Sağlık
  • 15.5.2007 14:25

10 BİN HEMŞİRE ALINACAK

Akdağ, Hemşireler Günü nedeniyle, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kültür Merkezi M Salonu’nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, beden ve ruh sağlığına emek veren tüm hemşirelerin her türlü takdirin üstünde olduğunu söyledi.
      AK Parti Hükümeti’nin göreve geldiği günden bugüne kadar geçen süre içerisinde istihdam edilen hemşire sayısının arttığını belirten Akdağ, "2002 yılının sonları itibariyle görev yapan hemşire sayısı 44 bin kişiydi. Bugün bu sayı 64 bine çıktı" dedi. Akdağ, Haziran ayı içerisinde 10 bine yakın hemşire daha almayı planladıklarını ifade ederek, "Bununla ilgili hazırlıklarımız bitti. ÖSYM’ye gerekli başvurumuzu yaptık. Bu rakamla birlikte, Sağlık Bakanlığı’nda istihdam edilen hemşire sayısı 75 bine çıkmış olacak" diye konuştu.
      Türkiye’deki hemşire sayısının yetersiz olduğunu belirten Akdağ, şunları kaydetti:
      "Bugün AB ortalamasında her 230 kişiye 1 hemşire düşerken, Türkiye’de 870 kişiye 1 hemşire düşüyor. Bizim politikamız, AB ortalamasına
      yaklaşabilmek için hemşire istihdamıdır. Çünkü, ancak bu şekilde hastaya iyi hizmet verebiliriz. Geçmiş yıllarda maalesef, yetişmiş hemşirelerimiz iş bulamamıştır ancak son yıllarda bu tersine dönmüştür. Biz bugün hemşire sayısının yetersizliğinden bahsedip, bir taraftan da hemşireleri kamuda istihdam etmeseydik, bunu söyleyemezdik. Söylesek de bu inandırıcı olmazdı. Şimdi yeni hemşire alımı için kadro açıyoruz ancak korkarım ki, biz bu kadar hemşireyi bulamayacağız. Belki 7 binde kalacağız."
     
      "SAĞLIK HİZMETİ, TAKIM ÇALIŞMASIDIR"
      Sağlık hizmetinin, takım halinde çalışma gerektirdiğine işaret eden Akdağ, "Açıkça ifade etmeliyim ki, hizmet içerisinde emeği en yoğun olan, insanla münasebeti en sıkı olan hemşirelerdir" diye konuştu.
      Akdağ, sağlık sektörünün her biriminde çalışan personelin birbirinden ayrılmaz bir parça olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
      "Hekim; hastayı dinler, muayene eder, analiz yapar, tetkikleri değerlendirir. Sonrasında ise koruyucu sağlık hizmetleri ve yatan hastalarda da işin yükünü büyük ölçüde hemşireler üstlenir.
      Hastanın izlenmesi, değişikliklerin kaydedilmesi, takip edilmesi, ruhsal durumunun kontrolü, ilaç tedavisi gibi benzeri tedavilerin yapılmasının yükü, hep hemşirelerin sırtındadır. Bu nedenle hemşireler, sağlık hizmetlerinin en önemli zincirini oluşturmaktadırlar." Hemşirelerin yüksek okul mezunu olması gerektiği konusunda Türk Hemşireler Derneği ile hem fikir olduğunu ifade eden Akdağ, "Ancak 5 yıl daha sağlık meslek liselerini, hemşire açığını kapatabilmek için ayakta tutuyoruz. Üniversiteler, hemşirelik bölümlerindeki öğrenci kontenjanını artırırsa, biz de sağlık meslek liselerine öğrenci almayız" dedi.
     
     "ARTIK ERKEKLER DE HEMŞİRE OLACAK"
      Yeni düzenlemeler yapılan Hemşirelik Kanunu’nda çağdaş hükümlere yer verildiğini anlatan Akdağ, "Yeni düzenlemeyle, hemşirelerin eğitim seviyesi yükseltildi, yaş sınırı ve cinsiyet ayrımı kaldırıldı. Artık erkekler de hemşire olabilecek. Hemşirelerin pasif bir uygulayıcı olmak yerine inisiyatif alan bir unsur olarak sistemde çalışmalarının önünü açmış oluyoruz" diye konuştu.
      Türk Hemşireler Derneği Başkanı Prof. Dr. Saadet Ülker de yıldır yürürlükte olan 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu’nda istedikleri yönde değişimler olduğunu belirterek, başta AK Parti Hükümeti olmak üzere CHP ve ANAVATAN’a teşekkür ettiklerini söyledi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:12

İLGİLİ HABERLER