Sağlık
  • 9.10.2006 01:24

İŞTE MİDEYİ RAHATLATAN BİTKİLER

Strese dayalı ülser ve mide kanamaları ile baş etmek için tabiat bize türlü şifalar sunuyor. Kantaron hazımsızlığa iyi gelirken meya kökü sindirimi kolaylaştırıyor, üzüm ağrıları gideriyor.



Bitkilerle ulaştığımız sağlık reçeteleri hemen her derdimizi kapsıyor. Bugünkü konumuzda birçok insanın muzdarip olduğu mide hastalıkları ile ilgili şifa kaynaklarını bulacaksınız. Uzmanlar mide rahatsızlıklarının önceden önlenebileceğini belirterek dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor: "Öncelikle ülserli hastaların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar bulunmakta. Şöyle ki; çok fazla yipip içilmemeli. Alkollü içeceklerden, sigaradan uzak durmalı, yemekleri zamanında ve düzenli olmalı, tuzlu, baharatlı, acı yiyeceklerden sakınmalı, gıdaları iyice çiğnemeli, yemek sonrası dinlenmeli. Çok soğuk veya çok sıcak gıda almamalı, bozuk dişler varsa tedavi edimeli, üzüntü stres ve heyecandan uzak durmaya çalışılmalı. İlaçlarını zamanında, düzenli ve yeterli miktarda kullanmaya özen göstermeli."

En hassas bölge mide
Bal:
Her derde deva bir besin kaynağı olan bal, midenin de dostudur. Mide rahatsızlarında en az 1 ay veya 40 gün aç karına, 1 bardak süte 3 kaşık bal karıştırılarak içilmeli. Ayrıca sabahları 30 gr. kadar taze kimyon yine bal ile karıştırılarak 1'er bardak içilebilir. Kantaron: Kırmızı, mavi ve sarı renkli türleri vardır. Çoğunlukla sarı kantaron kullanılır. Köklerinden ve çiçeklerinden yararlanılır. Mide ülseri, gastrit, hazımsızlık gibi durumlarda kullanılabilir. İştah açıcı özelliği de var. Ülser de, 2-4 gr.kantaron 300 gr. su ile kaynatılarak yarım bardak içilebilir. Kantaron çiçeği, 10 gr. alınıp, aynı miktarda anason ile karıştırılarak çemen suyu da katılmak suretiyle içilebilir. Yalnız kantaron bitkisi kaynatılarak 1 bardak içilmesi de mide iltihabına iyi gelebilir.
Meyan kökü: Bu bitkinin kökünden meyan balı elde edilir. İçinde; zamk, reçine, glikoz, nişasta, glisirin, sakkaroz gibi maddeler ihtiva eder. Mide ülserinde, duodenum ülserinde, gastritte ayrıca sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir. Meyan kökü kaynatılarak 1 bardak içilebilir. Çiçekleri de kullanılabilir.
Semiz otu: Suda haşlanarak ezilmek suretiyle özsuyu elde edilir. Bu su, hed sabah 1 bardak içilebilir.
Üzüm: Asmanın şeker bakımından zengin olan meyvesidir. Besleyici değeri yüksektir. Mide ve karaciğerin dostudur. B ve C vitaminleri ihtiva eder. Mide ağrılarını dindirici olup, gastrit ve ülser de etkilidir. Kan yapıcı özelliği vardır. Bedeni canlandırıcı ve kuvvetlendiricidir.
Kudret narı: Kabakgiller familyasından şifa amacıyla yetiştirilen bir bitkidir. Zeytin yağında bekletilerek (rengi değişinceye kadar) kullanılır. Tadı ve kokusu hoş olmadığından yağı bir şeker üzerine damlatılmak suretiyle (3-4 damla) mide ülserine karşı kullanılabilir. Yara iyileştirici etkiye de sahiptir. Mide iltihabında, bilinen narın sıkılarak elde edilmiş özsuyundan 1'er bardak içilebilir.
Zencefil: Sarı renkli bir bitkidir. Kurutularak toz haline getirilir. Mide ve karın ağrılarını giderici, spazm çözücü ve bulantıyı önleyici etkilere sahiptir. Ayrıca iştah açıcı sinirleri yatıştırıcı, bedeni ve zihni güçlendirici özellikleri de mevcuttur. Mide için toz halinde bir miktar alınarak su ile yutulması yeterlidir.
Anason: Mide hazımsızlıklarında kullanılması tavsiye edilmektedir. Bunun için 250 ml. su kaynatılıp içine 1-2 kaşık (çay kaşığı) anason konur ve 10-15 dakika bekletildikten sonra hazırlanmış olan bu suya 1-2 tatlı kaşığı bal katılarak yemeklerden sonra içilebilir.
Nane: Sinirsel mide ağrılarının giderilmesinde, safra akışının düzenlenmesinde, mide bulantılarının giderilmesinde oldukça faydalı. Mideyi rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Tek başına olduğu gibi anason ile birlikte 10'ar gram kaynatılarak içilebilir.
Kayısı: Kurutulmuş kayısıda A, B, C vitaminleri, flour, bakır ve potasyum gibi maddeler bulunur. Mide ülserlerinde ve bulantı sonrası mideyi rahatlatıcı özelliği dolayısıyla tavsiye edilir.
Yonca: Sinirleri yatıştırıcıdır.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:39

İLGİLİ HABERLER