Sağlık
  • 21.7.2007 06:47

GEBELİĞİN ÖNÜNDEKİ ENGEL: TEMBEL YUMURTA!..

Halk arasında yumurta tembelliği olarak da bilinen 'polikistik yumurta hastalığı' adet düzensizliğine yol açarak, hamilelik oluşumunu engelliyor Dr. Latif Küpelioğlu, hastalıkla ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.

Yumurta tembelliği ya da yumurtlamanın olmaması nedir?
Yumurta tembelliği olarak bilinen polikistik yumurtalık hastalığı (polikistik over sendromu PCOS), yumurtalık fonksiyon bozukluğudur.

* Hastalığın teşhisi nasıl konuluyor?
Yumurtalık fonksiyon bozukluklarını anlayabilmek için öncelikle yumurtalığın normal işleyişi konusunda bilgi vermek yerinde olacaktır. Kadın üreme sistemi içerisinde hipotalamus (beyinde hormon salınan bir adacık), yumurtalık ve rahim üç ayaklı bir denge oluşturarak çalışır. Hipotalamustan gelen hormonal uyarı ile yumurtalıklar çalışmaya başlar ve o ay için döllenmesi planlanan yumurta büyür ve olgunlaşır. Uygun koşullar sağlandığında döllenme olur ve gebelik gerçekleşir.

* Yumurta tembelliği gebeliği etkiler mi?
Elbette. Uygun koşullara rağmen gebelik oluşmadıysa o ay muhtemel gebelik için kendisini hazırlayan ve yuva oluşturan rahim iç dokusu, hormonların geri çekilmesiyle kanar ve kadın adet görür. Bu üç ayaklı sistemin bir ayağında bozukluk olduğunda hem gebelik oluşması hem de adet düzeni bozulmaktadır. Polikistik yumutalık hastalığı da hem hipotalamusu hem de yumurtalıkları ilgilendiren bir hastalıktır.

* Hastalığın oluşumunu anlatır mısınız?
Polikistik yumurtalık hastalığının oluşum mekanizmasında bildiğimiz ve bilmediğimiz birçok etken var. Genetik yatkınlık, çevresel koşullar gibi faktörlerin yanında bugün en çok konuşulan mekanizma vücutta insülin hormonuna karşı direnç gelişmesidir. Vücutta bulunan ancak kullanılamayan insülinin miktarı gittikçe artar ve bu hipotalamus üzerine etkiyerek hormonal dengeleri değiştirir. Bu değişimin sonucu olarak yumurtalıklarda bir çok ufak yumurtacık oluşur ancak bu yumurtalardan hiçbiri olgun büyüklüğe erişemez. Bu nedenle polikistik yumurtalık hastalarında döllenme gerçekleşemediğinden gebelik geç ve güç oluşur. Yine bu nedenle adetlerde düzensizlik olur.

* Polikistik yumurta hastalığı en çok kimlerde görülüyor?
Hastalık, doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülmektedir. Toplumda görülme sıklığı yüzde 5-10 iken, infertilite (kısırlık) nedeniyle başvuran hastaların yüzde 25-35'i polikistik yumurtalık hastalığı tanısı almaktadır.

* Belirtileri nelerdir?
Polikistik yumurtalık hastalığında, hastanın hekime başvurma nedeni farklılık gösterebiliyor. Bir grup hasta, özellikle evlenmemiş olanlar adet düzensizliği, kıllanmada artış (özellikle erkek tipi kıllanma artışı- çenede, meme uçlarında, karın ve kasık bölgelerinde), sivilcelenme şikayetleriyle başvururlar. Evli olan grup ise korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen gebe kalamamaktan yakınır.

* PCOS'nin tedavisi mümkün mü?
Maalesef tedavisi mümkün olmamasına rağmen hastanın şikayetine göre yönetimi mümkündür. PCOS, östrojene bağımlı bir hastalıktır. Bu yüzden de doğurganlık dönemindeki kadınlarda sıklıkla izlenmektedir.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:17

İLGİLİ HABERLER