Gündem
  • 2.12.2008 10:50

İŞTE AK PARTİ İSTANBUL ADAYLARI...

İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı’nda Kadir Topbaş ismi kesinleşti. Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İstanbul ilçelerinde de seçimi kazanma şansı yüksek olan yerlerde kimlerin aday olacağına şimdiden karar verildi. Sadece CHP’nin güçlü olduğu Beşiktaş, Kadıköy, Avcılar ve Bakırköy’de ve DSP’ye transfer olan Mustafa Sarıgül’ün aday olacağı Şişli’de kimlerin aday olacağına henüz karar verilemedi. Başbakan Erdoğan’ın bire bir ilgilendiği İstanbul ilçelerinde sürpriz değişiklikler var. İşte, yola devam edilecek, değiştirilecek ve yeni ilçelerden aday olacak isimlerin listesi…

Yola devam kararı verilenler:

Adalar: Coşkun Özden
Bağcılar: Lokman Çağırıcı
Bahçelievler: Osman Develioğlu
Beyoğlu: Ahmet Misbah Demircan
Çatalca:İsmail İp
Esenyurt: Necmi Kadıoğlu
Gaziosmanpaşa:Erhan Erol
Güngören: Şakir Kahraman
Kağıthane: Fazlı Kılıç
Küçükçekmece: Aziz Yeniay
Sarıyer: Yusuf Tülün
Silivri: Hüseyin Turan
Şile: Can Tabakoğlu
Ümraniye: Hasan Can
Zeytinburnu: Murat Aydın

Kesin değişecekler:

Maltepe: Mevcut belediye başkanı Fikri Köse ile yola devam etmemem kararı alındı. Köse’nin yerine AK Parti eski gençlik kolları başkanı ve aynı zamanda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da danışmanı olan Tuncay Karartı’nın aday olması bekleniyor.
Esenler: Mevcut Mehmet Öcalan kesinlikle aday yapılmayacak. Ancak yeni isim üzerinde Başbakan Erdoğan henüz karar vermedi.
Bayrampaşa: Mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’nin yerine Atilla Aydıner aday gösterilecek. Aydıner Başbakan Erdoğan’a çok yakın bir isim.
Eyüp: Ahmet Genç 2004 yılında da büyük sıkıntılarla aday olmuştu. Bu dönem kesinlikle AK Parti aday göstermeyecek. Erdoğan, Osman Köksal ve Deniz Köken arasında kararsız. Ancak,
İdris Naim Şahin’in yardımcısı olan Osman Köksal Eyüp adayı olma konusunda daha şanslı görünüyor.
Pendik: 2004 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olan Erol Kaya bu dönem Pendik’ten aday gösterilmeyecek. Eğer bir aksilik olmaz ise Kaya memleketi olan Sakarya’dan aday gösterilecek.
Sultanbeyli: Alaattin Ersoy kesinlikle aday gösterilmeyecek. Ancak Ersoy’un yerine geçecek isim konusunda henüz karar verilmedi.

Belirsizliğini koruyanlar:

Beylikdüzü: Mevcut aday Vehbi Orakçı’nın şansı yüksek. Ancak Yakuplu ve Gürpınar ilçeleri ile birleşen Beylikdüzü’nde İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’na yakınlığı ile bilinen Büyükçekmece AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Uzun’nun da şansı var görünüyor.
Beykoz: Mevcut belediye başkanı Muharrem Ergül’ün koltuğu sallantıda. Yapılan temayül yoklamalarında olumsuz sonuç veren Ergül’ün yerine Yücel Çelikbilek ve Osman Şimşek’in adı geçiyor.
Üsküdar: Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da ikamet ettiği Üsküdar’da bir sürpriz yaşanabilir. Çakır’ın çalışmalarını yakından izleyen Erdoğan, yerine daha güçlü bir isim bulması durumunda adayının değiştirecek. Ancak Erdoğan’ın bu fikri henüz sabit değil.
Tuzla: CHP adayı Cemil Ekşi’nin gücü AK Parti’nin mevcut belediye başkanı Mehmet Demirci’nin şansını zorluyor. Tuzla’yı CHP’ye kaptırmak istemeyen Erdoğan, Demirci’nin yerine daha güçlü bir aday arayışında.
Kartal: Mevcut başkan Arif Dağlar’ın değişme ihtimali az. Ancak ezelden beri Kartal’a başkanlık düşünen AK Parti İstanbul’un ağır toplarından Hüsamettin Koçak Başbakan Erdoğan’dan vize bekliyor. Koçak, “Kartal olursa iyi olur” diyor ama Pendik için de, “Hiç yoktan iyidir” diyerek göz kırpıyor.

Yeni ilçelerde kimler aday olacak?

Arnavutköy: Çiçeği burnunda yeni ilçe imar planları açısından çok önemli. Üstelik de 3. köprünün geçiş güzergahı olarak en önemli noktalardan biri Arnavutköy. Bu ilçeye düşünülen isim ise oldukça ilginç. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım.
Ataşehir: Kadıköy’den koparılan Ataşehir’de AK Parti’nin şansı CHP’ye göre fazla. Kesin olmamakla beraber Başbakan Erdoğan’ın düşündüğü isim Mimar Ömer Abamoz.
Başakşehir: İstanbul’un en eski ve tarihi iki ilçesi olan Fatih ve Eminönü’nün birleşmesinden dolayı oluşan krize formül sonunda bulundu. Hayati Yazıcı’nın kankası, Başbakan Erdoğan’ın eski avukatı ve yakın dostu Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er Fatih İlçesi adaylığını garantiledi bile. Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ise yeni ilçe Başakşehir’e kaydırmak icap etti.
Fatih: Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er.
Çekmeköy: Kıran kırana bir yarış devam ediyor ancak eski Ümraniye İlçe Başkanı Başbakan Erdoğan’ın hemşehrisi Ahmet Poyraz’ın şansı diğerlerinden çok fazla.
Sancaktepe: Yenidoğan belediye başkanı Mahmut Vanlıoğlu adaylığı garantiledi.
Sultangazi: “CHP çarşafa mı giriyor?” polemiğinin başlamasına neden olan yeni ilçe, AK Parti’nin de en gözde ilçeleri arasında. En fazla aday adayının yarıştığı ilçede en güçlü aday AK Parti kurucu ilçe başkanı Yavuz Subaşı. CHP’nin adayı Ercan Karabayır’a karşı yarışacak olan Subaşı’na Başbakan Erdoğan adaylığı konusunda işaret verdi bile.

Ve CHP’ye karşı yarışacak isimler…

Avcılar: CHP Mustafa Değirmenci ile devam etme kararı aldı. Avcılar’ı CHP’den almak isteyen AK Parti ise çok sürpriz bir isimle sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Kamuoyu yoklamalarında da adı geçen isim oldukça ilginç. CHP’li başkan Değirmenci gibi Firüzköy’lü olan CHP’li Orhan Duran’a teklif götüren AK Parti’li yöneticiler, hem Bektaşi olan hem de göçmen olan Duran’la şanslarının yüksek olduğunu düşünüyor. Avcılar’da adayın kim olacağı konusunda bir karar veremeyen AK Parti’nin Duran’ın vereceği karara göre hareket etmesi bekleniyor.

Bakırköy: Eski ANAP’lı Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı ile kazanma olasılığı yüksek CHP adayı Ateş Ünal Erzen’e karşı yarışmak isteyen AK Parti için en sıkıntılı ilçelerin başında geliyor Bakırköy. Bahadırlı’nın yanı sıra medyatik bir aday için de arayışa giren AK Parti’nin Bakırköy adayı da netleşmedi.

Kadıköy: CHP’li Selami Öztürk’ten Kadıköy’ü almak zor. Kadıköy seçmeninin gözünü dolduracak bir aday adayışına giren AK Parti’nin düşündüğü isim eski ANAP’lı Talat Yılmaz. Yılmaz’a teklif götürüldü ancak o, AK Parti’nin şansının daha yüksek olduğu Ataşehir’i istiyor. Kadıköy konusunda ikna edilmeye çalışılan Talat Yılmaz’ın teklifi kabul etmemesi durumunda medyatik bir adayla sahaya çıkmaya hazırlanıyor.
Beşiktaş: CHP’nin kalesi olan Beşiktaş’ta karar verilmiş bir isim yok.
Şişli: AK Parti, geçtiğimiz hafta sonu yeniden DSP’ye geçen Mustafa Sarıgül’ün karşısına çıkaracak adayı henüz bulamadı. Yine medyatik bir isimle şansını denemek isteyen AK Parti’nin CHP adayının kim olacağına bakarak adayını belirleyeceği belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 03:42

İLGİLİ HABERLER