Ekonomi
  • 19.9.2006 00:39

İSTANBUL'UN EN PAHALI VE EN UCUZ EVLERİ NEREDE?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Referans Gazetesi işbirliğiyle oluşturulmakta olan ''Referans Emlak Endeksi''ne göre, Ağustos ayında kentte en pahalı ev satışı Bebek'te, en ucuzu Beylikdüzü'nde.
      Emlak işiyle uğraşan, emlak almak ya da kiralamak isteyenlere yardımcı olmak ve Türkiye'de emlak piyasasında eksik rakamsal altyapının oluşturulması amacıyla gerçekleştirilmekte olan porej kapsamındaki endeksin Ağustos ayı sonuçları, İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde açıklandı.
      Sonuçların açıklanmasından önce konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un artık geçmişte olduğu gibi kendiliğinden gelişen ve herkesin kendine göre davranışını koruduğu bir kent olmaması gerektiğini belirtti.
      Topbaş, İstanbul'un, kuralları olan, gelişme stratejisini belirlemiş, bundan sonraki yol haritasını bilen ve geleceğini şimdiden tasarlayan bir kent olması gerektiğini dile getirerek, ''İstanbul'un artık geçmişte olduğu gibi bir lojistik destek ve sanayi kenti olmaktan çıkması gerekir'' dedi.
      Referans Emlak Endeksi projesinin bir ihtiyaç olduğunu ve yapılması gerektiğini de dile getiren Topbaş, bu proje sayesinde Türkiye'deki yatırımcılar ve ülkede yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların doğru tespitleri görebileceğini kaydetti.
     
     ''REFERANS EMLAK ENDEKSİ'' PROJESİ
      Belediye ile Referans Gazetesi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen, güvenilir emlak fiyatlarını kamuoyuna sunmayı ve Türkiye'nin inşaat-emlak sektöründe dünyadaki benzerleri gibi güvenilir, sürekli ve belirleyici bir endeks oluşturulması amaçlanan projede, İstanbul'da günde 700 adet emlak fiyatı baz alınarak 6 ay boyunca toplanan 150 bin veri arasında analiz yapıldı. Bu analizlere göre kentteki en ucuz ve pahalı satılık ve kiralık emlak fiyatları ile yatırım yapılacak en iyi bölgeleri belirlendi.
      Endeksin Ağustos ayı sonuçlarına, İstanbul'da en pahalı satılık evler Bebek, Arnavutköy, Rumelihisarı, Etiler, Ulus, Akatlar, İstinye, Yeniköy, Levent ve Ataköy'de bulunuyor.
      En ucuz ev satışı ve en ucuz kiralık evlerin Beylikdüzü'nde olduğu belirlenirken en pahalı kiralık evler ise Rumelihisarı, Bebek, Ataköy, Arnavutköy, Ulus, Yeniköy, Etiler, İstinye, Cihangir ve Akatlar semtlerinde bulunuyor.
      Kentte oda bazındaki kiralara göre ise en pahalı semt ortalaması Ataköy, Taksim ve Bebek olurken, en düşük ise Büyükçekmece ve Beylikdüzü.
      Oda bazında satılık evlerde ise en pahalı semtler Rumelihisarı, Bebek ve Emirgan, en düşük semtler ise Güneşli ve Avcılar olarak tespit edildi.
      İstanbul'da yatırım yapılacak en iyi 10 bölge ise Ataköy, Moda, Beşiktaş, Şişli, Cihangir, Maltepe, Mecidiyeköy, Çekmeköy, Yeniköy ve Bakırköy olarak sıralanıyor.
     
     REFERANS GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ CAN
      Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de emlak alım-satımı ve kullanımında belirli bir kriter bulunmadığını, kabaca bazı kriterlere göre davranıldığını belirterek, şunları kaydetti:
      ''Örneğin bir yerden ev kiralayacağız, satın alacağız ya da evimizi satacağız. Bu durumda piyasanın fiyatını bilmiyoruz. Mesala Amerika'da bir emlakçıya gidin, 'şu caddede, şu sokakta bir ev alacağım' deyin. Size anında eğer varsa öyle bir ev, fiyat aralığını verebilir. Bizde Bebek'e gidin kimse size böyle bir şey söyleyemez. Şimdi bizim çıkardığımız emlak endeksi bütün emlak sektörüne arz üzerinden fiyat aralığının nasıl geliştiğini gösterecek. 15 günde bir bunları yayınlayacağız. Bir süre sonra sokak sokak evlerin fiyatları nasıl şekilleniyor, bu verileri elimizde tutacağız.''

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:31

İLGİLİ HABERLER