Dünya
  • 8.11.2013 01:21

İşte Hermann Rorschach'ın ünlü karakter testi

Günümüzde bile kullanılan karakter testinin mucidi olan Hermann Rorschach'ın 129'uncu doğum günü anısına özel doodle yapan Google bu ismin bir kez daha hatırlanmasını sağladı:
İsviçreli olan Hermann Rorschach, Rorschach inkblot testini bulan kişidir. 37 yaşında ölen ünlü psikiyatrist ve psikanalist Hermann Rorschach, kısa ömrüne günümüzde bile kullanılan bu testi sığdırmayı başardı.

Hermann Rorschach kimdir?

8 Kasım 1884 yılında İsviçre'nin Zürih'te doğan Hermann Rorschach, çocukluğunu ve gençliğini burada geçirdi. Babası bir resim öğretmeni olan  Rorschach'ın resimlere merakı bu yüzden başladı. Geleneksel boyamalar yaparken herkesin farklı bir tarz ve boyama yapması dikkatini çekti. Bu dikkati ona Rorschach inkblot testini bulmasını sağladı.
Tatil için gittiği Rusya'da tataristan vatandaşı Olga Stempelin ile tanışan Hermann Rorschach, aşık olduğu kızla nişanlandı. tekrar Zürih'e dönen Hermann Rorschach, 1909 yılında Zürih tıp fakültesinden mezun oldu. Ardından nişanlısıyla evlenen Hermann Rorschach, Rusya'ya yerleşti.Rorschach'ın bir oğlu ve bir kızı oldu.
Rorschach, seçkin psikiyatrist olan Eugen Bleuler ile yakın temas kurdu.
1914 yılında bölgesel bir psikiyatri hastanenin müdür yardımcısı olan Rorschach, tekrar Zürih'e döndü.1921 yılında Psychodiagnostik inkblot testi temelini oluşturan bir kitap yazdı. Ancak Psikologlar tarafından bilimsel olarak değersiz kabul edildi.
Kitabı yazdıktan bir yıl sonra 37 yaşında doğal nedenlerle öldü.
Ölümünden sonra yazdığı kitabı ve buradaki testi kişilik testinin adeta el kitabı oldu.

Rorschach Testi nedir?

Hermann Rorschach daha önce denenmemiş bir psikolojik test uyguladı. 1910'lu yıllarda. Psikolojik Testin isim babası oldu ve test Rorschach Testi olarak anıldı. Rorschach Testi yapılış şekli; katlanmış kağıt arasında kalan mürekkep lekelerinin yorumlanması.

Kendisine bu test uygulanan kişinin yorumlarına göre kişinin psikolojik sağlığı analiz ediliyor. Mürekkep lekelerinin herhangi bir şekli yok, yani kalıp cevaplar vermek gerekmiyor bu teste. Kişi kendi içsel dinamiklerine göre mürekkep desenlerini inceliyor ve cevaplıyor.

Eğer kişi "burada bir katil var, minik bir kızı kovalıyor" şeklinde olumsuzluk içeren yorumlar yaparsa o kişinin şiddete yatkınlığı, "Bu resimde mutlu bir aile var, çocuklar salıncakta sallanıyorlar." şeklinde olumlu içerikliyse o kişinin sorunsuz olduğu sonucuna ulaşılıyor.

Tabii ki her psikolojik testte olduğu gibi bu testte %100 gerçeklik içermiyor. Rorschach Testi psikolojik testler arasında en az güvenilir olan testlerden biri ama yine de uygulanış bakımından en ilginç testlerden biri olma özelliğini koruyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:35

İLGİLİ HABERLER