Spor
  • 8.7.2005 02:17

HAYDA!.. BEŞİKTAŞ'IN "İŞE YARAMAZ" DİYE SERBEST BIRAKTIĞI TÜRK FUTBOLCUYU PORTO KAPTI

Siyah beyazlı kulüpte sadece 10 maç oynatıldıktan sonra yedek kulübesine mahkum edilen gurbetçi futbolcu, 500 bin dolara Portekiz kulübüne satıldı. Fatih, "Porto'nun teknik direktörü Adriannse, benim futbol yeteneğime ve kişiliğime inandığı için transfer etti" dedi.

TÜRK futbolunda dün yaşanan bir transfer, akıllara, "Birileri fena halde yanılıyor ama, kim? Beşiktaş mı, yoksa Porto mu?" sorusunu getirdi. Beşiktaş'ın beğenmeyip, "Kendine kulüp bul" dediği Fatih Sonkaya, Avrupa'nın en büyük kulüplerinden Porto'ya transfer oldu.

Fenerbahçeli Tuncay Şanlı, Trabzonsporlu Fatih Tekke veya Gökdeniz Karadeniz gibi yıldızlar dururken, Beşiktaş'ta yedek kulübesine mahkum bir oyuncunun Portekizli dev Porto ile anlaşması, herkesi şaşırttı.

Geçtiğimiz sezonun başında Hollanda'nın Roda takımından Beşiktaş'a gelen Fatih Sonkaya, siyah beyazlı takımda sadece 10 maçta toplam 880 dakika forma giydi.

10 maçta oynadı

Vicente Del Bosque
'nin sezon başında direkt ilk 11'de oynattığı genç futbolcu, daha sonra bazı maçlarda kritik hatalar yapınca yedeğe alındı. Buna rağmen moralini bozmayıp çalışmalarını sürdüren Fatih, takımın başına Rıza Çalımbay'ın getirilmesinden sonra forma şansını tamamen kaybetti. Ligin son 16 maçında hemen hiç oynamayan gurbetçi oyuncu, sezon sonunda durumunun ne olacağını sorduğunda ise yöneticilerden şu acı cevabı aldı:

Kendine kulüp bul

"Hocamız seni takımda düşünmüyor. Kendine kulüp bul."

Büyük umutlarla geldiği Beşiktaş'tan kısa sürede dışlanan Fatih Sonkaya, takım bulmakta gecikmedi. Hollanda'da futbol oynadığı dönemde bir süre birlikte çalıştığı ünlü teknik direktör Co Adriannse, genç futbolcuya kucak açtı. Adriannse, 3 milyon dolara Beşiktaş'a gelen Fatih'i 500 bin dolar bonservis bedeli karşılığında Porto'ya transfer ettirdi.

Beşiktaş'ın maskotuydu

Memleketi Erzurum'un şivesi ile Hollanda'da konuşulan Flemenkçe'yi birbirine karıştırdığı için Beşiktaş'ın maskotu haline gelen Fatih, bu transferi nasıl yaptığını şöyle anlattı:

"Hollanda'da iken genç takımlarda birlikte çalıştığım Co Adriannse, beni çok iyi tanıyor. Benim futbol yeteneğime ve kişiliğime inandığı için Porto'ya aldı. Göreceksiniz, Porto’da kendimi kanıtlayarak Avrupa’da söz sahibi olacağım.’ 

 

Hürriyet yazarları, Fatih Sonkaya'nın transferini değerlendirdi

<ı>Can BARTU

BÜYÜK TEZAT

HER futbolcu her takıma uyum sağlayacak diye bir kural yok. Demek ki Fatih Sonkaya Beşiktaş'a uyum sağlayamadı. Bir de antrenörlerin görüşleri çok önemlidir. Rıza Çalımbay, Fatih'i beğenmediği için göndermiş olabilir. Ama şu da var; Milli Takım'a çağrılan bir futbolcu muhakkak kalitelidir. Bu bakımdan Milli Takım'da oynayan bir oyuncunun kendi kulübünde şans bulamaması büyük bir tezat. Ama Türkiye'de böyle olaylara çok rastlanıyor.

<ı>Korkut GÖZE

ÇOK ŞAŞIRDIM

DÜNYACA ünlü Porto, Fatih'in hangi değerlerini keşfederek böyle bir transferi gerçekleştirdi? Haberi duyunca şaşırdım. Beşiktaş'ta Del Bosque döneminde ilk 8 hafta oynamayan, daha sonra 10 maç ardı ardına forma giyen Fatih'in golü yok, sadece tek asisti var. Rıza Çalımbay döneminde hiç forma şansı bulamayan bu gencin tek olumlu yönü mekemmel bir insan oluşuydu. Bu da futbolcu olmaya yetmiyor ki...

<ı>Ercan SAATÇİ

BOŞ DEĞİLDİR

FATİH Sonkaya'nın Türkiye'ye gelişini hatırlıyorum. Oldukça şaşaalı bir transferdi. Pekçok kulüp istemişti ama kazanan Beşiktaş olmuştu. Bu, siyah beyazlı takımın transfer başarısıydı. Eldeki yıldızları yok etmek kolay. Zor olan ise onları parlatabilmek. Elbette teknik direktörlerin seçimlerine saygı duymalıyız ama Fatih, Porto gibi Avrupa'nın sayılı kulüplerinden birine gidiyorsa boş adam değildir. Bekleyip göreceğiz. 


Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:31

İLGİLİ HABERLER