Sağlık
  • 12.10.2013 12:15

İlaç kullanımında ölümcül hata!

Türkiye'de vatandaşların ilaçları ne şekilde kullandığına ilişkin yapılan ankete dayalı çalışmaya göre, "hastaların yüzde 86'sı ilaçlarını tanıdıklarının önerisi ile kullanırken"; hastaların yüzde 40-50'si de sürekli kullandığı ilaçları muayene olmaya gittiği hekime bildirmiyor.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Filiz Avşar, her ilacın aslında bir zehir olduğunu belirterek, mutlaka ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.

Gereksiz ve yanlış ilaç kullanımının kişinin sağlığını olumsuz etkilediğini, organ hasarına yol açabildiğini, kronik bir hastalığa bağlı kullanılan ilaçla etkileşim yapabileceğini vurgulayan Avşar, ilacın tanı konulan hastalığa ilişkin hekim tarafından reçetelendirilmesi ve hastanın uygun dozda belirtilen sürede ilaçlarını kullanması gerektiğini ifade etti.

Avşar, gereksiz ilaç tüketiminin insan sağlığına olan olumsuz etkisinin yanı sıra ülke ekonomisine de ciddi zarar verdiğini bildirdi.

-"Hastaların ancak yüzde 36,4'ü ilacı tam tedavi dozunda kullanıyor"

İlaçların en çok ne şekilde kullanıldığına ilişkin yapılmış ankete dayalı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildiğini dile getiren Avşar, çalışmada yöntem olarak hastalara yönelik anket tekniğinin yapıldığını söyledi.

Filiz, Türkiye'de yaıplan çalışma sonucuna göre, "hastaların yüzde 23-24'ünün doktor muayenesi ve önerilerini değil, doğal ilaçları tercih ettiğini" anlattı.

"Hastaların reklamlara göre ilaç kullanma oranının yüzde 26" olduğunu dile getiren Filiz, şöyle konuştu:

"Tanıdıklarının önerisi ile ilaç kullanma oranı yüzde 86. Hastaların yüzde 40-50'si sürekli kullandığı ilaçları muayene olmaya gittiği hekime bildirmiyor. Hastaların ancak yüzde 17'si ilaçları, kutu üstünde yazan talimatlara göre muhafaza ediyor.Hastaların yüzde 94'ünün evinde en az 1 kutu son kullanma tarihi geçmiş ilaç bulunuyor. İlaç dolabında saklanan ilaçların yüzde 25'i antibiyotik, yüzde 21'i analjezik, yüzde 20'si vitamin, yüzde 15'i grip-nezle ilacı.

Hastaların ancak yüzde 36,4'ü ilacı tam tedavi dozunda kullanıyor; yüzde 22,8'i iyileştiğini düşündüğü an ilaçlarını bırakıyor. Hastaların yüzde 17'si ilaçlarını unutup aksatıyor."

-Sağlık Bakanlığı'ndan "Akılcı İlaç Kullanımı" Projeleri

İlaçların, doğru ve zamanında yeteri dozda kullanılabilmesi için farkındalık yaratılması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, akılcı ilaç kullanımı konusunda önemli adımlar attı.

Vatandaştan, uzman hekime, aile hekiminden, ilköğretim kurumlarına kadar yayılan birçok projeye imza atan kurum, eğtim faaliyetleri, zorunlu ders ve kamu spotlarını kapsayan akılcı ilaç kullanımı politikaları sayesinde farkındalığın artmasını, toplum bilincinin kazanılmasını hedefliyor.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:18

İLGİLİ HABERLER