Gündem
  • 23.2.2013 14:52

'IMF'ye cep harçlığı verecek seviyeye geldik'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "IMF’ye cep harçlığı verecek seviyeye geldik" dedi.


Çağlayan, "Türkiye bu işte. 10 yıl önce IMF’nin kapısında 1 milyar dolar borç almak için bekliyorduk. Çok küçük durumlara düşüyorduk. Onurumuz, gururumuz kırılıyordu. Şimdi şükürler olsun ki, 23,5 milyar dolar borçla devraldığımız IMF borçlarını 2008’de yüz yılın en büyük ekonomik krizinde bile IMF’den hiçbir destek almaksızın ve IMF’ye geçmiş siyasilerin, Türkiye’nin başına belaya sokanların bize bırakmış oldukları 23,5 milyar dolarlık borcu ödemiş, 400 milyon dolarını da 14 Mayıs 2013 tarihinde ödeyerek borcunu IMF’den sıfırlamış bir hükümet olarak bu gururu hep birlikte yaşayacağız. Eskiden biz borçluyduk. Şimdi yıllardır IMF borcu ile ayakta duran, 1 milyar dolar borç alıp, memurunun maaşını ödemek zorunda kalan Türkiye, ardından geçen 10 yıldan sonra şimdi IMF’ye adete 5 milyar dolar borç cep harçlığı verecek seviyeye gelmiştir. İşte Türkiye’nin gelmiş olduğu seviye budur. Lider ülke lafla olmaz, lider ülke yapılan işlerle olur. Şimdi Türkiye alacaklı, IMF borçlu olacaktır" diye konuştu.
Bugün ekonomide gelinen seviyenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlattıkları çalışmaların şimdi tüm dünyada anlatıldığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Biz birbirimize hep Japonya’nın, Almanya’nın, Güney Kore’nin ekonomik başarılarını anlatarak büyüdük. Bizim kendimiz için anlatacağımız bir başarı hikayemiz maalesef yoktu. Şimdi şükürler olsun, dünyanın satın alma gücü kalitesine göre 16. büyük ekonomisi olan ve bu küresel krizden bırakın sıkıntıya girmeyi, başarıyla çıkan Türkiye’nin bugün tüm dünyaya anlatacak bir başarı hikayesi olmuştur."
2023 hedefleri arasında kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolar olarak hedeflediklerini belirten Çağlayan şunları kaydetti:
"Bundan 10 yıl önce Türkiye'de kişi başına gelir 3 bin 500 dolardı. Bugün Türkiye'nin kişi başı geliri 11 bin dolara yaklaşırken, 2023'teki hedefimiz 25 bin dolar. Bakın bizdeki kişi başı geliri hesaplarken diğer ülkelerle mukayese etmeyin. Bu ülke nüfusu ortalama her yıl 1 milyon artan bir ülke. Şimdi diyoruz ki 2023'te biz 2 trilyon dolarlık bir milli gelire sahip olacağız."
Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından salondaki bayanlara çiçek dağıtırken, Siyaset Akademisi'ne katılanlar ile de hatıra fotoğrafı çekindi. Tarsus’taki ‘Siyaset Akademisi ve Yerel Yönetimler’ konulu programa AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Uzun, AK Parti İl Başkanı Mekin Mertel Salt, AK Parti Tarsus İlçe Başkanı Hakkı Meniz ve partililer katıldı. Bakan Çağlayan, Mersin’in Erdemli ilçesindeki toplantıya katılmak üzere Tarsus’tan ayrıldı.
 

İHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:51

İLGİLİ HABERLER