Gündem
  • 14.2.2013 12:07

Çiçek, hem Asala'ya hem PKK'ya şehit verdi

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının açılış oturumunda konuşan Çiçek, Türkiye'nin, AB sürecindeki bütün çabaları, reformları, terör ortamında yaptığını belirtti.
      Bugün insanların hayatının terör sebebiyle ciddi sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Çiçek, Türkiye'nin bir insanlık belasıyla karşı karşıya olduğunu, bununla uzun süredir mücadele ettiğini kaydetti.
      ''Terör ortamında reformları yapmanın ne kadar zor olduğunu ancak damdan düşüp ayağı kırılan bilir'' ifadesini kullanan Çiçek, ''Unumuz, tuzumuz kuru noktasından baktığımızda, Türkiye'nin yapmış olduğu reformları anlamak, kavramak, yeteri kadar mümkün olmayabilir'' dedi.
      Türkiye'nin on binlerce insanını terörde kaybetmiş bir ülke olduğunu dile getiren Çiçek, ''Hepimizin ortak değeri insan hakları, özgürlüklerdir ama en temel hak, hayat hakkıdır. Bütün haklar ve özgürlükler yaşayan insanlar içindir. İnsanlar hayatlarını terörde kaybediyorsa, kaybettiklerimize hiçbir hak da özgürlük de lazım değil. Onun için terörle mücadelede yeteri kadar işbirliği istiyoruz'' diye konuştu.
      Sözleşmelerin karşılıklı olarak bir takım yükümlülükler getirdiğini anımsatan TBMM Başkanı Çiçek, ''Bunun gereğini yapmamız gerekiyor. Türkiye bu reformları her gün insanların gözyaşı döktüğü, insanların hayatını kaybettiği ortamda yapmaya devam ediyor. Bunun iyi takdir edilmesi ve Türkiye'nin bu mücadelede yalnız bırakılmaması gerekir'' dedi.
     
     -''Avrupa'da neticelenmiş kaç dava var-''
    
     Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü.
     ''Bir örgüt, 15 Ağustos 1984'de 30'dan fazla insanı çocuk, kadın, yaşlı demeden katlediyor ama AB üyesi ülkelerin bu örgütü terör örgütü kabul etme yılı 2002'dir. Acaba 1984'den 2002'ye kadar bu örgüt bir hayır kurumu muydu, düşünce kuruluşu muydu- 30 binden fazla insan öldürülüyor ve 2002'ye gelinceye kadar terör örgütü olarak kabul edilmiyor. Peki 2002'den sonra bu örgütü terör örgütü olarak kabul ettik, yaptığımız olumlu katkılar nedir- Europol'ün 2012 raporunda, terörle mücadele konusunda yapmamız gereken ne kadar önemli işlerin olduğunu çok açık yazılıdır.
      Bu terör örgütü bizim insanlarımızı kurşunla öldürüyor, sizin çocuklarınızı uyuşturucu tabletiyle. Neticede bir ölüm söz konusuysa, insanlarımızın hayatını korumak noktasında işbirliği yapmamız da gerçekten bir zarurettir.
      Sözleşmelerde en temel kural, ya yargıla ya iade et. Tam yargılama yapılıyor mu- Bizde yargılamaların uzun sürdüğü konusunda benim de düşüncelerim var ama 'davalar açtık' deyip hala Avrupa'da neticelenmiş kaç tane dava var ve verilen ceza nedir- Geriye dönüp bakalım, kaç tane terör örgütü mensubu iade edilmiş- Anlaşmaların gereğinin yapılması lazım. Yargılamada sıkıntı var, iade etmede sıkıntı var. Rahatlıkla eğitim kampları kurulabiliyor, para toplanabiliyor, kara para aklanabiliyor, basın desteği oluyor. 10 sene sürüyor, sonuçta bir televizyon kanalı kapanmış gibi gözüküyor, o kapanıncaya kadar başka ülkede altyapısı hazırlanıyor. Terörle mücadele konusunda yüreği yanan bir ülkenin parlamento başkanı olarak söylüyorum; yakınlarının birini Asala, birini PKK terör örgütüne şehit vermiş bir Meclis Başkanı olarak konuşuyorum; taziye mesajlarınızın yoğunluğu kadar tedbir konusunda yoğunlaşmamız gerekiyor. Teşekkür ediyoruz, üzücü olaylar gerçekleştiğinde önce sizin ülkelerinizden taziye mesajları geliyor ama terör meselesinde bunun ötesinde daha yoğun bir işbirliği gerekiyor. Daha birlikte yapacağımız çok şeyin olduğu açıkça ortadadır.''
     
     -''Türkiye, öz güveni olan bir ülke''-
    
     Cemil Çiçek, ''Türkiye, AB ile bütünleşme adına ama bundan daha öte kendi halkımızın talebi ve ihtiyacı olduğu için, sizin hatırınıza değil, demokratikleşme yolundaki eksikliklerini gidermeye, demokrasisini kurumsallaştırmaya, kökleştirmeye devam ediyor ve edecektir'' dedi.
      AB ile bir yola çıkıldığını, iki tarafın da yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirten Çiçek, ''Türkiye, öz güveni olan bir ülkedir. Biz kendimize, demokrasimize güveniyoruz, halkımızın demokrasiyi benimsediğine inanıyoruz ve demokrasi konusunda bizim vatandaşlarımız, Meclis Başkanı olarak benden çok daha ileridedir'' diye konuştu.
      AB'nin Türkiye ile ilgili rapor yayınladığını belirten Çiçek, ''Eksikliklerimizi yazabilirsiniz, yazmalısınız da. Adil bir rapor yazmanızı, olup bitenleri daha objektif, soğukkanlı değerlendirmenizi arzu ediyoruz. Bu raporların çok adil olduğunu söyleyebilmem için sizin de özeleştiri yapıp 'Türkiye daha ileri bir noktaya neden gelemedi, bizlere düşen kusur nedir-' diye kendi kusurlarınızı da o raporda görmek isterim'' dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:34

İLGİLİ HABERLER