarda çalışan milyonlarca robot işçi  - BBC News Türkçe
Bilim

Çin'in sessiz 'makine devrimi': Fabrikalarda çalışan milyonlarca robot işçi - BBC News Türkçe

Çin'de insansı robotların koştuğu, atlayıp zıpladığı oyunlar teknolojik devrimin vitrini olsa da, ülkenin asıl robot devrimi gözler önünde değil, fabrikaların içinde ve sınıflarda yaşanıyor.

Habervitrini10447 Görüntüleme