Ekonomi
  • 13.2.2006 17:52

İŞSİZLİK MAAŞI YÜKSELTİLİYOR

Türkiye İş Kurumu, işsizlik ödeneklerini yeniden düzenleyen yasa tasarısı hazırladı. İlgili bakanlık ve sosyal tarafların görüşleri de alınan tasarı, hükümete sunulmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilmek üzere.

Tasarı, işsizlik ödeneği hakediş ve ödeme koşullarını esnetiyor. İşsizlik maaşı alabilmek için işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeme zorunluluğu yumuşatılırken, sürenin 400 ile 500 gün arasında belirleneceği belirtiliyor. Beklentiler, mevcut sürenin dörtte bir oranında indirilmesi olarak belirtilirken, ödeme tutarının da asgari ücretin üzerine çıkarılacağı ifade ediliyor.

Ödeme konusunda da asgari ücretin 1.5 katına kadar bir rakamın belirlenebileceği üzerinde duruluyor. İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli olan son 120 gündeki kesintisiz prim ödeme şartının da işten çıkarılmadan önceki bir yılda 120 gün olarak esnetileceği belirtiliyor.

ASKERLİK NEDENİYLE AYRILANA ÖDEME

Tasarı, askerlik nedeniyle işten ayrılanlara, askerlik sonrasında iş bulamamaları halinde maaş ödenmesini de öngörüyor. Askerlik nedeniyle işten ayrılınan tarihte işsizlik maaşı almaya hak kazananlara terhis sonrası işsiz olmaları halinde 6 ile 10 ay arasında ödeme yapılacak. Ödeme yapılanlara ilk 6 ay aileleri ile birlikte sağlık hizmeti de verilecek. 6 aydan sonra ise sadece kendileri sağlık hizmeti alabilecek.

NTV
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:01

İLGİLİ HABERLER