Yaşam
  • 28.6.2005 00:44

BÜTÜN GÜN OTURANLAR İÇİN KİLO VERMENİN PÜF NOKTALARI!..

Çalışma hayatı diyete engel mi?
'Bütün gün oturarak çalışıyorum, iş yerimde diyet yiyecekler bulamıyorum'' demeyin. Çalışırken de kilo verilir. İşte size ipuçları ve özel bir diyet önerisi...
Kİlo vermede kişinin çevresi özellikle aile fertleri, yakın dostlar, arkadaşlar önemli bir yer tutar. Eğer aile fertlerinden birisi diyete başlayıp kilo vermeye başlarsa diğerleri ona destek vermelidir. Aynı şey işyerindeki arkadaşlar için de geçerlidir. Eğer çevrenizdekiler size bu dönemde anlayış gösterirse sizin de işiniz kolaylaşacaktır.

VÜCUT KENDİNİ KORUR
Dr. Murat Topoğlu ''Her hafta kilo verilecek diye kesin bir kural olmadığını kesinlikle bilmemiz gerekir. Metabolizma bazen kilo vermeyi durdurur. Bunun haricinde özellikle kadınlarda adet öncesi vücudun ödem (aşırı su tutma) tutmasına bağlı olarak kilo verilemez. Hatta bu durum adet bittikten sonra 48 saat (iki gün) daha sürebilir.Yani bu dönemde kilo veremeyeceğiniz gibi 1 kilo kadar da alabilirsiniz' diyor.

MORALİNİZ BOZULMASIN
Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen moraliniz bozulmasın. Diyete kaldığınız yerden devam edin. Önemli bir başka konu da eğer 20-40 kilo gibi bir fazlanız varsa mutlaka uzman denetiminde zayıflayın. Eğer bu sırada yanlış bir zayıflama programı uygularsanız sağlığınızla oynamış olursunuz. Kan şekeriniz, tansiyonunuz düşer, saçlarınız dökülüp, tırnaklarınız kırılabilir. Kısacası kendinize büyük zarar vermiş olursunuz.

30 KİLO FAZLANIZ VARSA
30-40 kilo fazlanız olduğunda kesinlikle bu 40 kiloyu bir anda vereceğiz anlamına gelmemelidir. 10 kilo verdikten sonra bir veya iki hafta diyete ara verip özlediğimiz şeyleri yiyebiliriz. Bu arada alınan 1, 2 kilo ise çok da önemli değildir. Nasıl ki öğrenciler dersten sonra bir süre teneffüse çıkıyorsa bu da tıpkı onun gibi birşeydir. Daha sonra ikinci 10 kiloyu vermek hedeflenir.

NE ZAMAN SPOR?
Diyetin 2. haftasından sonra uygun egzersiz ve spora başlamak kilo vermeyi hızlandırır. Dr. Murat Topoğlu ''Tavsiyemiz haftada 2 veya 3 kez 45 dakika veya 1 saat yürüyüş yapılmasıdır. Bu yürüyüşü de illaki zayıflama amacıyla değil, yani spor kıyafetlerimizi giyerek değil de, sosyal günlük hayatımızın içine yedirerek yapmamız daha uygun olur' diyor.

İŞTE SİZE BİR ÖRNEK
Örnek vermemiz gerekirse evimizin ihtiyaçlarını yakın bir bakkaldan değil de, bir durak sonraki marketten almamız böylece o yolu yürümemiz bize kilo verdirecektir. Dolayısıyla bu şekilde spor yapmak zorunda olma stresinden de uzaklaşmış oluruz.

ÇALIŞANLARA ÖZEL DİYET REÇETESİ
Diyet yapanların canını sıkan konulardan biri de çalışma ortamında diyet yemekler bulamamak, bütün gün hareketsiz oturmaktır. Peki çalışanlar nasıl bir diyet progamı uygulamalı? İşte çalışanlara özel örnek diyet reçetesi...

Sabah
- Bir dilim kepek ekmeği veya yarım simit
- Küçük bir parça yağsız veya yarım peynir,
- Light reçel,
- Marul, domates, maydanoz,
- Şekersiz çay ıhlamur vs

Öğle
- Bir kase çorba,
- Salata,
- Yoğurt veya ayran
- Veya etli bir yemek tercihen tavuk çöp şiş (yağsız)

Akşam
- Izgara veya haşlama et (tavuk, balık, köfte ekmeksiz yapılmış) veya
haşlama ya da fırında yapılmış sebze yemekleri (1 tatlı kaşığı zeytinyağı kullanılabilir. Baharat, soğan, sarımsak az tuz konabilir)
- Bunların hepsinin yanında salata veya yoğurt yenebilir.
- Ayrıca günde 2-3 litre su için
- 3-4 ayrı meyve yenebilir.
- İşten eve gelirken haftada 3 kez en az 1 saat yürümek yararlıdır.
- Taze sıkılmış meyvesuyu içilebilir.

Bunlara dikkat!
- Taze meyve sularını sıktıktan sonra bekletmeden için.
- Sütlü tatlı yaparken şekeri, ateşten almaya yakınken ekleyin.
- Besin maddelerini gazete kağıdına sarmayın veya deterjan kutularında saklamayın. Cam kaplarda saklamayı tercih edin.
- Makarna, kuru baklagilleri az suda pişirin kesinlikle suyunu dökmeyin.
- Her hafta kilo verilmez. Bazı haftalar diyet bozulmasa bile metabolizma hızının yavaşlaması sonucu o hafta kilo verilmez.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:26

İLGİLİ HABERLER