Gündem
  • 7.7.2004 10:05

ERDOĞAN İLE ERBAKAN ARASINDA TARİHİ ATIŞMA...


DEVLET ARIK
ANKARA - Refahyol Hükümeti'nin sonunu hazırlayan 8 yıllık kesintisiz eğitim konusunda dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'a karşı en büyük muhalefeti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ortaya çıktı. 8 yıllık kesintisiz eğitim tartışmasının alevlendiği dönemde Refah Partisi'nin Meclis Grup Toplantısı'na katılan Erdoğan'ın, Necmettin Erbakan'ı 'Bu tasarıyı meclise getirmeniz bitişiniz olur. Zorla penaltı yaptırıyorsunuz. Sonra vekillere 'Kalecisiniz, topu yakalayın' diyorsunuz. Penaltı demek yüzde 99 gol demektir" uyarısında bulunduğu öğrenildi. Erbakan'ın da, Erdoğan'ın bu sert çıkışını 'kabadayılık' olarak yorumlayarak, "Bu işler çocuk oyuncağı değil. Kabadayılık etmenin anlamı yok" dediği bildirildi.
Gazeteci Fehmi Çalmuk'un Merdiven Yayınları'ndan çıkan yeni kitabı 'Kod Adı İHL' adlı kitabı, Türkiye'yi ayağa kaldıran ve Refahyol Hükümeti'nin düşmesindeki en büyük etkenlerden biri olarak görülen 8 yıllık kesintisiz eğitim tartışmalarının perde arkasını gün ışığına çıkarıyor. Bir dönemin bilinmeyen yönlerini aydınlatan kitapta, Erbakan ile Erdoğan arasındaki çarpıcı diyaloglara da yer verildi.

"ERBAKAN, 8 YILLIK EĞİTİMİ MECLİSE GETİRİP REDDETTİRMEK İSTİYORDU"
Kesintisiz eğitim konusunda askerlerin baskısı ile tabanın sert tavrı arasında sıkışan Erbakan'ın "Son kararı meclis verir. Meclise gelir. Orada ret edilirse kimsenin bir şey söyleme hakkı yok dedim. Herkes saygılı olmak zorundadır" şeklindeki formülüne en büyük muhalefeti, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ortaya çıktı. Kitapta, Erdoğan'ın partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldığı ve sert bir konuşma yaptığı bildirildi. Erbakan'ın grup toplantısının basına kapalı bölümünde, "Bu konuyu aşmamız lazım. Askerler ve Çiller, kesintisiz eğitim için bastırıyor. Çiller'i ikna edebiliriz. Ne de olsa siyasi. Ama askerleri nasıl razı edeceğiz. Bunun üzerinde çalışmamız lazım" dediği ifade edildi.
Erbakan'ın konuşması devam ederken ayağa kalkan Tayyip Erdoğan'ın da oldukça sert bir konuşma yaparak şunları söylediği kaydedildi:
"30 yıllık siyasi hayatımızda eğer böyle bir tasarıyı meclise sevk edecek olursak bu hareketimizin bitişi olur. Hocam, bu sizin için de bitiş demektir. Sizin yaptığınıza futbol diliyle zorla penaltı yaptırmak denir. Zorla penaltı yaptırıyorsunuz, sonra da milletvekillerine 'siz kalecisiniz, bu topu yakalayın' diyorsunuz. Hocam, penaltı demek yüzde 99 gol demektir. 8 yıllık kesintisiz eğitim kediye yavrusunu boğdurma formülüdür. Bunu yapmamızın imkanı yoktur. İlk önce kendi insanımıza büyük ihanettir. Tasarının meclise gelmesi halinde parti olarak hükümetten çekilmemiz daha yerinde olacaktır."
Erdoğan'ın bu sert çıkışı üzerine Erbakan'ın sesini yükselterek, "Kabadayılık etmenin anlamı yok. Bu işler çocuk oyuncağı değil" dediği ifade edildi. Grup toplantısında tansiyonun yükselmesine neden olan bu tartışmanın hemen ardından Şevki Yılmaz'ın da söz alarak, Hz. İbrahim'in 'Yarabbi inanıyorum da kalbil mütmain olsun' sözlerini hatırlattığı bildirildi.

ERBAKAN'I DEMİREL VE ÇİLLER RAHATLATTI
Kitapta, 28 Nisan 1997 tarihindeki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, 8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili yaşanan tartışmalara da yer verildi. Toplantıda ilk sözü askerlerin aldığı ve Refahyol Hükümeti'nin irticaya karşı yeterli tedbir almadıklarını söyledikleri ifade edildi. Askerlerin bu iddiasına cevap vermek isteyen Erbakan'ın yerine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in devreye girerek, "28 Şubat'tan sonra 'hükümet hiçbir iş yapmadı' denemez. Bence hükümet gerekli adımı atmıştır. İçişleri Bakanlığı, önemli bir genelge yayınlamıştır. Tespitlerin yapılması ve miyatların verilmesi önemli bir aşamadır" dediği bildirildi.
Demirel'in ortamı yumuşatan bu sözlerinin ardından Erbakan'ın da 'Burada kardeşane bir konuşma yapacağız. Biz burada bir aileyiz. Hepimiz kardeşiz' ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.
MGK kararlarının uygulanması konusunda kararlı olduklarını ifade eden Çiller'in ise toplantıda şunları söylediği belirtildi:
"Biliyorsunuz, sizinle birlikte teröre karşı büyük mücadeleye girdik ve başarılı olduk. İrtica ile mücadelemizde dayanışma içinde olmamız lazım."

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:31

İLGİLİ HABERLER