Ekonomi
  • 13.12.2012 11:20

Çağatay Sigorta'dan Sigortacılık konferansı!..

Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Taner ÇAĞATAY'ın önderliğinde yapılacak konferansa Türkiye ve dünyadan önemli kuruluşlar katılacak.

Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Taner ÇAĞATAY, 27 yıllık uluslararası sigorta ve reasürans tecrübesine dayanarak son zamanlarda yöneticiler için  büyük önem arzeden Yönetici Sorumluluk Sigortaları hakkında yaşanan gelişmeleri aşağıda özetlemiştir.Siz ve yöneticilerinizi çok yakından ilgilendiren Yönetici Sorumluluk Sigortaları ile ilgili olarak
14 Aralık 2012 tarihinde,
Saat 16.30'da
Büyük Kulüp Red Room'da konferans düzenlenecektir.
Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan konferansa,  Chartis Sigorta'dan, Basın kuruluşlarından, Tüketici Birliği'nden , Vergi Hukuku dalında uzman hukukçulardan oluşan bir kadro konuşmacı olarak katılacaktır..

YÖNETİCİ SORUMLULUK ve HALKA ARZ SİGORTALARI


Günümüzde Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan sorumluluk bilinci, profesyonel sorumluluk sigortalarının diğer sigorta branşlarına nazaran önem kazanmasını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda Çağatay Sigorta Reasurans Brokerliği, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler için özel hazırlanmış çözümler sunmaktadır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu’nun getirdiği düzenleme ve yeniliklerle birlikte Yönetici Sorumluluk Sigortalarının önemi artmıştır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu Madde 361’de, Yönetici Sorumluluk Sigortalarının kurumsal yönetim ilkelerine uygunluk değerlendirilmesinde dikkate alınacağını ve halka açık şirketlerde borsa bülteninde duyurulacağını belirtilmektedir.

Yönetici Sorumluluk Sigortası ile her türlü gerçek ve iddia edilen kusur ve ihmallerden dolayı yöneticilerden, müdürlerden talep edilebilecek tazminatlar ve dava sürecinde oluşabilecek savunma masrafları kapsam altına alınmaktadır. Sadece bunlarla da sınırlı olmamak üzere soruşturma masrafları, acil durum masrafları, malvarlığı üzerindeki haczin kaldırılması için oluşan masraflar, eş ve yasal varislere açılan davalar ve oluşan savunma masrafları da  Yönetici Sorumluluk Sigortası ile teminat altına alınmaktadır.   

Türkiye’de yönetim kurulu üyelerine ve yöneticilere açılan dava sayısı yıllar itibariyle büyük bir artış göstermektedir. Özellikle resmi mercilerin başlattığı soruşturmalar ve sonrasında açılan davalar sonucu oluşan masraflar gittikçe artmaktadır. Bunun yanı sıra aynı sektörde faaliyet gösteren rakip firmaların yöneticilere açtığı davaları da görmekteyiz. Geçtiğimiz senelerde doğrudan yatırım yapan yabancı firmaların da yatırım yaptıkları şirketin yöneticileri aleyhine kötü yönetimden dolayı dava açtığı da gözlenmektedir.

Yönetici Sorumluluk Sigortası ile yönetim kurulu üyelerinin ve yöneticilerin şahsi mal varlıkları korunur, bu bağlamda yönetim kurulu üyeleri ve şirket yöneticileri görevlerini icra ederken daha rahat karar alabilir ve şirketi daha rahat yönetebilir.

Sigorta Kapsamı:

• Yönetici sorumluluk sigortası, işletmede görevli yöneticilerin ve müdürlerin görevlerini yerine getirirken kasıt söz konusu olmaksızın yapabilecekleri her türlü gerçek veya iddia edilen ihmal, hata, yanlış beyan ve sigortalı kişinin de içinde bulunduğu soruşturmalardan kaynaklanabilecek zararları, savunma masraflarını teminat altına almaktadır. 
• Yöneticilerin, sigortalı şirketin bağlı ortaklık olmayan şirketlerindeki görevlerinden kaynaklanabilecek riskleri teminat altına almaktadır. 
• Yönetici sorumluluk sigortası, şirketin yöneticilerinin uğradığı zararı ödemediği durumlarda yöneticilerin şahsi varlıkları için koruma sağlamaktadır.
• Eğer şirket görevli yöneticilerinin uğradığı zararı karşılıyorsa, yönetici sorumluluk sigortası şirketin tazmin ettiği kadarını şirkete geri öder.
• Yöneticilere yöneltilebilecek her türlü gerçek veya iddia edilen haksız yere işten çıkarma,  terfi ettirmeme, kariyer imkanlarından mahrum bırakma, hatalı performans değerlendirmeleri, her türlü taciz talepleri (tacize müsait bir çalışma ortamını oluşturma iddiaları da dahil), ayrımcılık talepleri ve bir şirketin eski, mevcut veya yeni bir çalışanının istihdamı ile ilgili her türlü hatalı eylem veya ihmalden kaynaklanan tazminat taleplerini teminat altına almaktadır.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:30

İLGİLİ HABERLER