Ekonomi
  • 22.3.2007 15:40

ÇİFTÇİYE KREDİ BORCU AFFI GELİYOR

AK Parti, çiftçilerin kredi borçlarını kaldırmaya ve sicil affı getirmeye hazırlanıyor. TBMM Tarım Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci imzasını taşıyan “T.C Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Kullandırılan Grup Kredilerinden Doğan Kefaletin Sona Erdirilmesi Hakkındaki” yasa teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, kefalet sorumluluğu sona erecek borçlularla aynı senetlerde yer alan ve kendi borcunu ödeyemeyecek duruma düşmüş olan kişiler hakkında, bu alacakların tahsilinin hazine tarafından karşılanmasını öngörüyor. Devletin sosyal sorumluluğu gereği, borçluların borçlarının Hazine tarafından karşılanması öngörülüyor.

'KEFALET KALKIYOR'

Teklif, borçluların, kendilerine ait borçlarının ödenmesinde Banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri mevzuatındaki lehte hükümlerden yararlanmalarını amaçlıyor. Düzenleme ile sözleşmedeki diğer borçlulara olan kefalet sorumluluğunun kaldırılması öngörülüyor. Bu kanun kapsamındaki borçluların asalet ve kefaletten kaynaklanan borçları nedeni ile aleyhlerine başlatılan dava ve takipler ile mahkumiyet kararları kaldırılıyor.

Yasa teklifinin gerekçesinde şu görüşlere yer veriliyor:

“Tarımsal desteklerin çok yetersiz olduğu geçmiş dönemlerde, tarımsal çalışmalar sonucu elde edilen gelir, geçim düzeyinin çok altında kalmıştır. Bu sebeple çiftçilerimiz kredi alabilmek için her türlü şartı kabul etmişlerdir. Çiftçilerimiz başka alanlarda uygulaması olmayan, grup kefilliği ile birbirlerine kefil olmuşlardır. Tespit edilemeyen borçluların borçlarını grup kefilliği sıfatı ile ödemek zorunda kalmışlardır. Teklif ile, başkalarının borcu sebebi ile müzayaka halinde bulunan çiftçimizin, bu zor durumdan kurtarılması öngörülmektedir. Bu teklif ile çiftçilerimiz, kendilerine ait olmayan ve kendilerini iflasa götürecek olan borçlardan kurtulacaklardır”.YENİŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:48

İLGİLİ HABERLER