Bilim
  • 24.4.2006 00:07

İNTERNETTEN BEDAVA KONUŞMA YAYILIYOR

Sabit ve mobil telefonlara göre kullanıcılarına yüzde 50 oranında daha ucuza haberleşme imkanı sağlayan internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) uygulaması hızla artıyor.


Şirketlerin bu teknolojiyi destekleyen sistemlere yönelik yatırımları artarken, 2009 yılında her 100 telefon görüşmesinin 14'ünün internet üzerinden yapılacağı tahmin ediliyor.


Telesis Telekomünikasyon A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mümin Güler, son yıllarda internet teknolojilerindeki gelişmeler ve sesli haberleşme imkanlarının artmasıyla bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin yeni ihtiyaçlara dönük yatırımlara yöneldiğini belirtti.


Telefon santralleri ve haberleşme sistemleri üreten Telesis'in de VoIP yatırımlarına ağırlık verdiğini ve yerli tasarım ürünler geliştirdiklerini kaydeden Güler, kurumların telefon giderlerini azaltmak için yeni santrallerinin VoIP teknolojisine imkan sağlayan nitelikte olmasını istediklerini anlattı.


İnternet üzerinden ses iletiminin geniş bant internet şebekesi üzerinden gerçekleştirildiğini, bunun için ADSL bağlantısı gerektiğini vurgulayan Güler, bireysel kullanıcıların Skype benzeri programlarla internet üzerinden görüşme yaparken, kurumların VoIP'e uygun yeni santraller kurmaya çalıştığını ifade etti.
ADSL erişiminin gelişeceğini ve 2009 yılında dünyada 245 milyon, Türkiye'de ise 5 milyon kullanıcıya ulaşmasının beklendiğini kaydeden Güler, telefon haberleşmesi sektörünün cirosunun 265 milyar dolara yükselmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Güler, telefon görüşmelerindeki cironun 36 milyar dolarının internet üzerinden gerçekleşmesinin beklendiğini, Türkiye'nin bu pazardaki payının 700 milyon dolar olarak hesaplandığını söyledi. Güler, ''2009 yılında her 100 telefon görüşmesinden 14'ünün internet üzerinden yapılacağı tahmin ediliyor'' dedi.


Güler, VoIP sayesinde kurumların başka illerdeki ofisleriyle dahili sistem gibi ücretsiz görüşebildiğini, ayrıca bu sistem üzerinden uzak mesafe telefon hizmetlerinin yüzde 50 oranında ucuzlama sağladığı için VoIP'in uygulamasının ADSL kullanıcı sayısına paralel olarak hızla arttığını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:14

İLGİLİ HABERLER