Dünya
  • 16.5.2013 22:38

Güney Afrika Lideri Zuma Putin ile görüştü

Zuma, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya bağlı olan Krasnodar Krayı’nın Karadeniz’e kıyısı bulunan Soçi kentini ziyaret etti. Güney Afrikalı lidere ziyaretinde Rus mevkidaşlarıyla görüşerek, bir dizi çift yönlü anlaşmalar imzalamaları beklenen birkaç bakan eşlik etti.
Putin ile görüşmesinde iki ulus arasında gittikçe derinleşen ekonomik ilişkilere değinen Jacob Zuma, ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini olumlu karşıladıklarını ve bu durumdan memnuniyet duyduklarını belirtti.
İki ülkenin karşılıklı değer anlayışı içerisinde olduklarını söyleyen Putin ise, Güney Afrika ile Rusya arasındaki ilişkilerin önünün açık olduğunu ifade etti. Putin, iki ülkenin de üyesi olduğu BRICS oluşumu düzeyinde de politik olarak iyi çalışmalar yaptıklarını kaydederken, bu çalışmaları yalnızca çift taraflı olarak değil, uluslararası alanda ve anahtar noktadaki uluslararası organizasyonlar alanında da gerçekleştirdiklerini söyledi.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin gelişen ekonomilerini kapsayan BRICS’in, iki ulusu bir araya getiren ana oluşumlardan birisi olduğu biliniyor. Geçtiğimiz Mart ayında Güney Afrika’nın Durban kentinde gerçekleştirilen zirvede bir araya gelen BRICS liderleri, Dünya Bankası ve IMF gibi Batı destekli organizasyonlara alternatif olacak ortak bir banka kurulmasını görüşmüşler ancak somut bir karara varamamışlardı.
BRICS oluşumu, küresel ekonomik çıktının yaklaşık yüzde 25’ini ve dünya nüfusunun yüzde 40’ını oluşturuyor. Oluşumun, uluslararası ilişkilerdeki etkisinin gelecek yıllarda artması bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER