Sağlık
  • 7.6.2006 01:46

HAMİLE KADIN KAÇ KİLO ALIR?

Kadınların hamilelik sırasında aldıkları aşırı kilolar ne yazık ki doğum sonrasında da peşlerini bırakmıyor ve bu kiloları vermek için büyük çaba sarfediyorlar
DoĞal olarak, gebelik ilerledikçe iştah da artıyor ve bu iştah artışı anne adayının ve bebeğin yeterli derecede besin almasını sağlıyor. Ancak, belirli ölçülerde alınan kaloriler ve buna bağlı olarak gerçekleşen kilo artışı bebeğin anne karnında ideal bir şekilde beslenmesini sağlarken, anne adayının da doğum sonrasında fazla kilolarını kolayca vermesine imkan tanıyor. Peki, anne adayı nasıl beslenmeli ve ne kadar kilo alırsa normalkabul edilir? Hamilelikte kilo artışıyla ilgili olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün şu bilgileri veriyor...

NE KADAR KİLO ALMALI?
Boyu ve kilosu orantılı bir kadın için hamilelik süresince alınması gereken ortalama kilo 12.5 olup boyu kilosuyla orantılı olmayan daha zayıf olan kadınlar için önerilen kilo artışı 18 kg.'dır. Şişman kadınlar için önerilen kilo artışı 7 ila 11 kg.'dır. Şişman kadınlar hamilelik süresince ne diyet yapmalı, ne de kilo kaybetmeye çalışmalıdır. Bununla birlikte hamilelik dönemi şişman bir kadın için yeme alışkanlıklarını değiştirmesi için ideal bir dönemdir.

KİLO ARTIŞININ NEDENİ
Annede yağ, hamileliğin erken dönemlerinde depolanır ve gebeliğin ortalarında besin depolanması en yüksek seviyeye ulaşır. Bu erken depolanma işleminin, hamileliğin son 10 haftasında hızla büyüyecek olan bebek için gerekli olabilecek enerjiyi sağlamak için yapıldığı düşünülmektedir. Hamileliğin erken döneminde depolanan ve hamilelik süresince kullanılmayan yağ deposu emzirme için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Hamilelikte yeterli beslenemeyen anne adaylarının bebeklerinin düşük doğum ağırlıklı olma riskinin daha fazla olduğu araştırmalar ile gösterilmiştir. Bu risk annenin yaşam tarzıyla da ilgilidir. Örneğin; hamilelik döneminde sigara içmek gebeliğin sonucunu etkileyecektir. Ayrıca fazla kilo almak da iyi değildir.

SAĞLIKLI GEBELİK
Gebeliğin ilk üç ayında, 1.3 kg. ila 3.6 kg. ve bundan 1 hafta sonra da 400-450 gr. alınması en idealidir. En hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde olur. Bebek doğduktan 1 ya da 2 hafta sonra yaklaşık olarak 8-9 kilo kaybetmelisiniz. Eğer gebelik süresince aşırı kilo almadıysanız hamilelik öncesi kilonuza 4-6 ay içinde geri dönmeniz oldukça normaldir.

SIVI BİRİKİMİ
Nadiren de olsa bazı kadınlarda gebeliğin son haftalarında sıvı birikimi görülür. Bu sıvı birikimi bir haftada aşırı kilo almaya ve ayaklarda ve yüzde ödem oluşmasına sebep olabilir. İşte bu nedenlerden dolayı doktorunuz her hafta sizi muayene ederek kilo artışınızı ve sağlığınızı kontrol etmelidir.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:59

İLGİLİ HABERLER