Yaşam
  • 9.7.2006 14:55

AĞDA YAPARKEN GENİTAL BÖLGESİNİ YIRTTI

Geçtiğimiz hafta usta gazeteci Uğur Dündar yönetimindeki Arena’da yayınlanan Zayıflama Dosyası büyük ilgi çekti. Programdaki çarpıcı görüntüleri şaşkınlık içinde seyredenlerden biri de, İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı Ayşe Aydın’dı.

Aydın, zayıflama programlarının ancak uzman doktor kontrolünde uygulanabileceğini, hiçbir güzellik uzmanının vatandaşa zayıflama garantisi veremeyeceğini söylerken dertliydi. Öyle ki, eğitim programları ve denetimlerle sektördeki aksaklıkları çözmeye çalışan Oda Başkanı Aydın, "güzellik merkezi", "güzellik salonu" ve "kuaför salonu"nun ayrı kavramlar ve merkezler olduğunu, ancak Türkiye’de kimsenin yasalara uymadığını söyedi.

ŞİŞLİ GİBİ BİR YERDE

Güzellik merkezlerinin, yalnızca doktorlarca açılması, merkezdeki lazerli epilasyon uygulamasının da yalnızca bu konuda sertifika almış uzman doktorlar tarafından yapılması gerekiyor. Ama İstanbul’daki mevcut durum çok farklı. Örneğin kendisi de güzellik salonu sahibi olan bir kadının, lazerli epilasyon için gittiği Şişli’deki bir merkezde genital bölgesi yandı. Büyük acılar içinde firma yetkilisi ile görüşen kadın, kendisini doktor olarak tanıtan kişinin aslında vasıfsız bir eleman olduğunu öğrendi. Üstelik firma yetkilisi hemşire, İstanbul’da bütün merkezlerde bu işi doktorlar yerine güzellik uzmanı ya da vasıfsız elemanların yaptığını itiraf etti.

Arena ekibi, araştırması sırasında güzellik merkezlerinde doktorlardan başkasının yapamaması gereken lazerli epilasyonun "güzellik uzmanları"na emanet edildiğini görüntüledi. Oysa yasalara göre bu bir suç.

KUAFÖRLER AYRI ALEM

Kuaför salonlarında da yasalara aykırı biçimde korsan olarak güzellik hizmeti veriliyor. Yasalar masaj, cilt bakımı, ağda ya da iğneli epilasyon gibi uygulamaların sadece güzellik salonlarında ve güzellik uzmanlarınca yapılmasını zorunlu kılıyor. Ama yasanın bu hükmü kağıt üzerinde kalmış durumda. Çünkü İstanbul’daki tüm kuaför salonları, yasayı hiçe sayıp, sınırlı mekanlarda bu hizmetleri vermeye devam ediyor. Böyle olunca da hijyen ve eğitimin büyük önem taşıdığı uygulamalar, yani müşterilerin sağlığı, kuaför kalfalarının eline kalıyor.

Aynı ağda birçok kez kullanılıyor

İstanbul Güzellik Uzmanları Odası’nca yapılan tespitlere göre, kimi kuaför salonlarında bir müşteriye uygulanan ağda süzülerek defalarca başka müşterilerde kullanılabiliyor. Ayşe Aydın, normalde 60 YTL civarında olması gereken komple vücut ağdası fiyatının, bazı yerlerde 20-25 YTL’ye yapılmasını, aynı ağdanın birçok kişide kullanılmasına bağlıyor. Oysa İstanbul Güzellik Uzmanları Odası denetçileri, aynı ağda kutusundan farklı müşterilere uygulama yapmanın cilt hastalıklarına davetiye çıkarmak anlamına geldiğini söylüyor.

Ağdada genital bölgesi yırtıldı

Oda Başkanı Ayşe Aydın, son derece basit bir işlem gibi görünen ağdanın bile yanlış uygulandığında korkunç sonuçlar doğurabileceğini bir örnekle açıkladı:

"Geçenlerde bir şikayetle karşılaştık, hatta ben işlem yapılması için kuaförler odasına da bildirdim. Bir bayan düğününe iki gün kala bir kuaföre gidiyor, ağdaya giriyor. Yanlış ağda uygulaması nedeniyle kadının genital bölgesinde yırtılma oluyor ve yedi dikiş atılıyor. İki gün sonra evlenecek kadına acil serviste dikiş atılıyor. Felaketin boyutunu düşünebiliyor musunuz?"

Hepatit ve AIDS bile bulaşabilir

Kuaför salonlarındaki bulaşıcı hastalık riski, epilasyon malzemeleriyle sınırlı değil. Çok daha yaygın olarak kullanılan ve zaman zaman kanamalara yol açan manikür-pedikür setlerinin sterilizasyonu da çok önemli. Fakat Üsküdar Belediyesi Zabıta Ekipleri ve Güzellik Uzmanları Odası denetçilerinin yaptığı, Arena ekibinin de görüntülediği kontrollerde, sterilizasyon cihazının çalışmadığı birçok yer tespit edildi. Yaygın olarak kullanılan ultraviole ışınıyla sterilizasyon ise, artık güvenilir kabul edilmiyor. Üsküdar Zabıt Müdürlüğü Doktoru Emin Şahin, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, ultraviole ışınlarının HIV ya da Hepatit gibi virüsleri öldürmediğinin kanıtlandığını, tüm kuaför salonlarında kuru hava ile çalışan tıbbi cihazların bulunması gerektiğini söylüyor. En garantili çözüm ise, her müşterinin kendi manikür-pedikür takımının olması.

Uğur Dündar ve Arena ekibinin hazırladığı Güzellik Dosyası’ndaki çarpıcı görüntü ve diyaloglar, yarın akşam saat 22.10’da CNN Türk’te yayınlanacak.

(hürriyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:26

İLGİLİ HABERLER