Sağlık
  • 20.12.2005 06:39

İŞTE 'OLMAZSA OLMAZ' 10 YİYECEK VE FAYDALARI...

Bugüne kadar bazı yiyeceklerin düzenli tüketilmesinin sağlık sorunlarına yakalanma riskini azalttığı sonucuna varan birçok bilimsel çalışma yapıldı. İşte "olmazsa olmaz" 10 yiyecek ve faydaları:


Ton balığı: Haftada en az üç kez yendiğinde içerdiği zengin omega 3 yağ asiti ile kolesterol seviyenizi dengeleyerek kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Alzheimer, hipertansiyon, depresyon ve kanser önlediği diğer hastalıklar.

 
Yumurta: Günlük protein ihtiyacımızın yüzde 12'sini karşılıyor. A, B6, B12, D gibi zengin vitaminlere sahip yumurta ileri yaşta meydana gelebilecek görme problemlerini engelliyor. Haftada iki veya 3 yumurtanın mutlaka yenmesi tavsiye ediliyor ama kolesterol seviyeniz yüksekse yumurtadan kaçının.


Fasulye: Fasulyenin her çeşidini yemek kalp sağlığı, felç ve kansere karşı korunmak için adeta bir altın anahtar. Sebebi fasulyenin içerdiği zengin antidoksanlar, karbonhidrat, B vitamini ve potasyum.


Kakao: İçinde bulunan flavanol maddesi kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu önlüyor. Başağrıları için de aspirin kadar etkili.


Fındık: Selenyum minerali içeren fındık doğal bir protein kaynağı. Fındıkta hayvansal gıdalardan bile daha yüksek selenyum bulunuyor. Fındık metabolizma düzenleyici etkisi bulunan çinko açısından da zengin.


Sarımsak: Kalp, karaciğer ve yüksek tansiyona karşı koruma sağlıyor. Soğuk algınlığı ve grip için bağışıklık sağlıyor. Yemeklere mutlaka bir diş katılması tavsiye edilen sarımsağın fazla pişirilmesinin yararlı etkisini azalttığı söyleniyor.


Yoğurt: Probiyotik ve kemikleri kuvvetlendirici kalsiyum zenginliği ile yoğurt vücuttaki zararlı bakterilerle mücadele için gizli bir silah. Her gün yenilmesi tavsiye ediliyor.


Turunçgiller: C vitamini zengini turunçgiller içerdiği zeaxathin sayesinde kansere karşı da koruyor. Soğuk algınlığına karşı faydalarını ise bilmeyenimiz yok.


Muz: Yüksek potasyum içeren muz ileri yaşlardaki felç riskini azaltıyor. Yatmadan önce yenen bir muzun serotonin oranını yükseltttiği ve iyi bir uykunun garantisi olduğu söyleniyor.

 
Çilek: Çilek, dut, yaban mersini, böğürtlen ve benzeri yiyeceklerde bulunan proanthocyanidin kalp hastalığı ve felci önlüyor. İdrar yolları ile ilgili sağlık problemlerine karşı koruyor. Uzmanlara göre her gün 300 mililitre çilek veya dut suyu içmek mide ve bağırsak problemlerini ortadan kaldırıyor.

/SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:25

İLGİLİ HABERLER