Sağlık
  • 20.7.2007 06:20

ÇOCUKLARDAKİ GİZLİ TEHDİT: SOĞUK HAVALE!..

Ateş belirtisi olmaması nedeniyle ailelerin fark etmekte güçlük çektiği ''soğuk havale'' kalıcı sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Çekirge Çocuk Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Yüksel, beyindeki kontrolsüz, anormal ve istemsiz elektrik boşalımlarının, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinde bilinç dışı kasılma ve gevşemelere neden olmasına tıpta ''konvülziyon'', halk arasında ise ''havale'' denildiğini belirtti.

KASILMA OLABİLİR
Havalenin, ateşin eşlik etmediği şekline ''soğuk havale'' denildiğini söyleyen Yüksel ''Havale geçiren bir çocuk bilincini kaybeder, vücut üyelerinin tümü ya da bir kısmında kasılıp gevşemeler olurken, gözler tek yöne kayar ve ağızdan köpükler gelir. Ancak bu görüntülerin hepsi aynı anda olmak zorunda değildir. Ayrıca sadece kasılma ya da tam tersi sadece ani gevşeme şeklinde nöbetler de olabilir'' dedi.

NE YAPILABİLİR?
Nöbet sırasında en önemli nokta, çocuğun nefes yolunun tıkanmasını ve beynin oksijensiz kalmasını önlemektir. Bunun için öncelikle yapılması gereken, çocuğun yan yatırılarak ağzını açık tutmaya çalışmaktır. Aynı anda havale sırasında dilin geriye kaçarak, nefes borusunu tıkaması önlenmiş olur. Kısa sürede acil yardım ekibine haber vermek en doğrusudur.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:18

İLGİLİ HABERLER