Gündem
  • 12.2.2013 22:22

Davutoğlu: Bu canice bir saldırıyı telin ediyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin, ''En şiddetli şekilde kınanması gereken bir saldırı. Buradan hareketle hükümetimize yönelik eleştiri getirmek, her şeyden önce bir terör saldırısı konusunda şu ana kadar her zaman ortak tavır sergilemiş Türk siyasi kültürü için önemli bir zafiyet teşkil eder. Bu bakımdan bugün anamuhalefet partisinden gelen eleştiriyi de bu çerçevede doğrusu üzüntüyle karşılıyorum'' dedi.
     Davutoğlu, Türkiye'de bulunan Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Davutoğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamaya ilişkin bir soru üzerine, dün gerekli çalışmaların yapıldığını, kendisinin de bugün tekrar İçişleri Bakanı Muammer Güler ile konuştuğunu belirtti.
     Davutoğlu, şunları söyledi:
     ''Her şeyden önce bu tabii tümüyle kınanması, en şiddetli şekilde kınanması gereken bir saldırı. Buradan hareketle hükümetimize yönelik eleştiri getirmek, her şeyden önce bir terör saldırısı konusunda şu ana kadar her zaman ortak tavır sergilemiş Türk siyasi kültürü için önemli bir zafiyet teşkil eder. Bu bakımdan bugün anamuhalefet partisinden gelen eleştiriyi de bu çerçevede doğrusu üzüntüyle karşılıyorum. Bu bir terör saldırısıdır. Hayatını kaybeden ister Türkiye, ister Suriye vatandaşları olsun, bunlar insan olarak hepsi değerli kardeşlerimizdir. Bizim vatandaşlarımız kaybedilmiştir. Bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Kim yapmışsa nereden gelmiş olursa olsun, hangi saikle yapılmış olursa olsun her terör saldırısı öncelikle kınanmalıdır ve ona karşı ortak bir tavır sergilenmelidir. Buradan siyasi rant hesabı içine girmemek gerekir çünkü bu hepimize dönük, ülkemize, Suriye halkına ve insanlığa dönük bir saldırıdır.
     Saiki itibariyle bakıldığında da olduğu alan insani yardımların yoğun olarak taşındığı bir alan. Yani iki kapı arasındaki bölgede biz ülkemize dönük mülteci akımını yavaşlatabilmek, mümkünse Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını Suriye sınırlarında karşılayabilmek için biliyorsunuz Bakanlar Kurulu'nda aldığımız karar çerçevesinde 40 bin ton un yardımını içeri gönderme kararı aldık. Bütün o insani yardım akışının da olduğu bir bölge. Oradan herhangi bir şekilde silahlı faaliyet söz konusu değil. Bir muhalefet faaliyeti de söz konusu değil. Böyle bir bölgede yapılan böylesi canice bir saldırıyı telin ediyoruz. Bütün güvenlik birimlerimiz çalışıyorlar. Arkasında kimlerin olduğu ve ne tür bir network içinde çalıştıkları konusunda da gerekli araştırmaları yaptıktan sonra daha net bir tabloya ulaşacağız. Ama her şeyden önce bu saldırıya hep beraber güçlü bir şekilde kınamak ve bu tür saldırılara karşı ortak bir tavır benimsemek durumundayız.''
    
     -Teröre karşı mücadele-
    
     Davutoğlu, terör örgütü PKK'nın Almanya ve Fransa'daki faaliyetlerine ilişkin bir soruyu cevapladı. Davutoğlu, bu sabah Fransa'da yaptığı toplantı sırasında 14 PKK'lının terör faaliyetinin finansmanı konusunda Bordeaux'da gözaltına alındığı bilgisinin kendisine ulaştığını söyledi. Teröre karşı gösterilen çalışmaların Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
     ''Türkiye, ülke içinde de önemli bir süreçten geçiyor. Hepimizin bu süreci desteklemesi ve iç huzurumuzu daim kılacak, huzurumuzu pekiştirecek her türlü çabaya herkesin katkı sağlamasını bekliyoruz. Bir taraftan bu katkıyı sağlamak üzere bildiğiniz çerçevede Sayın Başbakanımızın da vurguladığı gibi bir süreç Türkiye içinde işlerken ve soğukkanlılıkla bu sürecin yürütülmesi gerekirken, bir taraftan da tabii terör faaliyetlerinin lojistik ve mali desteğinin kırılması bu desteğin denetim alınması ve kesilmesi konusunda bütün müttefik ülkelerden destek bekliyoruz. O bakımdan bütün ülkelerle temasımız sürüyor.''
     Belçika, Fransa ve Almanya gibi ülkelerle bu konuda temasların sürdüğünü ifade eden Davutoğlu, terörün kaynaklarının kesilmesi için çalışmalarının artarak devam edeceğini söyledi. 

Kuveyt'i tebrik ediyoruz.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap uyanışı sürecinde Kuveyt'i tebrik ettiklerini belirterek, ''Bu süreç içinde hem parlamenter sisteminde, işleyişinde önemli mesafeler katettiler. Son seçimlerle de Kuveyt demokrasisi, parlamentosu sağlıklı bir süreç yaşıyor. Bu güzel örneğin Arap dünyasında diğer ülkeler tarafından da benimsenmesi önem taşıyor'' dedi.
     Davutoğlu ile Türkiye'de bulunan Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah, Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
     Davutoğlu, önemli bir stratejik ortak ve Türkiye'nin dostu olarak tanımladığı El Sabah'ı ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, iki ülke arasında geniş işbirliği olduğunu söyledi. Bölgesel sorunlar bağlamında yakından ilgilendikleri konular olduğunun altını çizen Davutoğlu, Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed elCabir el-Sabah'ın 29 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.
     Bugünkü görüşmelerin hem bu ziyareti ele almak hem de ikili ilişkiler bağlamında gerçekleştiğini kaydeden Davutoğlu, ekonomik ilişkilerde canlılık gözlendiğini, Kuveytli yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarıyla son dönemde Türk ekonomisine daha fazla görünür şekilde girdiğini ifade etti. Türk firmalarının da Kuveyt'te üstlendiği önemli projeler olduğunu belirten Davutoğlu, işbirliğinin genişletileceğini söyledi.
     Davutoğlu, ''Bugün önümüzdeki yıllar için bir eylem planı üzerinde de konuşacağız ve daha önce üzerinde mutabık kaldığımız ortak bir teknik komite toplantısı planlıyoruz. Bu çerçevede benim Kuveyt ziyaretimde bu ortak komite toplantısının gerçekleşmesi mümkün olacak diye ümit ediyoruz'' diye konuştu.
     Davutoğlu, Türkiye'nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığını Kuveyt'in desteklediğini ve Türkiye'nin de Kuveyt'in 2018-2019 dönemi için adaylığını destekleyeceğini kaydetti. Davutoğlu, Kahire'de yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında gelecek dönem başkanlığını Türkiye'nin alması için Kuveyt'in verdiği desteğe de teşekkür etti.
     İki ülkenin ortak kaygıları olduğunu bildiren Davutoğlu, ''Bu kaygılar, başta Suriye konusu olmak üzere bölgedeki Arap uyanışı, devrimleriyle birlikte ortaya çıkan tablo'' dedi. Davutoğlu, şunları ifade etti:
     ''Biz her şeyden önce Kuveyt'i tebrik ediyoruz. Bu süreç içinde hem parlamenter sisteminde, işleyişinde önemli mesafeler katettiler. Son seçimlerle de Kuveyt demokrasisi, parlamentosu sağlıklı bir süreç yaşıyor. Bu güzel örneğin Arap dünyasında diğer ülkeler tarafından da benimsenmesi önem taşıyor. Ümit ederiz Kuveyt demokrasisi kökleşirken, ortaya çıkan bazı sorunlar da kendi içinde halledilecek ve ekonomik kalkınmasıyla demokrasinin genişlemesiyle Kuveyt örnek bir ülke olacak bölgede.''
     Davutoğlu, konuk bakan ile iki ülkenin ortak komşusu olan Irak'taki istikrar konusunda da görüşeceklerini belirterek, ''Irak'ın istikrarı, Irak'ta mezhepler ve etnik gruplar arasındaki iç barış hem Türkiye hem de Kuveyt için vazgeçilmez ilkeler'' ifadesini kullandı.
    
     -El-Sabah-
    
     El-Sabah ise Davutoğlu'nun konuşmasında bahsettiği tüm konulara katıldığını ifade ederek, ''Bugün dost Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ile görüşme onuruna nail oldum. Görüşmede Emir'in gönderdiği mesajı verdim. Aynı zamanda Türkiye'yi kutluyorum. 2016 yılıdan itibaren Türkiye İİT başkanlığını devralacak. Bu İİT ülkeleri tarafından topluca alınan bir karar'' dedi.
     Davutoğlu ile Kuveyt'te ortak komitenin toplantısının ilk açılışını yapacaklarını dile getiren El Sabah, iki ülke arasında tüm alanlarda işbirliği konularını ele alacaklarını belirtti.
     El-Sabah, Türkiye ile Kuveyt'in gelecek yıl diplomatik ilişkilerin başlangıcının 45. yılını kutlayacağını hatırlatarak, ''Son yıllarda iki ülke arasında etkin ticari ilişkilerin yanında yatırımlara da şahit oluyoruz. Aynı zamanda ilişkilerin daha ilerlemesi için ümitliyiz. Kuveytliler son dönemde Türkiye'nin değişik yerlerinde gayrimenkuller almaya başladı. Buna yönelmeleri, Türkiye'nin yaptığı yasa değişimi sayesinde oldu. Türkiye, Kuveytliler için turizm açısından da önemli bir ülke. Türkiye turizm konusunda Kuveytliler arasında büyük rağbet görüyor'' diye konuştu.
     El-Sabah, Suriye krizinin nasıl çözüleceğine ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi:
     ''Başından beri Kuveyt, Suriye'de bir iç savaşın olmaması için çok özen gösterdi. Gelecekteki Suriye'nin oluşturulması için ve Suriye'nin iç savaşa çekilmemesi için geçici bir siyasi dönemin gerçekleşmesi ve Suriye halkının bunun için anlaşması gerek. Zor insani şartlardan büyük rahatsızlık duyuyoruz. Gerek içerideki gerek dışarıdaki Suriyeli kardeşlerimize elimizden gelen insani yardımları yapmaya çalıştık. 30 Ocak'ta Kuveyt'te yapılan bağış toplantısında BM'nin gelecek 6 ay içinde Suriye halkına yardım için 1,5 milyar dolar toplaması konusunda anlaşıldı ve büyük bir başarı elde edildi. Bu süreçte biz üzerimize düşeni yaptık. Aynı zamanda siyasi sürece de katkıda bulunuyoruz. Bilindiği gibi biz Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanıdık. Biz Suriye halkının üzerinde anlaşacağı bir siyasi çözümden yanayız. Suriye halkının geleceğini kendi çizmesi için biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.'' 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:36

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa